Nieuws Innovatie

Oplossing voor bouwcrisis? VolkerWessels gaat stikstof afvangen

Bouwbedrijf VolkerWessels zegt een technologie te hebben ontwikkeld waarmee het praktisch zonder uitstoot van stikstof woningen kan bouwen en andere bouwprojecten kan uitvoeren. Het gaat om een filter waarmee in eerste instantie de stikstofuitstoot van het grote materieel tot wel 99 procent kan worden gereduceerd.

AD 5 februari 2020

Bouw stikstof crisis Volker Wessels

Bouwonderneming VolkerWessels aan de slag op de bouwplaats Valley aan de Zuidas. Foto: Lex van Lieshout/ANP

Het zogenoemde NoNOx-filter wordt aangesloten op de uitlaat van stilstaand materieel zoals generatoren, boor- en heistellingen en bouwkranen, meldt het AD. Het systeem zet de uitlaatgassen om in niet schadelijke stoffen. VolkerWessels zegt ook vergevorderd te zijn met de ontwikkeling van een kleinere NoNOx-unit voor graafmachines, shovels en dumpers. De bouwer meldt dat het prototype van deze oplossing al op verschillende locaties is getest en akkoord bevonden door een geaccrediteerde luchtmeetdienst.

''Het filter is dusdanig ontworpen dat deze eenvoudig toepasbaar is in de praktijk; 'plug and play'''

Erik Pot, directeur VolkerWessels

Doorgang bouwprojecten

De technologie zorgt er volgens de bouwer voor dat projecten, die werden gehinderd door de uitstootproblematiek, mogelijk weer doorgang kunnen vinden.

Erik Pot, VolkerWessels-directeur en initiator van de technologische ontwikkeling achter het filter: ,,Het NoNOx-filter bestaat uit een aantal bewezen technologische componenten. Door de slimme aaneenschakeling van deze technologieën kan het filter zijn werk doen en daardoor tijdens de bouwfase tot 99 procent van de stikstofuitstoot reduceren. Het filter is dusdanig ontworpen dat deze eenvoudig toepasbaar is in de praktijk; 'plug and play'.''

Lees ook: Stikstof- en PFAS-beleid: onzekerheid milieumaatregelen remt economische groei in 2020