Aangeboden door KVK

Branded Content Innovatie

Somnox wint KVK Innovatie Top 100

De slaaprobot van het Delftse bedrijf Somnox heeft de eerste prijs van de vijftiende KVK Innovatie Top 100 binnengesleept. Met behulp van de robot in de vorm van een ‘opgerold kussen’ komt er een eind aan slapeloze nachten. De prijs werd in het bijzijn van Koning Willem-Alexander online bekendgemaakt. De publieksprijs ging naar elektriciteitsopslagbedrijf Elestor uit Arnhem

Van onze redactie 21 januari 2021

KVK Innovatie Top 100 Comnox

Winnaar Innovatie Top 100 - Julian Jagtenberg, CEO Somnox

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van ondernemer en innovator Ruud Koornstra vond Somnox unaniem het meest innovatieve midden- en kleinbedrijf op dit moment. De jury onder zijn voorzitterschap beoordeelde de inzending op groeipotentie, omzet, originaliteit, duurzaamheid en impact voor de branche en de samenleving. De afgelopen vijftien jaar is deze prijs overigens uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor het mkb. De jury vond de slaaprobot van Somnox een mooi en goed vormgegeven product, passend bij deze tijd: ,,Er wordt namelijk in deze onzekere tijd ’s nachts heel wat gepiekerd.”

Gebruikers vallen niet alleen rustiger in slaap, maar ook sneller en dieper. De robot vermindert stress en helpt het hoofd leeg te maken. Dat zorgt voor een uitgerust gevoel overdag.

Lees ook: Prominenten KVK Innovatie Top 100: ‘Durf te investeren en risico te nemen’

Somnox lost een maatschappelijk probleem op

De naam Somnox is een samenstelling van de Latijnse woorden Somno en Nox: slapen en nacht. Midden-twintiger Julian Jagtenberg richtte het bedrijf een aantal jaren geleden op omdat zijn moeder een slechte slaper is. ,,Ik vind dat ondernemers problemen moeten oplossen die dichtbij hen liggen. Ze hebben dan de juiste passie om met een oplossing te komen”, zei Jagtenberg eind vorig jaar in Strict, het magazine dat speciaal wordt gemaakt voor ondernemers in het Rotterdam Central District (RCD).

Na de start bij incubator Yes!Delft is het groeiende bedrijf neergestreken in het Cambridge Innovation Center in het Groot Handelsgebouw, het hart van het RCD. Inmiddels heeft Somnox een samenwerking met de Nederlandse matrassenfabrikant Auping en zijn er wereldwijd meer dan vijfduizend verkocht.

Lees ook: KVK: Ondernemers ga samenwerken, het leidt tot betere resultaten

Publieksprijs voor superbatterij van Elestor

Het energiebedrijf Elestor ging vanmiddag met de publieksprijs er vandoor. Er werden ruim 8.500 stemmen uitgebracht, waarvan meer dan negenhonderd keer op Elestor.

Het in Arnhem gevestigde bedrijf ontwerpt en bouwt de waterstofbromide flowbatterij. Het ‘flowbatterij-principe’ komt van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dat deze technologie in de jaren zestig van de vorige eeuw wilde gebruiken voor energievoorziening op de maan. De energie wordt opgeslagen in waterstof en broom. Hiermee kan elektriciteit tegen lage kosten worden opgeslagen in stationaire, grootschalige toepassingen. Dit zijn bijvoorbeeld wind- en zonneparken.

Elestor won inmiddels al diverse prijzen voor deze innovatie, waaronder de Jan Terlouw Ambition Award en de Europese IDTechEx Award voor ‘Best Development within Energy Storage 2017’. Een van de investeerders in het Arnhemse bedrijf is Kees Koolen, voormalig directeur van Booking.com. Via zijn investeringsvehikel Koolen Industries investeerde hij ‘enkele miljoenen’ in Elestor.

KVK Innovatie Top 100 levert succesvolle innovaties op

De ranglijst van de KVK Innovatie Top 100 geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het midden- en kleinbedrijf op dit moment. Noord-Holland is met 21 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Noord-Brabant met zeventien en Zuid-Holland met zestien bedrijven. Na de ICT-sector (achttien innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (zestien) en de creatieve industrie (vijftien).

Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.