Nieuws Innovatie

Rotterdams bedrijf Somnox verovert de wereld met robot die slaapproblemen oplost

De slaaprobot van het Delftse bedrijf Somnox heeft de eerste prijs gewonnen van de vijftiende KVK Innovatie Top 100. Inspiratiebron was de chronisch slecht slapende moeder van oprichter Julian Jagtenberg. ,,Onze robot vermindert stress en maakt je hoofd leeg.”

Van onze redactie 2 februari 2021

Somnox winnaar innovatie top 100 julian jagtenberg

foto: Maaike Hoekstra

Bij het robotica-instituut aan de TU Delft ontwikkelde Jagtenberg robots. ,,Mijn moeder had slaapproblemen, dus zeiden we tegen elkaar: kunnen we iets in de technologie vinden dat haar kan helpen? Lang verhaal kort: na veel 3D-printen en prototypes getest op mijn moeder vonden we iets dat daadwerkelijk bleek te werken.” Als we allemaal genoeg zouden slapen, wordt de zorg minder belast, zijn bedrijven productiever, wereldwijde economieën gezonder, het verkeer veiliger en onze kinderen slimmer. Jagtenberg: ,,Slaap is de beste ziektekostenverzekering die je kunt afsluiten. Een uitgeruste wereld is een mooiere wereld. Ik vind dat ondernemers problemen moeten oplossen die dichtbij hen liggen. Ze hebben dan de juiste passie om met een oplossing te komen.”

Crowdfunding op Kickstarter

Jagtenberg en zijn toenmalige collegastudenten van de TU Delft deden het en startten Somnox, een samenstelling van de Latijnse woorden Somno en Nox: slapen en nacht. Somnox deed mee aan het acceleratorprogramma van YES!Delft en begon een succesvolle crowdfundingcampagne op Kickstarter. Samenwerking met Auping volgde, de Somnox Slaaprobot werd een feit en intussen zijn er wereldwijd meer dan vijfduizend tevreden slapers. ,,Door de subtiele geluiden en bewegingen die de robot maakt, wordt een menselijke ademhaling gesimuleerd en ontspan je gemakkelijker. Zo val je niet alleen rustiger in slaap, maar ook sneller en dieper. De robot vermindert stress en helpt het hoofd leeg te maken. Dat zorgt voor een uitgerust gevoel overdag.” De innovatie bleef niet onopgemerkt: na de slaaprobot buiten onze landsgrenzen (zoals de VS) aan te bieden, kreeg Somnox veel internationale media-aandacht en won diverse prestigieuze prijzen zoals Red Dot Design en de Rabobank Duurzame Innovatie Prijs.

‘Probeer problemen op te lossen die dicht bij jezelf liggen’

Julian Jagtenberg

KVK Innovatie Top 100

Voor het Rotterdamse bedrijf komt daar de eerste prijs van de vijftiende KVK Innovatie Top 100 nog eens bij. De onafhankelijke jury, onder leiding van innovator Ruud Koornstra, was unaniem in de keuze. De bekendmaking vond online plaats, in het bijzijn van koning Willem-Alexander. Jagtenberg is er nog beduusd van. ,,Als een van de genomineerden keek ik mee, ineens kwam ik vol in beeld en had ik een gesprek met de koning!” vertelt hij. ,,Het winnen van deze innovatieprijs kwam echt als een volslagen verrassing. ”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KVK. Kijk voor meer informatie op kvkinnovatietop100.nl