Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Zo maak je impact: wat laat jij als ondernemer na?

Leaving a Legacy is volgens Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink een dun, praktisch en waardevol boek. Een boek ideaal voor ondernemers. Waarom? Je leest hoe je impact kan maken met je product, dienst of bedrijf zelf. Impact op het sociale, duurzame en maatschappelijke vlak.

Van onze redactie 15 april 2022

In deze 50ste aflevering van De Ondernemers Boekencast bespreken Tom van der Lubbe en Erno Hannink het boek Leaving a Legacy van Kaat Peeters en Omar Mohout. Peeters is in het dagelijkse leven manager bij de Sociale InnovatieFabriek. Het bedrijf versnelt veelbelovende sociale innovaties. De Belgische doceert daarnaast het vak ‘maatschappelijke innovaties’ aan de Erasmushogeschool Brussel. En Peeters is ook impactmaker bij haar eigen bedrijf Social Impact Projects. Mohout is professor Ondernemerschap en partner bij Nova Reperta, een consultancy-organisatie.

Het boek Leaving A Legacy bestaat uit 5 onderdelen:

  • All about impact
  • How to intentionally make a long-lasting positive impact, a legacy?
  • Stages of impact: from negative to a legacy
  • Strategies for your legacy
  • Going international

Het is volgens de Boekencasters een dun, praktisch en waardevol boek, ideaal voor ondernemers. ,,Kaat en Omar hebben met dit boek een legacycanvas gemaakt, met daarbij mooie voorbeelden uit de praktijk.''

'De auteurs laten zien hoe de Sustainable Development Goals en het Doughnut-model van Kate Raworth je kunnen helpen met kiezen waar je met je bedrijf het verschil wil maken'

Impact meten: het proces is belangrijker dan de cijfers

Focus is belangrijk wanneer je de kans op een legacy wilt vergroten. De auteurs laten zien hoe de Sustainable Development Goals en het Doughnut-model van Kate Raworth je kunnen helpen met kiezen waar je met je bedrijf het verschil wil maken. Daarnaast vind je in het boek een oefening om je impact te kiezen en je legacy statement te bepalen.

Impact meten staat nog in de kinderschoenen, maar wordt genoemd om duidelijk te krijgen en om te volgen of het effect heeft wat je doet. Hannink: ,,Hierin hebben Tom en ik meer het gevoel dat het proces belangrijker is dan de cijfers. Moeder Theresa heeft ook niet geteld hoeveel mensen ze vandaag ging helpen. Of dit kwartaal. En toch heeft ze een enorm positieve impact gemaakt.''

Lees ook: Boek Thijs Verheul 'is een goede, voor jonge, startende ondernemers'

Opvallende lessen uit Leaving a Legacy:

  • Het is een praktisch boek om in beeld te krijgen op welke impact je wilt concentreren.
  • Een interessante impactschaal van -1 tot 4 waarop je goed kunt aangeven waar je staat en naar welk impactniveau je je wilt ontwikkelen.
  • De beperking van deze impactschaal lijkt dat het gaat over alleen maar groter groeien om van impact naar leaving a legacy te komen. Terwijl je ook kunt kijken vanuit een beperkte omgeving en de nalatenschap die je daar hebt, zonder anderen schade aan te doen (denk moeder Theresa).
  • De vier schaalstrategieën zijn interessant, we horen veel over opschalen, maar de andere drie zijn ook zeer interessant voor de groei van de impact.
  • Mooie voorbeelden ter inspiratie.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Hoe het boek 'De Machine - in de ban van booking.com' een andere kant van groei laat zien

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details