Nieuws Innovatie

Carbyon wint Milestone Award van Elon Musk: technologie tegen klimaatverandering

De Eindhovense startup Carbyon heeft een Milestone Award gewonnen voor het idee van een machine die CO2 uit de lucht zuivert. Aan de prijs is een geldbedrag van een miljoen dollar verbonden.

Pim van der Hulst (AD) 24 april 2022

Carbyon elon musk

Impressie van de machine die Carbyon ontwikkelt.

De prijs die Carbyon krijgt is een van de vijftiende zogenoemde ‘Milestone Awards’ van de Amerikaanse stichting XPRIZE, dat zich hard maakt voor milieubescherming. Bedrijven die technologie gebruiken om CO2 uit water of lucht te halen, komen hier vier jaar lang voor in aanmerking, is te lezen op AD.nl.

'Dit kan heel de regio op de kaart zetten in de strijd tegen kli­maat­ver­an­de­ring'

Hans de Neve, ceo Carbyon

De jury ziet in de ontwikkeling van het Eindhovense bedrijf een mogelijke doorbraak in het opruimen van CO2. De nieuwe techniek die Carbyon op de High Tech Campus ontwikkelt, doet dat volgens De Neve duizend keer sneller dan die van andere bedrijven. De machine is daardoor relatief goedkoop en verspilt weinig energie.

De machines die het bedrijf wil produceren, zullen een soort luchtdoorlatende folie bevatten waaraan CO2-deeltjes blijven plakken. Vervolgens wordt deze CO2 weer losgeweekt onder een temperatuur van 120 graden Celsius. Het vrijgekomen gas kan gebruikt worden voor de productie van groene brandstof.

Lees ook: Recordinvesteringen in startups houden dit jaar aan

,,Het was feest”, zegt Hans de Neve. Voor de ceo van Carbyon is de prijs een steun in de rug na jaren waarin de ontwikkeling van het prototype uitgesteld moest worden, omdat de wetenschappelijke basis voor de techniek eerst ontbrak. ,,Maar nu gaan we starten met de bouw van het prototype in mei. Eind dit jaar moet dat af zijn.”

Met de snelle CO2-zuiveraar kan Brainport eindelijk een rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering, denkt De Neve. ,,Ook de provincie zocht al lang naar toepassingen daarvoor. We zijn sterk op het gebied van micro-electronica met ASML als boegbeeld, maar de vraag was lang hoe we technologie konden inzetten om klimaatverandering tegen te werken. Dit kan heel de regio op de kaart zetten wat dat betreft.”

Lees ook: Startup van de Week: Respace wil bouwsector radicaal verduurzamen

Elon Musk

Door de winst van deze prijs is Carbyon ook in de race voor de eindzege van de competitie die XPRIZE organiseert met financier en techmiljardair Elon Musk. Het Eindhovense bedrijf maakt, net als andere winnaars van de prijs, in 2025 kans op 50 miljoen dollar als eindwinnaar voor de uitvoering van hun idee, terwijl onder de drie runners-up 30 miljoen dollar wordt verdeeld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws