Iedereen in Nederland kent MarianneTimmer van haar drie Olympische gouden schaatsmedailles. En anderswel van commentator Frank Snoeks, die zich afvroeg wat Timmertjeaan het doen was toen ze zo verschrikkelijk hard over het ijs vanNagano en Turijn denderde. Ze is ook de eerste Nederlandse vrouw diede wereldtitel in het sprinten veroverde.
Dat is wat we allemaal weten van deex-topsporter. En als je het schaatsen niet zo gevolgd hebt, dan ken je haar misschien wel van die opvallende televisiereclame die ze opnam toen ze samen metRintje Ritsma in de Sanex-ploeg zat, de eerste commerciële ploeg inhet schaatsen.
Samen hebben we heel veel heilige huisjes omver moeten schoppen
Achter de schermen, als de camera'suitstonden, doorbrak Timmer de grenzen van de sport. ,,Heel veeldingen die we nu als normaal beschouwen, waren in mijn tijd nog nietgeregeld. Ik denk dan meteen aan hoe er bij de Nederlandseschaatsbond naar sprinters werd gekeken. Ik kom uit een generatie metJan Bos en Erben Wennemars. Eigenlijk werden wij als mislukte allroundersbeschouwd, want we konden geen vijf of tien kilometer schaatsen. Nietals goede sprinters. Samen hebben we heel veel heilige huisjes omvermoeten schoppen om het sprinten op de kaart te zetten.”
Tijdens het LEF-evenement op 23 november in het AFAS Experience Center zal Timmer de link leggen tussen lef in de topsport en lef in het ondernemen. Want naast topsporter is Marianne ook altijd ondernemer geweest, zelfs tijdens haar loopbaan. Zo was ze een van de eerste schaatsers die uit de nationale selectie stapte, om een eigen team te vormen.
Als Timmer terugkijkt naar spannendemomenten, herinnert ze zich vooral momenten buiten de wedstrijden om.Zoals die dag dat ze ging skiën. ,,Dat was streng verboden in dietijd. Je kon immers geblesseerd raken. Toch ben ik gegaan. Hoe kleinhet ook was, het werd heel groot gemaakt. Dat was het ergens ook.Want als je verder wilt komen, zeker als topsporter of ondernemer,moet je alle regels bevragen en uitdagen. En soms ook breken.”
Rug recht houden
Binnen de teams nam Timmer de rol vanvoortrekker in handen, een van de schaatsers die voorop stond om debelangen van het team te behartigen. ,,Ik dacht dan vaak: laat mijdie brief dan maar weer schrijven of dat lastige gesprek aangaan.”Niet altijd met plezier, maar om te groeien. De status quo tebevragen. Maar wie verantwoordelijkheid neemt, kan ook hard het hoofd stoten.
Toch kan Timmer niet anders. Die drive zit in haar, ook algaat het soms ten koste van zichzelf. Dat merkte ze in de aanloopnaar een van de Olympische Spelen. ,,We moesten na een wereldbeker inInzell direct door naar het WK Sprint in Berlijn. Maar ineens moestenwe in Zoetermeer het kledingpakket voor de Spelen ophalen. Dat isnatuurlijk een heel slechte voorbereiding op een van de belangrijkstetoernooien. Eigenlijk heel onprofessioneel om het zo te plannen. Duswe wilden dat pakket op een ander moment halen. Maar toen werd gezegddat wie niet naar Zoetermeer kwam, ook niet naar de Spelen zou gaan.De rest van de ploeg werd bang en koos eieren voor zijn geld. Dat deed wel pijn, maar ik moest mijnrug recht houden en ben niet gegaan. Ik mocht uiteindelijk toch naarde Spelen en won er goud.”
Wat Timmer eigenlijk wil zeggen is eigenlijk dat je vooraldicht bij jezelf moet blijven, hoe moeilijk het ook is en hoe veeldruk er ook van buiten op je wordt uitgeoefend. ,,Dat heb ik wel alszwaar ervaren. Dat ik mijn nek uitstak, vaak ook gelijk had, maardat gelijk niet kreeg. Maar ook daarin moet je als topsporter en alsondernemer groeien. Cruciaal is dat je daarbij keuzes maakt. Zo kreegik eens een jaar minder betaald omdat ik niet in wereldbekers hadgepresteerd, waarop het salaris was gebaseerd. Maar ik had welOlympisch goud gewonnen. Raar, toch? Daar heb ik toen wat van gezegden dat is ook de reden dat ik naar Sanex ben gegaan.”
Lees ook: Simpel.nl-oprichter De Rooij: ‘Geluk dwing je af door lef te tonen’
Overeenkomsten tussen sporten enondernemen zijn er meer dan genoeg. Kop uitsteken, skin in the game,afgerekend worden op het resultaat. Wat het verschil maakt is dat desporter veel meer moet letten op de korte termijn. ,,Het heeft me toen veel gekost. Energie vooral, die ik niet in hetschaatsen kon steken. Pas later heb ik kunnen inzien dat die lef dieik toen had er mede voor heeft gezorgd dat de schaatssport isveranderd.” Het resultaat van het lobbywerk is dat de sprinters eenvolwaardig wereldkampioenschap afwikkelen en ook in gelijke mateworden beloond voor hun werk.
Dat ik mijn nek uitstak, vaak ook gelijk had, maar dat gelijk niet kreeg. Maar ook daarin moet je als topsporter en als ondernemer groeien
Cruciaal is daarbij je te omringen doorgoede mensen, geeft Timmer nog mee. ,,Met Team Liga heb ik ooitgeprobeerd mijn eigen schaatsteam op te richten. Daar heb ik geleerddat het cruciaal is een goed team met mensen om je heen teverzamelen. Rintje Ritsma had dat in zijn tijd met Sanex goedbegrepen. Hij had mensen om zich heen die alles regelden, zodat hijkon schaatsen. Dat heb ik door schade en schande moeten leren.”
Haar actieve loopbaan kwam abrupt ten einde in 2010, toen het NK mislukte. Bij haar eigen team werd Timmer schaatscoach. Eerst coachte ze met name sprinttoppers onder de vlag van koekjesfabrikant Liga, en toen dat bedrijf zich terugtrok nam Continu het over. Met Ireen Wüst had Timmer daar de grootste Olympische sporter die Nederland kent aan haar zijde. Toch liep dat avontuur in 2015 tot zijn einde. In 2016 zette Timmer een punt achter haar loopbaan als schaatscoach.
"Ik heb goed nagedacht wat het beste bij me past en me afgevraagd of ik in mijn werk als coach mijn ei wel volledig kwijt kon. In alle eerlijkheid denk ik dat mijn grote kracht elders ligt. De afgelopen jaren heb ik veel goede contacten opgebouwd met bedrijven en sponsors. Dat ligt me. Ik had als coach door kunnen gaan, maar liever wil ik mijn kwaliteiten breder inzetten. Ik wil mensen verbinden,'' zei ze daar toen over.
Lees ook: Kaartverkoop gestart: gamechanger Bas van der Veldt (AFAS) op LEF-event
Sinds die beslissing heeft ze zich ontwikkeld als ondernemer. Haar bedrijf, De Timmerfabriek,richt zich op vitaliteit in mens en bedrijf. Vitaliteit zorgt voormeer (werk)plezier en een hogere productiviteit, zo meent ze. ,,Alssporter heb ik natuurlijk heel goed ervaren hoe belangrijk het is omte bewegen, vitaal te zijn. De mensen die ik in mijn netwerk heb uitde tijd dat ik nog in het schaatsen actief was, heb ik nu aan mijnbedrijf verbonden. We verbeteren het leven van mensen door advies overbewegen en gezonde voeding te geven. We zijn nog maar een half jaarbezig en de eerste klanten hebben we net binnengehaald. Ook dat lijktweer op sporten. Een klant voor je winnen voelt dan alsof je weer eenmedaille hebt gewonnen.”
LEF Event, AFAS theater in Leusden
Het geheim van gamechangers in de zakelijke markt en topsport ontrafeld
Wat kan je doen om nu écht het verschil te maken met jouw onderneming? Wat kan je doen om tegenslagen te verwerken? Of wat juist niet? Het zijn allemaal vragen die je op 23 november tijdens het LEF Event in het AFAS theater aan topondernemers Bas van der Veldt (AFAS Software), Jasper de Rooij (Simpel.nl), Lucas van Zandvoort (Crocs) en drievoudig Olympisch schaatskampioen Marianne Timmer kunt vragen.