Actueel

Skin for Skin: van visafval tot luxeproduct met een Japanse spa in Urk

 
Skin for Skin-founder Mardien Radewalt-Brouwer met haar eigen collageen Skin for Skin-founder Mardien Radewalt-Brouwer met haar eigen collageen. Foto: Wytske van Urk
Skin for Skin-founder Mardien Radewalt-Brouwer met haar eigen collageen. Foto: Wytske van Urk
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Een populair beautysupplement vervaardigen uit het afvalproduct van vis; je moet er maar op komen. Skin for Skin-founder Mardien Radewalt-Brouwer uit Urk laat collageen maken van de scholhuiden die overblijven bij het visbedrijf van haar man. Haar bedrijf bestaat nu zeven jaar en was destijds de eerste op de markt. Nog steeds blijft ze vernieuwen.

Lees verder onder de advertentie

Urk heeft de grootste visindustrie van Europa. Elke week varen de kotters de Noordzee op. De vers gevangen Noordzeevis wordt in het dorp dagelijks verwerkt tot eten voor de Europese consument. Ook Arie, de man van Mardien Radewalt-Brouwer, is actief in de visindustrie met zijn bedrijf Varia Vis. Het hoofdproduct is schol en deze vis wordt dagelijks gefileerd.

De huiden van de schollen bleven over na het verwerkingsproces, de consument eet immers wel de filet van de vis maar niet de huid. Samen dacht het stel na over wat ze met deze reststroom konden doen. Ze wilden de hele vis kunnen verwerken, in plaats van veertig procent weg te gooien. Mardien vertelt: ,,Arie kwam in contact met een biochemicus en samen startten ze het onderzoek naar wat er met de huid gedaan kon worden. Destijds was collageen wel al bekend, vooral in medische kringen. Collageen werd bijvoorbeeld gebruikt bij mensen die brandwonden hadden opgelopen. Maar het werd nog niet echt in de cosmetische branche gebruikt en was nog niet zo bekend en populair als tegenwoordig.”

Mijn man Arie kwam in contact met een biochemicus en samen startten ze het onderzoek naar wat er met de overgebleven vissenhuid gedaan kon worden

Mardien Radewalt-Brouwer

Door het onderzoek, wat in totaal twee jaar duurde, kwamen ze uit op collageen, uiteindelijk verpakt als poedervorm in een capsule. Aan Mardien de eer om het product te testen. ,,Ik heb van kleins af aan last van eczeem, dit geeft enorm vervelende klachten. Na drie tot vier maanden had ik geen eczeemuitbraak meer gehad, maar ook bijvoorbeeld geen koortslip meer en mijn rugklachten waren aanzienlijk verminderd. Het viel andere mensen ook op. Na een tijdje kon ik niet anders concluderen dat dit door het collageengebruik moest komen.” Natuurlijk ging dit als een lopend vuurtje door het vissersdorp en het duurde niet lang of dorpsgenoten stonden aan de deur bij Mardien om het ‘wonderproduct’ te kopen. Daarom startte ze haar eigen bedrijf genaamd Skin for Skin.

Lees verder onder de advertentie

Made in Holland collageen

Collageen kan gewonnen worden uit vissen, runderen en varkens. Het collageen van Mardien wordt via een gepatenteerd proces geëxtraheerd om natief collageen (intact) over te houden. Haar collageen is bovendien traceerbaar, het wordt gemaakt van de overgebleven vishuiden in Urk en door de verwerking in het moederbedrijf Varia Vis en de bijbehorende wet- en regelgeving is het tot aan het vangstgebied te traceren. Bij sommige merken zie je marine collageen gebruikt worden, dit is ontraceerbaar en vaak van vervuilde vis gemaakt uit Azië. En Skin for Skin is het enige made in Holland product in deze branche, al het andere komt uit het buitenland.

Een zakje collageen van Skin for Skin Een zakje collageen van Skin for Skin. Foto: Joke van Veen Fotografie
Een zakje collageen van Skin for Skin. Foto: Joke van Veen Fotografie

De eerste speler op de markt zijn, zoals Mardien met haar natieve collageen, klinkt goed maar kent ook obstakels. ,,We hebben momenteel diverse onderzoeken lopen om wetenschappelijke onderbouwing te kunnen bieden, je wilt immers geen valse beloftes verkopen. Waar andere merken gebruik kunnen maken van de onderzoeken van hun leverancier, zijn wij onze eigen producent en dragen dus zelf zorg voor onafhankelijke onderzoeken en studies. Als eerste speler op een bepaalde markt zijn alle ogen op jou gericht. We testen uitvoerig met geavanceerde huidscanapparatuur om te kunnen meten wat het collageen in de huid doet.”

Lees verder onder de advertentie

Als eerste speler op een bepaalde markt zijn alle ogen op jou gericht

Mardien Radewalt-Brouwer

Het bedrijf bestaat nu zeven jaar. Mardien begon met een paar ochtenden in de week vanuit een klein kantoortje bij het visbedrijf met één product. Nu werkt ze meer dan fulltime, heeft ze een team van negen vrouwen om zich heen verzameld en is de lijn van producten uitgebreid met een supplement voor het haar, gezichtscrèmes, serum, maskers, oogmasker en diverse haarproducten. De producten worden via de webshop verkocht en bij diverse resellers zoals schoonheidssalons en kapsalons verkocht. ,,Toen we begonnen te groeien, merkte ik dat het nodig was om mensen aan te nemen. Ik nam na een half jaar eerst een marketeer aan, want daar wist ik echt niets van. En laten we eerlijk zijn: je kunt niet alles alleen doen. Dingen uit handen geven, kan nog weleens lastig zijn voor mij. Maar ik denk vaak: als het verkeerd gaat, dan lossen we dat ook wel weer op.”

Japanese Head Spa in Urk

Bij het kantoor in Urk is inmiddels ook een schoonheidssalon en een zogeheten Japanese Head Spa gevestigd. ,,Onder onze klanten was er vraag naar een salon waar alle producten getest kunnen worden. Bij de salon worden collageen-stimulerende huidbehandelingen aangeboden met de skincare lijn en bij de Japanese Head Spa behandelingen met de haircare lijn.” Maar hoe kom je erop? Mardien lacht: ,,De Japanese Head Spa werd onder mijn aandacht gebracht door een relatie uit Korea en als ik enthousiast ben van iets zet ik gelijk door.” Zo is het meteen de flag ship store op Urk geworden, tussen de visbedrijven. De Japanese Head Spa is bovendien een hit op social media, een filmpje van de Skin for Skin behandeling op TikTok is meer dan 21 miljoen keer bekeken. Mensen uit Polen, Duitsland en België komen naar Urk om de ontspannende behandeling te ervaren.

Fysieke winkel van Skin for Skin in de toekomst

Binnenkort worden er twee nieuwe haarproducten gelanceerd. En in het najaar wordt ook de skincare lijn uitgebreid. Nieuwe ideeën voor producten en behandelingen worden constant geboren en Mardien is nog lang niet klaar. Fysieke winkels openen is een toekomstplan waar ze naar uitkijken. ,,Klantcontact vinden we ontzettend waardevol en persoonlijke aandacht is een van de pijlers van het bedrijf.” Mardien gaat voor een familiebedrijf. ,,Mijn droom is om een gezond en stabiel bedrijf te hebben en er een familiebedrijf van te maken. Ik weet zelf hoe waardevol dat is, jarenlang werkte ik in het bedrijf van mijn ouders en familie in Urk.”

Lees verder onder de advertentie

We zouden sneller kunnen groeien, maar dat wil ik niet

Mardien Radewalt-Brouwer

Het gaat goed met het bedrijf. ,,Elk jaar groeien we flink en laat de balans gezonde cijfers zien.” Exacte cijfers maakt ze niet bekend. Skin for Skin werkt niet met investeerders. ,,Daar ben ik trots op, we doen het helemaal zelf. We zouden sneller kunnen groeien, maar dat wil ik niet. Investeerders willen meer groei en meer rendement zien, die druk wil ik niet voelen. Je ziet vaker dat startups te snel groeien en dan na twee tot drie jaar moeten stoppen. Ik doe het rustig aan en op mijn eigen gevoel. Dat is vast de Urkse nuchterheid”, zegt Mardien lachend.

Lees ook: Van koemelk naar vegan: dit zijn de ondernemerslessen van Hands off my Chocolate

Lees verder onder de advertentie