De invoering van eIDAS 2.0 – de nieuwe Europese regelgeving voor digitale identiteit - heeft de urgentie verhoogd om veilige en gebruiksvriendelijke oplossingen te implementeren. Vanaf 2026 worden publieke en private organisaties, waaronder banken, energieleveranciers en verzekeraars, verplicht om digitale ID-apps te integreren in hun processen.
Ver.iD speelt naar eigen zeggen nu al een cruciale rol in deze transformatie door een oplossing te bieden die niet alleen compliant is, maar ook fraude bestrijdt, datalekken minimaliseert en de gebruikerservaring optimaliseert.
,,In een tijd waarin AI-gestuurde fraude en datalekken dagelijks nieuws zijn, biedt Ver.iD bedrijven de mogelijkheid om uitsluitend de noodzakelijke gegevens van klanten te ontvangen. Hierdoor wordt de privacy gewaarborgd en kunnen processen als onboarding en verificatie sneller, veiliger en klantvriendelijker verlopen,” aldus Robert van Altena van het in 2022 in Amsterdam opgerichte bedrijf.
Het platform van Ver.iD wordt al gebruikt door organisaties zoals het Verbond van Verzekeraars en Nationale Nederlanden en de gemeente Nijmegen
Vergelijking Ver.iD met Adyen
Ver.iD wordt volgens de oprichters vaak omschreven als de Adyen van digitale identiteit. Waar Adyen bedrijven helpt om eenvoudig meerdere betaalmethoden te integreren en klanten zelf laat kiezen hoe ze betalen, biedt Ver.iD een vergelijkbare service voor identiteits-apps.
Het platform belooft bedrijven in staat te stellen om moeiteloos ID-wallets en digitale identificatiemethodes te integreren, terwijl klanten zelf kunnen bepalen welke identiteitsapp zij gebruiken. Hierdoor ontstaat volgens het jonge platform een gebruiksvriendelijke en schaalbare oplossing die past bij de behoeften van moderne organisaties en eindgebruikers.
Het platform van Ver.iD wordt al gebruikt voor experimenten (‘change’) en voor huidige dagelijkse processen (‘run’) door organisaties zoals het Verbond van Verzekeraars en Nationale Nederlanden en de gemeente Nijmegen. Ook worden er pilots uitgevoerd in samenwerking met de Kamer van Koophandel om bevoegdheidsgegevens van bestuurders te ontsluiten via ID-wallets.
Privacy en veiligheid voorop bij startup
Ver.iD is ontworpen met compliance als kernwaarde. Het platform slaat geen klantdata op en geeft gebruikers volledige controle over welke gegevens zij delen, zo beloven de ondernemers achter het bedrijf. ,,Elk ID-app wordt zorgvuldig beoordeeld om te voldoen aan de hoge standaarden van Ver.iD. Dit garandeert maximale veiligheid en bescherming tegen datalekken.’’
Lees ook: Max (35) startte aan TU Delft, nu leidt hij miljoenenbedrijf in Silicon Valley
Bekijk hier de voorwaarden.