Het Almelose bedrijf noemt zichzelf geen ‘schilder’ meer. Het werk bestaat immers uit meer dan alleen het hanteren van kwast en verfroller. De term ‘vastgoedonderhoud’ dekt de lading beter, vindt Jansen. “Bij ons wordt nog zo’n tachtig procent van de tijd geschilderd. Binnen tien jaar is dat waarschijnlijk nog maar vijftig procent,” verwacht Jansen. “De meest logische oplossing voor het verduurzamen van een pand is lang niet altijd verf.”
Folie in plaats van lak
Vooral in de utiliteitsbouw wordt meer en meer gekozen voor aluminium in plaats van hout. Het is een misverstand dat aluminium niet onderhouden hoeft te worden, zegt Jansen: “Het gaat lang mee, maar na tien jaar gaat de kwaliteit achteruit. Een nieuwe laklaag is een prima optie. Maar je kunt ook een laag folie aanbrengen. Welke keuze de beste is? Dat hangt af van het grotere geheel. Een opdrachtgever moet alle factoren tegen elkaar afwegen: de staat van een gebouw, de investeringskosten, de impact op het milieu, de levensduur, noem maar op.”
Keuzes maken
Voor een eigenaar van onroerend goed is het lastig om een keuze te maken. Daarom heeft Mulder Vastgoedonderhoud samen met Stichting Pioneering een applicatie ontwikkeld die alle onderhoudsfactoren in kaart brengt: RGS+ (Resultaat Gericht Samenwerken). De tool is niet alleen bedoeld voor eigen gebruik, maar is beschikbaar voor heel Nederland. De eerste vijfendertig licenties zijn inmiddels verkocht en de verwachting is dat het aantal de komende tijd snel zal groeien.
Tekst gaat verder onder de foto
Maurits Jansen van Mulder Vastgoedonderhoud: “Bij ons wordt nog zo’n tachtig procent van de tijd geschilderd. Binnen tien jaar is dat waarschijnlijk nog maar vijftig procent.”
Levensduur verlengen
Het bijzondere aan RGS+ is dat het verder kijkt dan alleen de schilderwerkzaamheden. Jansen: “Het is de bedoeling dat meerdere bedrijven samenwerken: schilders, installateurs, dakdekkers, aannemers, enzovoort. Iedereen dus die van doen heeft met onderhoud. Ze denken goed na over wat de beste oplossingen zijn op basis van de omstandigheden en de wensen van een opdrachtgever. Dus niet het onderhoud dat nu nodig is, maar bekijken hoe je de levensduur van een gebouw verlengt en dus welke maatregelen wanneer nodig zijn. Ja, dat kan ook betekenen dat er minder wordt geschilderd. Soms is reinigen van een gevelplaat voldoende of vervang je de kwetsbare delen door duurzamer materiaal, zoals een gecoate plaat voor een boei.”
Dief van de eigen portemonnee
Maar is de schilder dan geen dief van zijn eigen portemonnee? Per saldo wordt er immers minder geschilderd omdat collega-bedrijven in het kader van RGS+ met andere oplossingen komen. “Als je alleen denkt in verf zou je inderdaad kunnen vrezen dat de handel opdroogt. Maar als je kijkt naar vastgoedonderhoud in bredere zin, dan kan bijvoorbeeld een waterafstotend middel op de muren misschien wel de beste optie zijn. Dat voorkomt vochtophoping in de muren en beperkt het energieverlies. Op de lange termijn zou een pandeigenaar daarmee dus goedkoper uit kunnen zijn.”
De schilder van de toekomst neemt in het kader van duurzaam onderhoud steeds meer kleine bouwwerkzaamheden voor zijnn rekening. Dat is efficiënter en goedkoper, denkt Jansen. “Je hoeft dan maar één keer iemand te sturen en je bent in één keer klaar. Ook dat is duurzaam.”
Op zoek naar energielekken
De gemeente Almelo steekt drie miljoen euro in het verduurzamen van haar gebouwen om de energiekosten (jaarlijks 1,25 miljoen euro) omlaag te brengen. Mulder Vastgoedonderhoud heeft samen met de onderhoudspartners Hegeman Bouw en Löwik Installatietechniek een plan van aanpak gemaakt voor een praktijkcase, namelijk een kinderdagverblijf. Volgens het plan wordt het energieverbruik gemonitord. Daarin checken medewerkers regelmatig of bijvoorbeeld de radiatoren nog aan staan en wordt met een infraroodcamera gekeken waar energielekken zitten. Ook wordt overlegd met de gebruikers welke energiebesparingsmaatregelen genomen kunnen worden. De bedoeling is dat het energieverbruik uiteindelijk met minimaal een kwart omlaag gaat.
Twentse Duurzame Bedrijven
Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.
> Lees meer over het Business Festival
In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:
> btc architecten ontwerpt een fabriek vol dromen en ambities> BTL geeft met daktuinen veel terug aan de omgeving > Tonzon uit Enschede scoort met thermokussens> Bij Hotel De Wilmersberg gaat het om bewustwording