Actueel

Hoe textieltovenaar Borre Akkersdijk strijdt tegen fast fashion: ‘Leidt tot allerlei misstanden’

 
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Je vindt zijn stoffen in conceptauto’s van BMW, maar ook om de warmtekussens van Stoov. Borre Akkersdijk (38), oprichter en eigenaar van textielinnovatiestudio BYBORRE, wil als ‘textieltovenaar’ de textielindustrie radicaal veranderen en verduurzamen. Maar dat blijkt niet eenvoudig.

Lees verder onder de advertentie
Borre Akkersdijk (38), oprichter en eigenaar van textielinnovatiestudio BYBORRE. Foto: BYBORRE Borre Akkersdijk (38), oprichter en eigenaar van textielinnovatiestudio BYBORRE. Foto: BYBORRE
Borre Akkersdijk (38), oprichter en eigenaar van textielinnovatiestudio BYBORRE. Foto: BYBORRE

Een textielvisionair wordt hij genoemd, door sommigen zelfs een textieltovenaar. Met zijn bedrijf BYBORRE krijgt hij bekende merken als BMW en Stoov zover dat ze de overstap naar duurzame textiel wagen. En dat is hard nodig, want de textielindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld. Zo ook hier in Nederland. Jaarlijks gooien we met zijn allen zo’n 235 miljoen kilo textiel weg en omdat veel textiel met zware chemicaliën is gewassen of gekleurd, kan het afbreken van deze textielafvalberg soms wel veertig jaar duren.

,,De meeste mensen denken niet na over textiel. Misschien wel over wat ze dragen en de identiteit die het product hen geeft, maar niet hoe het gemaakt is. Dat is best een gekke gedachte, want vanaf het moment dat je wordt geboren en in een laken wordt gewikkeld komt je lichaam in aanraking met textiel. Je hele leven lang draag je iets, en het zit de hele dag op je huid, maar de meeste mensen dus geen flauw benul hebben welke chemische stoffen er in het productieproces zijn gebruikt. Met BYBORRE wil ik aan de ene kant dat stukje bewustzijn creëren, maar aan de andere kant aan consumenten en bedrijven laten zien dat verandering mogelijk is en dat het allemaal echt anders en beter kan.

Lees verder onder de advertentie

Textieltovenaar Borre Akkersdijk

De eretitel ‘textieltovenaar’ dankt Borre aan de fascinatie die hij al tijdens zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven heeft met textielmachines. Daar waar veel collega-studenten tevreden zijn met de gangbare instellingen, haalt Borre de machines nog net niet uit elkaar in een poging elk detail te leren kennen. Elk knopje, elk touwtje laat een ander resultaat zien en die dialoog met de machine, dat ‘toveren’ kleeft sinds de Eindhovense collegebanken aan hem. Na zijn studie richt hij BYBORRE op, een startup die hoogwaardige breistoffen ontwikkelt met de nieuwste technologieën. Eerst vooral voor de modewereld, maar sinds een investeringsronde begin vorig jaar waarbij bijna 17 miljoen euro is opgehaald, richt het bedrijf zich ook op andere sectoren, zoals bijvoorbeeld textiel voor de auto-industrie en de interieurwereld.

Lees ook: Geen rijen meer bij de bar dankzij de BeerMate-automaat: ‘Vorig jaar 1,4 miljoen opgehaald’

,,De textielwereld is een hele mooie markt, maar ook een sector waar nog van alles misgaat. Dat komt vooral door de introductie van fast fashion; goedkope kleding van mindere kwaliteit, wat ik ook wel plofstof noem, geproduceerd in sweatshops in ontwikkelingslanden die een productie kent waarbij veelvuldige gebruik wordt gemaakt van schadelijke stoffen. Daar strijd ik tegen, want juist die drang naar het steeds goedkoper moeten maken leidt tot allerlei misstanden in de keten.”

Lees verder onder de advertentie

,,Ga maar na: uitbuiting, kinderarbeid, vervuiling, overconsumptie, afval, energieverspilling en de CO2-uitstoot – er is bijna geen misstand in de wereld die je niet terugziet in de textielindustrie. Ook is de sector nauwelijks gedigitaliseerd en dat is best gek in een markt die jaarlijks goed is voor een omzet van ruim duizend miljard euro.”

De meeste mensen denken niet erg na over textiel. Misschien wel over wat ze dragen en de identiteit die het product je geeft, maar niet zozeer hoe en waar het mee gemaakt is

Borre Akkersdijk

Controle over de kledingketen met BYBORRE

BYBORRE richt zich vanaf het begin naast het ontwerpen van eigen kleding op het ‘textile-as-a-service’-model, waarbij ze het ontwerp- en productieproces van andere bedrijven zoveel mogelijk digitaliseren om zo een zo transparant mogelijke textielketen te maken.

In 2019 lanceert BYBORRE het digitale ontwerpprogramma BYBORRE Create, een softwareapplicatie die andere bedrijven kunnen gebruiken, zodat iedereen de keten van eerste draad tot het uiteindelijke eindproduct volledig kan controleren en een textielpaspoort aan de consument kan overleggen om aan te geven hoe het product is gemaakt. Dat idee slaat aan bij veel grote bedrijven. Meer dan honderd wereldwijde A-merken maken gebruik van de software van BYBORRE om te voorzien in hun duurzame textielvragen.

Lees verder onder de advertentie

,,De software heeft de bedrijfsvoering van onze business behoorlijk veranderd, maar in de basis blijven we een textielproducent en produceren we dus kleding. Alleen dan op een zo duurzaam mogelijke wijze. Neem ‘Mission:Failed’ één van onze nieuwste initiatieven waarbij we afgedankte textiel een nieuwe kans geven. Een jassenlijn waarbij de rits door een productiefout scheef zit, afgewezen ontwerpen die met een beetje omdenken toch heel gaaf kunnen zijn. Elk product binnen Mission:Failed vertelt een verhaal van veerkracht en transformatie en is een oproep voor een meer duurzame en bewuste benadering van textiel.”

Elk product binnen onze Mission:Failed-lijn vertelt een verhaal van veerkracht en transformatie en is een oproep voor een meer duurzame benadering van textiel

Borre Akkersdijk

Missiegedreven ondernemen

Borre omarmt inmiddels zijn rol als visionair en laat het bedrijfsmatige deel van BYBORRE over aan een andere ceo, Mijke van Ballegooijen. Voldoende klanten aan je binden is fijn en nodig om het bedrijf draaiende te houden en winstgevend te krijgen, maar Borre is meer een missiegedreven ondernemer geworden die staat voor het verhaal rond BYBORRE. Gesteund door de recente backing door grote investeerders als staatsinvesteerder Invest-NL en VP Capital, maar ook Henk Jan Beltman (Tony Chocolonely) en Geert-Jan Smits (Flinders), liggen er mogelijkheden om als Nederlands textielbedrijf wereldwijd het goede voorbeeld te geven.

,,Ik vind het mooi dat we vanuit Nederland het goede voorbeeld kunnen geven, want laten we wel wezen, wij in het westen zijn lange tijd de veroorzakers geweest van de duurzaamheidsuitdagingen waar we nu mee te maken hebben. Het is een uitdagende industrie om te veranderen, maar daar gaan we voor.”

Lees verder onder de advertentie

,,Ik heb hierbij ook veel aan de steun van mensen als Henk Jan, die met Tony Chocolonely ook een ingewikkelde markt probeert te veranderen. We moeten als textielsector af van de focus op verkoop, maar kijken naar wat we kunnen doen om textiel duurzaam te produceren én te gebruiken. Weg met fast fashion en zorgen dat zaken als het product langer gebruiken, het laten repareren en overdragen aan anderen dé sexy dingen worden en dat het niet langer gaat om wéér iets nieuws kopen. Dat is niet houdbaar, écht niet.”