Het dilemma voor wie wil innoveren: je hebt vandaag winst nodig om morgen te kunnen innoveren, maar innovatie leidt tot de winst van morgen. Hoe koppel je die twee aan elkaar?
Om die koppeling zo vloeiend mogelijk te maken, heeft Van Wulfen - die in de top 10 International Innovation Bloggers staat - een doolhof getekend:
Met Gijs van Wulfen verdwalen in het innovatiedoolhof bij #kennisfestival#hgkfvnlpic.twitter.com/lWTFG9QCog
— Ron Nuwenhof (@RonNuwenhof) May 25, 2016
Een innovator moet namelijk niet alleen nadenken over een businessmodel, een idee, de randvoorwaarden. Maar vooral: hij moet dat in de juiste volgorde doen. Afhankelijk van de aanleiding om te innoveren. Vier opties:
1. Ik heb een idee. Wat nu (start linksonder in het doolhof)?
2. Of: Ik heb een klantknelpunt. Wat nu (rechtsboven)?
2. Of de technologieroute: ik heb iets uitgevonden (linksboven).
3. Of de noodzaakroute: shit de concurrent komt in mijn markt, we kunnen niet langer wachten (rechtsonder).
Vier verschillende routes, maar allemaal lopen ze langs dezelfde activiteiten. De vraag is: Hoe maak je op het juiste moment, met de juiste mensen, de juiste stappen?
Tip 1: innoveren kan je alleen samen
"Wat is het verschil tussen jouw kinderen en de kinderen van je buren? Die van jou zijn van jou en die kinderen van je buren niet - als het goed is. Het enige verschil tussen het idee van jou en het idee van de ander is dat jouw idee van jou is en niet van de ander. Waarom zou ik mijn nek uitsteken voor jouw idee? "Ik heb het uiterste gegeven, maar sorry Gijs, het is niet gelukt." Zou je dat ook zeggen over je kind? Iedereen zorgt voor z'n eigen kinderen. Dus zorg dat het 'onze' kinderen worden. Neem mensen mee. Samen starten. Blijf geen lone wolf in een vochtige garage."
Tip 2: 'Je moet continu innoveren' is gelul"
Je gaat failliet als je continu innoveert. De kunst is iets nieuws te bedenken en dat vervolgens te verbeteren. Van iPhone 1, naar iPhone 2, naar iPhone 3, 4, 5, 6. Naar iPad 1, 2, 3."
"Innoveren, wanneer doe je dat? Op het moment dat het goed gaat. Ookal is iedereen druk. De kunst is om de verzadiging voor te zijn. Als verzadiging optreedt, is het enige wat je kan doen, kosten besparen. Je ontslaat mensen en maakt de koffie een kwartje duurder. Totdat dat niet langer genoeg is, en dan moet je wel innoveren. [Start bij de noodzaakroute]. Zorg dat je het juiste moment kiest."
Tip 3: Neem de conservatieven mee in het proces, niet alleen de creatieve usual suspects"
Je organisatie is zo snel als de traagste mensen. Vaak is de financieel directeur er daar één van. Als je wilt innoveren, moet je dat niet doen met alleen innovators. De remmers in vaste dienst, neem ze mee in je team."
Tip 4: De klant is je beste vriend"
Betrek de klant zo vroeg mogelijk in het proces. Vraag niet wat hij wil hebben. Dat weet hij niet. Je krijgt wel antwoord. Maar mensen doen niet wat ze zeggen, en zeggen niet wat ze doen. Dus probeer erachter te komen wat hij wil, door hem iets te laten zien, en daar een reactie op te krijgen."
Lees ook:
De mooiste stippen aan de horizon, volgens Ruud Koornstra