Aangeboden door KVK

Podcast

Prominenten KVK Innovatie Top 100: ‘Durf te investeren en risico te nemen’

In deze podcast gaan we in gesprek met ondernemers die eerder een prominente plek in de KVK Innovatie Top 100 hebben bemachtigd. Arnold van der Linden (Timmerbedrijf Van der Linden), Alexander Suma (IbisPower) en Willemijn Wortelboer (Raw Paints) vertellen hoe hun bedrijf zich sindsdien ontwikkeld, hoe innovatief zij ondernemend Nederland vinden én geven innovatieve adviezen aan collega-ondernemers.

Van onze redactie 4 december 2020

Arnold van der Linden was in 2006 de allereerste winnaar van de Innovatie Top 100. Hij won de prijs met de Deurmaat, een tilsysteem dat het afhangen van deuren makkelijker maakt. In de podcast vertelt hij onder meer: ,,Het winnen van deze prijs heeft ons bedrijf destijds een enorme impuls gegeven. Ik hoor nu nog steeds vaak: hé, ben jij die van de Deurmaat?”

Waar de drie ondernemers het in de podcast vooral over kansen hebben, ontstaat er ook een gezamenlijke oproep om ‘het innovatieve’ in de breedste zin des woords toch vooral te blijven omarmen; ondernemers, investeerders, overheid.

'Laat de kaas niet van het brood eten, dúrf!'

Kijkend naar het nu dan vindt Alexander Suma bijvoorbeeld dat ‘we innovaties weggeven’. Hij noemt zonnepanelen. ,,Daar hebben wij heel veel in ontwikkeld, maar dan geven wij het weg aan China. Die pakken het qua productie en business groter op. Ik vind dat Nederland daar iets laat liggen, daar kunnen we zoveel meer mee doen." Hij doet in de podcast een oproep aan Nederlandse investeerders. ,,Laat de kaas niet van het brood eten, durf te investeren en risico te nemen. In Amerika wordt veel meer durfkapitaal ingezet, terwijl de Nederlandse investeerders vaak pas investeren als iets zich dubbel en dwars bewezen heeft en alle risico’s zijn uitgesloten.”

Willemijn Wortelboer voegt daar aan toe: ,,Ik zou meer willen zien vanuit de overheid, ben die launching customer voor ons. Steun ons in de missie die we hebben en zorg ook dat er bij ondernemers meer aandacht komt voor de SDG’s (Sustainable Development Goals). Dan kunnen we echt het verschil maken.”

Het gehele gesprek beluister je in de podcast bovenaan dit artikel.

Jaarlijks publiceert de KVK de lijst van de 100 meest innovatieve mkb-bedrijven: de KVK Innovatie Top 100. Op 21 januari 2021 maakt de jury de nieuwe ranking bekend.

CE markering brexit verenigd koninkrijk
De Ondernemer

Exporteren na Brexit en de CE-markering: hoe zit dat?

Lennard van Otterloo vertelt over de vele 'verrassingen' waar Britse consumenten in deze eerste Brexit-maand tegenaan lopen en wat de reden daarachter betekent voor bedrijven, ook uit Nederland. Onder meer de CE-markering (de standaardeisen van producten) komt daardoor aan bod in deze podcast, met Marco van Hagen, adviseur bij de KVK, gespecialiseerd in internationaal ondernemen.

Details
De Ondernemer Podcasts
De Ondernemer

Hoe de moeder van Julian hielp met het winnen van de KVK Innovatie Top 100

'Bij het robotica instituut aan de TU Delft ontwikkelden we robots. Mijn moeder sliep slecht in die tijd, chronisch, en toen zeiden we tegen elkaar: kunnen we iets in technologie vinden dat haar kan helpen. Lang verhaal kort: na veel 3d-printen en prototypes op mijn moeder getest kwamen we op iets dat daadwerkelijk bleek te helpen'. Vier jaar later resulteerde een heuse slaaprobot voor Julian Jagtenberg en zijn Somnox in het winnen van de KVK Innovatie Top 100.

Details
Startup siliconvalley high tech innovatie
De Ondernemer

Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Wibe Wagemans haalde met een open brief aan de overheid - 'er moet vol worden ingezet op innovatie' - paginagroot de landelijke media. De topondernemer/ceo uit Silicon Valley schreef onder meer dat 'Nederland zichzelf te vaak weg zet als klein land dat daarmee niet te grote ambities moet hebben'. Miljarden moeten er komen, vindt Wagemans. 'Nederland zou er goed aan doen het Finse voorbeeld te volgen, voordat we de zieke man van Europa worden'. Ook daarover vertelt hij meer in deze podcast.

Details
Londen lockdown coronavirus crisis
De Ondernemer

Werken en wonen in 'Lockdown Londen': ondernemer Lennard van Otterloo vertelt

De Nederlandse ondernemer Lennard van Otterloo vertelt vanuit Londen over de Britse aanpak van de lockdown, het coronavirus, de effecten op het Britse bedrijfsleven en wat wij aan déze kant van de Noordzee daarvan kunnen gaan merken. 'Het is een noodsituatie hier, ongekend. Erger dan de eerste golf'. Bovendien, vertelt de ondernemer, 'corona verhult de Brexit-pijn'. Wonen en werken in 'Lockdown Londen', anno nu.

Details
Brexit europa engeland landkaart vlag
De Ondernemer

Brexit: experts Van Otterloo en Platvoet over gevolgen voor btw

In deze eerste maand van Brexit blijken er bij ondernemers veel vragen over de gevolgen voor btw te zijn, merkt ondernemer Lennard van Otterloo in en vanuit Londen, en Marco Platvoet als adviseur Internationaal Ondernemen bij de KVK. In deze podcast geven beide Brexit-experts onder meer praktijkvoorbeelden en tips, hoe daar als ondernemer anno nu mee om te gaan.

Details