Nieuws Innovatie

Ondernemers in Zeeland op zoek naar gekwalificeerde werknemers

Stages, bezoeken aan universiteiten in Nederland en België, inschakelen van headhunters en een website waarop collega's vertellen hoe mooi het werken is bij de Damen Shipyards Group en hoe plezierig het wonen is in Zeeland, meldt de PZC.

Cornelleke Blok en Theo Giele | Foto: Thinkstock 8 juni 2016

Ondernemers Netwerken Thinkstock

Bij Damen in Vlissingen wordt geen middel onbeproefd gelaten om vacatures in te vullen. Vooral voor de engineerafdeling, de technisch ontwerpers, is het zoeken naar geschikte kandidaten. Vacatures voor beginners of mensen met weinig ervaring zijn minder lastig in te vullen. Maar de senior posities, waar van de kandidaten veel ervaring wordt verwacht, zijn lastig in te vullen, is de ervaring van Rob Mulder, Manager HR bij Damen Schelde Naval Shipbuilding.. De kunst is om mensen te verleiden naar Zeeland te komen. "En als ze hier eenmaal zijn willen ze nooit meer weg"

GekwalificeerdDamen is niet de enige werkgever in Zeeland die alles in het werk stelt om gekwalificeerde medewerkers te vinden. Het UWV heeft een mooi scrabblewoord bedacht voor moeilijk in te vullen vacatures: krapteberoep. In samenwerking met andere instanties heeft het UWV de krapteberoepen in Zeeland op een rijtje gezet. De werkgeversservicepunten, uitzendbureaus, detacheerders, onderwijsinstellingen en werkgevers hadden hun inbreng in het opstellen van de lange lijst met krapteberoepen.

Doel van de notitie is om werkzoekenden en scholieren de weg te wijzen naar plaatsen op de arbeidsmarkt waar banen te vinden zijn. "Aan de ene kant zijn er nog grote groepen werklozen die moeilijk aan werk komen, terwijl sommige werkgevers juist kampen met moeilijk vervulbare vacatures. Voor een goeddraaiende economie en arbeidsmarkt is het belangrijk dit soort mismatches te voorkomen. Het in beeld brengen van de krapteberoepen kan daarbij helpen", is in de notitie te lezen.

ICT, maar ook andere beroepsgroepenDat de technische sector vakmensen met een lampje moet zoeken is bekend, en ook de docent exacte vakken en ict-deskundigen zijn klassiekers op de lijst met krapteberoepen. Maar tegenwoordig is ook de ervaren hypotheekadviseur weer erg gewild dankzij de aantrekkende huizenmarkt. En hoveniers blijken in Zeeland ook schaars. Krapteberoepen zijn niet tot één sector beperkt.

ZorgDe zorg heeft er ook last van. Terwijl op het laagste niveau veel banen verloren zijn gegaan, ontstaan in de thuis- en ouderenzorg juist vacatures voor wijkverpleegkundigen en verzorgenden IG op mbo-niveau 3.

De horeca is een speciale categorie. "Vooral in het hoogseizoen is er een voelbaar tekort aan personeel."