Nieuws Innovatie

Stevie Wonder heeft 'm al: Hable, Nederlandse vinding die blinden smartphone laat bedienen

Hoe bedien je als blinde of slechtziende een smartphone? Met een speciale braillecontroller als het aan de Eindhovense startup Hable ligt. En als dan zelfs Stevie Wonder, de bekendste blinde artiest ter wereld er mee wegloopt, lijkt een succes in de maak.

Lizette van Neer (AD) 3 april 2022

Hable mobiele telefoon blinden stevie wonder

Freek van Welsenis demonstreert de werking van Hable aan niemand minder dan Stevie Wonder. Foto: Hable.

Mede-oprichter Freek van Welsenis van Hable kon het bijna niet geloven in Los Angeles tijdens de grootste beurs ter wereld voor blinde mensen. Daar kwam toch echt Stevie Wonder plots op zijn stand afgelopen, nou ja: meer dan een tafel van twee bij drie meter was het niet. En het had niet veel gescheeld want Freek was bijna klaar om weg te gaan. Aan het AD vertelt hij:,,Het was bijna einde beurs en dan zie ik ineens een aantal mannen de weg vrij houden en Stevie Wonder direct naar onze stand toelopen. Best bizar. Hij had via via van ons gehoord en wilde alles weten over Hable.”

Hable is een soort van controller met knoppen waarmee een blinde zijn hele telefoon kan besturen met behulp van braille. Behalve typen van tekst is ook navigeren tussen verschillende apps mogelijk.

‘This is an amazing product, I want to use it right away!’

Stevie Wonder

,,Je merkt dat hij veel van dergelijke technologie afweet, want hij begreep alles meteen en typte meteen een stuk tekst en switchte naar apps. Zo tof. We streven ernaar dat Hable One makkelijk is in gebruik, maar meestal gaat daar toch een korte cursus aan vooraf."

De wereldartiest was volgens Freek van Welsenis onder de indruk van de controller. ,,Hij wilde er een kopen maar in Amerika komt Hable One pas officieel over drie maanden op de markt. Natuurlijk heb ik er een meegegeven. Zijn reactie? ‘This is an amazing product, I want to use it right away!’ Het ging zo snel, dat ik niets heb kunnen afspreken, maar ik mocht nog wel een foto met hem nemen. Geweldig dat het gelukt is.”

Na de lancering van Hable in september vorig jaar verkocht het in enkele maanden tijd honderden controllers.

Hable in juli op de Amerikaanse markt

Hable One wordt in juli in de Verenigde Staten gelanceerd. ,,De deals zijn gesloten, nu is het nog een kwestie van de certificering toegekend krijgen om daarna de contracten te tekenen. De VS is toch een heel andere markt.”

Het gaat voortvarend met de startup. Na de lancering van Hable in september vorig jaar verkocht het in enkele maanden tijd honderden controllers. Hable is inmiddels te koop in Nederland, België, Engeland en Duitsland, in april is de lancering in Spanje. Uiteindelijk wil het bedrijf - dat nu elf personeelsleden telt - de controller overal in de wereld verkopen. ,,De eerste klanten in Spanje hebben we al. Maar we moeten zorgen dat het goed blijft gaan, dat we de service erom heen verbeteren, dat we de gebruikers goed monitoren en ondersteunen. Officieel zijn we nog een startup. We moeten nog steeds veel leren.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws