Aangeboden door B2B Marketing Event

Branded Content Innovatie

Het geheim van crossmediale B2B-campagnes: ’Met de juiste focus bereik je meer’

Wat maakt de ene campagne tot een kaskraker, terwijl de volgende maar niet van de grond lijkt te willen komen? ,,We zien bij De Ondernemer en DPG Zakelijk heel uiteenlopende campagnes op ieder niveau voorbijkomen. De analyse daarvan laat goed zien wat er wél werkt. En wat niet," vertelt Thijs van der Zande, B2B Strateeg bij DPG Zakelijk en de Ondernemer.

Patrick Wessels 25 juni 2021

B2 B Marketing Event 2021

Thijs van der Zande spreekt tijdens het NIMA B2B Marketing Event over het geheim van effectieve crossmedia B2B-campagnes. Foto: Pixabay

Hij spreekt tijdens het NIMA B2B Marketing Event over het geheim van effectieve crossmedia B2B-campagnes. ,,Heel belangrijk is de juiste focus. Zorg bijvoorbeeld dat je de juiste doelstelling bepaalt. Met het echte einddoel helder voor ogen krijgt een crossmediale B2B-campagne veel meer kracht.”

Aandacht voor waar het echt om draait

Van der Zande benadrukt het belang om vooraf goed na te denken wat er belangrijk is tijdens een campagne. ,,Op het eerste gezicht lijkt een campagne voor 1,2 miljoen zzp’ers heel interessant als je bijvoorbeeld software voor urenregistratie wilt promoten. In de praktijk zal een gerichte campagne voor enkele tienduizenden zelfstandigen die specifiek op urenbasis werken veel meer resultaat opleveren.”

Hij doelt op een goed begrip van de doelgroep, en wat die beweegt. ,,In campagnes die het goed doen gaat het eigenlijk altijd om kwaliteit. En niet zozeer om kwantiteit, ook al is het verleidelijk om een zo groot mogelijk bereik te creëren.” Hij merkt dat campagnes zonder duidelijke focus maar moeilijk de gewenste resultaten opleveren. Er lijkt veel kracht verloren te gaan in een te brede aanpak.

,,Bij De Ondernemer en DPG hebben we veel ervaring met het organiseren van evenementen. Daar maakten we van een lege zaal een volle zaal. In campagnes gaat het om een lege funnel, die een volle funnel moet worden.” Hij beschrijft de parallel tussen de twee: ,,Zowel bij evenementen als campagnes gaat het om een specifieke doelgroep, de juiste boodschap en een positionering die de doelgroep begrijpt. Pas als je als merk of product stelling neemt en een karakter krijgt kan een klant daarmee de connectie aangaan.”

''Tijdens het event zal ik in 6 stappen uitleggen hoe je komt tot een campagne die voor de ondernemer het verschil maakt''

Thijs van der Zande, B2B Strateeg bij DPG Zakelijk en de Ondernemer

Kliks, klanten of een ander einddoel

Van het geheim van effectieve crossmediale B2B-campagnes wil Van der Zande nog wel een tipje van de sluier oplichten. ,,Tijdens het event zal ik in 6 stappen uitleggen hoe je komt tot een campagne die voor de ondernemer het verschil maakt. Heel belangrijk in die strategie is bijvoorbeeld het bepalen van de werkelijke doelstelling.”

Hij legt uit over mogelijke doelstellingen van een campagne, zoals awareness of conversie. ,,Gaat het de klant om kliks naar de website of om nieuwe klanten die zich met hun e-mailadres inschrijven? De uiteindelijke doelstelling bepaalt hoe je de campagne en de funnel daarvoor opbouwt.”

Twee campagnes voor VISA en Vodafone laten wat hem betreft goed zien welke verschillen er mogelijk zijn. ,,Voor VISA ontwikkelden we de Geniaal lokaal-campagne. We gebruikten regionale content in de buurt, landelijke content bij De Ondernemer, display advertising en een online platform. Het doel was awareness. We wisten 200.000 landingen te realiseren, waarmee de naamsbekendheid toenam en positionering bij de brede doelgroep beter duidelijk werd.”

Masterclasses Vooruit-campagne

Een campagne voor Vodafone Business had juist een heel ander doel. ,,De Masterclasses Vooruit-campagne was bedoeld om nieuwe zakelijke klanten te genereren. We behaalden 500 relevante opt-ins met de download van een whitepaper.” Van der Zande legt uit hoe dat vroeg om een heel andere crossmediale opzet: ,,We schreven smarticles, gebruiken social en de nieuwsbrief. Met branded content en video inspireerden we potentiële zakelijke klanten, die zich met hun e-mailadres inschreven om de whitepaper binnen de campagne te kunnen downloaden.”

Het draait wat hem betreft dus om focus. ,,Zorg dat je het werkelijke doel van een campagne goed in gedachten houdt. Bepaal aan de hand daarvan hoe belangrijk kwantiteit en kwaliteit zijn, hoe je de kracht van data kunt gebruiken en wat de werkelijke toegevoegde waarde is. Bij De Ondernemer en DPG Zakelijk zien we ontzettend veel campagnes voorbijkomen, waarin we een aantal best practices hebben ontdekt. Maar daarover vertel ik meer tijdens het event, want voor dit artikel zouden we focussen op de doelstelling van campagnes, toch?” besluit hij lachend.

''Tijdens het B2B Marketing Event op 29 juni 2021 presenteren ervaren B2B marketeers hoe zij het voor elkaar krijgen om impact te maken in hun bedrijf''

B2B Marketing Event 2021

B2B Marketing Event 2021

Aan Informatie en Inspiratie geen gebrek! Voor B2B marketeers zijn er genoeg blogs, boeken en vergezichten! De uitdaging zit ‘m in de uitwerking. Want hoe zet je al die informatie om naar succesvolle resultaten. Hoe maak je écht Impact in jouw werk?

Tijdens het B2B Marketing Event op 29 juni 2021 presenteren ervaren B2B marketeers hoe zij het voor elkaar krijgen om impact te maken in hun bedrijf. Met praktische tips, best practices en inspirerende cases ontvang je in één dag een grote hoeveelheid praktische verhalen uit het B2B werkveld.

Meld je hier aan voor het NIMA B2B Marketing Event 2021: IMPACT!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws