Nieuws Innovatie

Optimisme na twee lange jaren van onzekerheid: ‘Pandemie was laatste zetje om echt te veranderen’

Voor het traditionele bedrijfsleven in Twente is de coronapandemie veel meer dan alleen een vloek. Voor een deel van de bedrijven was het ook een zegen, stelt innovatie-adviseur Bert Otter vast. „Het heeft een beweging in gang gezet, het was dat laatste zetje om echt te veranderen.”

Paul Berkhout (AD) 3 februari 2022

Bert Otter innovatie adviseur Novel T corona pandemie

Bert Otter, innovatie-adviseur bij Novel T. Voor hem is het glas halfvol na de pandemie. Foto: Emiel Muijderman

Nu moet gezegd: de 54-jarige Bert Otter uit Hengelo is een optimistisch mens. Voormalig ondernemer, nu door de Universiteit Twente uitgeleend aan Novel T, een club die de bedrijvigheid in Twente verder helpt. Er kan geen misverstand over bestaan: bij Bert Otter is het glas altijd halfvol. Zo staat hij ook op de foto. „Ik ben niet elke dag positief”, zegt hij, „ik ken en herken ook wel de zorgen. Maar ik ben wel tot in mijn vezels optimistisch.”

Bedrijven hebben lessen geleerd

De pandemie bereikt deze weken het kantelpunt, zo lijkt het. Na twee jaar afzien van lockdown naar lockdown, van de ene maatregel naar de andere, lijkt het virus niet langer tot extreme verstoringen te leiden. Maar hoe nu verder? Het is een vraag die mensen zich al vaker hebben gesteld, op tal van plaatsen. Ook Otter, die de voorbije jaren bedrijven bleef helpen om te ontluiken of patronen te doorbreken.

„Het is moeilijk om exact met cijfers te duiden waar we als regio nu economisch staan”, zegt Otter. „Maar als ik mijn onderbuik gebruik, dan zeg ik dat we er goed uitkomen. Dat kun je deels afleiden uit het feit dat mensen weer volop aan het werk kunnen, dat er vraag is naar handel en producten. Maar vooral meet ik dat af aan alle bedrijven, ook in de maakindustrie, die lessen hebben geleerd, die de noodzaak hebben ervaren om te blijven vernieuwen en te verbeteren.”

Lees ook: 3G-beleid kan volgens experts verdwijnen: 'Regel heeft nu vrijwel geen effect'

Meer oog voor weerbaarheid en duurzame oplossingen

„De voorsprong die bedrijven nu hebben kunnen opbouwen was er zonder pandemie niet geweest. Er is afstand gedaan van oude gewoontes. Er zijn nieuwe manieren ontdekt om klanten te vinden en te behouden. Er is meer oog voor weerbaarheid en voor duurzame oplossingen.”

Hij noemt enkele voorbeelden die inmiddels na twee jaar vol pandemische publicaties als bekend klinken. Otten: „Bedrijven springen niet meer meteen het vliegtuig in om een deal te sluiten, omdat de eerste gedachte nu eenmaal is dat je de klant in de ogen moet kijken. We rijden niet meer massaal de A1 af om in contact te komen met klanten. We zoeken grondstoffen en productiemogelijkheden dichter bij huis. Er zijn nieuwe manieren gevonden om beter zichtbaar te zijn, voor oude en voor nieuwe klanten.”

"Corona en de gevolgen daarvan brachten veel bedrijven op andere gedachten. We kijken anders naar wat we doen en we vinden andere mogelijkheden om een idee levensvatbaar te maken"

Vooral nagedacht over vernieuwing

Als promotor van innovatie stuitte hij in het verleden vaak op beperkingen. „De belangrijkste: tijd”, zegt Otten. „Ondernemers zeiden: We denken daar wel over na als het rustig is, nu hebben we het te druk. In het eerste halfjaar kwam voor ‘te druk’ de angst in de plaats. Er waren zorgen en er was vooral oog voor de beschikbare regelingen. Bij welk loket kan ik hulp vinden?”

„Maar de afgelopen anderhalf jaar is er vooral nagedacht over vernieuwing en verbetering. Corona en de gevolgen daarvan brachten veel bedrijven op andere gedachten. We kijken anders naar wat we doen en we vinden andere mogelijkheden om een idee levensvatbaar te maken. Al met al worden we duurzamer, verwacht ik.”

Flexibel en optimistisch

„Al staan ondernemers soms ook machteloos. Als er geen microchips zijn en de auto-industrie stil valt, dan kun je daar als toeleverancier weinig aan veranderen. Die verschillen zie je overal terug. De een lag nachten wakker, omdat de handel opdroogde, een ander zag de omzet verdubbelen. De een probeerde met een nieuw product op de nieuwe situatie in te spelen, zoals polsbandjes waarmee je op de werkvloer werd gewaarschuwd om 1,5 meter afstand te houden. Bij de ander bestond achter de voordeur corona niet, werkten mensen schouder aan schouder en als ik binnenkwam met mijn mondkapje zei de directeur: Die dragen we hier niet.”

Zo zijn er nog steeds: obstakels. Het is zoeken naar technisch talent, naar nieuwe markten, naar evenwicht tussen online vergaderen en bij elkaar komen. Maar, zegt Otter: „Er zijn interessante dingen tot stand gebracht. Ik heb de flexibiliteit van bedrijven gezien. Het optimisme van ondernemers. We hebben de urgentie van innoveren op de kaart gezet. En opeens vindt iedereen het weer leuk om elkaar live te zien. Waar je vroeger struikelde over de netwerkbijeenkomsten is het nu weer nieuw.”

Lees ook: Zij durven het aan ondanks Brexit: Nederlandse ondernemers willen Britse markt veroveren

Bert Otter was zelf ondernemer en deelt het onverwoestbare optimisme van mensen die een eigen bedrijf willen beginnen. „Wie geen ondernemer is, zou het na deze twee jaar ook niet meer zijn geweest”, zegt hij. Bij Novel T probeert hij dat optimisme naar traditionele Twentse bedrijven te brengen, maar ook naar start-ups. „Gratis, maar niet voor niks”, aldus Otter. „We willen een inspiratie voor anderen zijn en energie brengen. Want voor innovatie is energie nodig.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws