Nieuws Innovatie

Physee wint KvK Innovatie Top 100

Het Delftse Physee is winnaar van de 14e editie van de KvK Innovatie Top 100 met Smartskin, een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. KvK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties in het midden- en kleinbedrijf. Het winnende Physee is dinsdag 1 oktober studiogast in het online radioprogramma van De Ondernemer.

Van onze redactie 25 september 2019

Physee winnaar innovatie Kv K

De gepatenteerde vinding van Physee bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25% energiezuiniger en comfortabeler.

Baanbrekend

Daar waar de glasindustrie eerst niet geïnteresseerd was, beginnen glasproducenten nu steeds meer interesse te tonen. Van een kleine start-up is Physee inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen.

De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf. De jury was unaniem: ‘Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. Physee staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.’

Tovertafels en Water Control Room

Active Cues uit Utrecht verovert de tweede plaats met de door hen ontwikkelde Tovertafel. Het kastje, hangend aan het plafond zorgt voor interactieve lichtprojecties op tafel, vloer of een rolstoelblad. Er zijn drie versies ontwikkeld: voor mensen met dementie, voor mensen met een verstandelijke beperking en één speciaal voor kinderen. De tovertafel zorgt onder andere voor meer plezier en minder rusteloosheid.

Het Amersfoortse HydroLogic Systems, dat wereldwijd 4000 waterbeheerders helpt met de ‘HydroNET Water Control Room’, is derde geworden. Door een slimme combinatie van satellietmetingen en water- en weermodellen genereert het systeem adviezen en waarschuwingen om het water zo goed mogelijk te managen. Zo hebben bijvoorbeeld zo’n 450.000 kleine boeren in Zuid-Afrika hun landbouwproductie met ruim 10% kunnen verhogen.

BUKU uit Groningen gaat er met de publieksprijs vandoor. Dankzij een abonnementsmodel voor studieboeken maakt deze onderneming studeren financieel toegankelijker.

'Physee staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels'

Uit het juryrapport

Foto: Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo, oprichters van het winnende Physee.

Succesvolle innovaties

Noord- en Zuid-Holland zijn met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Gelderland met 14 bedrijven. Na de ICT-sector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren creatieve industrie en de bouw.

Het winnende Physee is dinsdag 1 oktober studiogast in het online radioprogramma van De Ondernemer, live te beluisteren van 10.00 tot 11.00 uur op New Business Radio en daarna als podcast via onder meer deze website, Soundcloud, iTunes en Spotify.