Nieuws Innovatie

Student-ondernemers HAN hebben sportieve hit te pakken met QR-FIT

Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) worden de eerste schreden op het ondernemerspad gezet. Sommige studenten doen dat zo goed dat ze er voor worden beloond. Gerjan van Stralen, Jimmy Boy Spies en Mees Roppe startten een jaar geleden hun bedrijf QR-FIT dat inmiddels is uitgegroeid tot een succes.

Frank Thooft (De Gelderlander) 28 mei 2021

Studenten HAN ondernemen

De vijf HAN-studenten die onlangs voor hun ondernemingslust zijn beloond. Foto: Erik van 't Hullenaar

Mensen bewegen te weinig, zeker in coronatijd. Gerjan van Stralen, Jimmy Boy Spies en Mees Roppe besloten daar wat aan te doen. Op 9 juni vorig jaar begonnen de drie hun bedrijf QR-FIT. Als studenten van de HAN-opleiding Sportkunde én als enthousiaste sporters ontwikkelden zij het idee hiervoor tijdens de studie, vertellen ze aan De Gelderlander. Van Stralen: ,,Met onze app kun je, op verschillende niveaus, je conditie verbeteren. Dat is waar we voor gaan.”

In een aantal regio’s zijn al trajecten aangelegd waar deelnemers met een QR-code, via de door het drietal ontwikkelde app, gratis kunnen deelnemen aan de fitnessprogramma’s. Er worden ook steeds meer nieuwe trajecten opgezet. Die trajecten kunnen zowel buiten als binnen kantoren zijn. Diverse gemeenten en werkgevers hebben zich al aangesloten bij QR-FIT.

''We groeien snel. Ik denk dat we binnenkort al de eerste werknemers kunnen aantrekken. We mikken op een groei naar tien man personeel over vijf jaar''

Mees Roppe, QR-FIT

Vinding van ondernemers achter QR-FIT binnenkort verkrijgbaar via de App Store

Spies: ,,We hebben de app laten ontwikkelen door een professionele organisatie. Hij is nu nog in betaversie beschikbaar, maar kan eind juni via de Google Play Store en de App Store worden gedownload.”

Roppe: ,,We groeien snel. Ik denk dat we binnenkort al de eerste werknemers kunnen aantrekken. We mikken op een groei naar tien man personeel over vijf jaar.”

Het succes van Van Stralen, Spies en Robbe is op de HAN niet onopgemerkt gebleven. Ze zijn alle drie voor hun veelbelovende aanpak door de opleiding beloond met het TOR-certificaat. TOR staat voor TopOndernemersRegeling en faciliteert vanuit het Centrum voor Ondernemerschap kansrijke studenten met onder meer flexibele lesroosters en coaching. Zodat zij hun beginnende onderneming, net als topsporters hun sportcarrière, zo optimaal mogelijk kunnen opzetten.

Lees ook: I AM College: een andere opleiding tot mkb-ondernemerschap

Succesverhaal Bondi: e-bikes en e-steps aanbieden in deelsystemen

Ook Chingiskhan Kazakhstan en Max Schalow mogen zich de trotse bezitter noemen van het TOR-certificaat. Zij zijn tijdens hun studie begonnen met hun onderneming Bondi. Bondi biedt met e-bikes en e-steps duurzame deelsystemen in Nederlandse steden aan reizigers aan. En wil daarmee een verantwoord alternatief zijn voor de auto.

Twee jaar geleden begon het duo al in Arnhem met een proef met elektrische deelsteps. Via het Gelderland Valoriseert-programma kregen de twee 135.000 euro ondersteuning voor hun veelbelovende bedrijf. Inmiddels hebben de ondernemers al tien personen in dienst.

''In de komende vijf jaar willen we actief zijn in alle grote Nederlandse steden en verschillende soorten gedeelde mobiliteit aanbieden. We kijken ook al uit naar internationale uitbreiding''

Max Schalow, Bondi

Kazakhstan kreeg het ondernemen met de paplepel ingegoten. ,,Mijn opa en mijn vader waren ook zelfstandig ondernemer. Zij zijn grote voorbeelden voor mij.” Schalow: ,,In de komende vijf jaar willen we actief zijn in alle grote Nederlandse steden en verschillende soorten gedeelde mobiliteit aanbieden. We kijken ook al uit naar internationale uitbreiding.”

Als hogeschool een bijdrage leveren aan de maatschappij

Bestuursvoorzitter Rob Verhofstad van de HAN is blij met personen als Van Stralen, Spies, Robbe, Schalow en Kazakhstan. ,,We hebben 37.000 studenten aan de HAN. Ik streef ernaar om 37.000 ondernemende professionals af te leveren. Ze hoeven niet allemaal zo ze zijn als deze vijf, maar we willen als hogeschool wel een bijdrage leveren aan de maatschappij door ondernemende mensen af te leveren.”

Mensen die van aanpakken weten en de wereld van morgen een beetje beter maken. Verhofstad: ,,We hanteren als slogan op de HAN ‘open up new horizons’. Wij willen studenten zodanig faciliteren dat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en nieuwe horizonnen dichterbij kunnen brengen. En daarmee een bijdrage aan de wereld kunnen leveren. Deze vijf studenten hebben laten zien dat ze dat kunnen.”

Lees ook: Studentenbedrijfje overgenomen door techgigant: Delftse SecretHub lukte het

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws