Nieuws Innovatie
Eten niet lekker? Spuit er parfum op! Studenten-startup brengt ludieke producten op de markt
Likeur van overgebleven sinaasappelschillen, parfum om je eten net wat lekkerder te laten smaken en bananenbrood gemaakt van bananenschillen. Een groep studenten kreeg de mogelijkheid de ondernemer in zichzelf naar boven te halen en brengt deze unieke producten op de markt.

De studenten van Peel Liqueur, de duurzame likeur van overgebleven sinaasappelschillen Foto: Inholland
Vijf groepen studenten van de opleiding Food Commerce and Technology van hogeschool Inholland Delft en Amsterdam kregen de kans een startup op te zetten. Alle vijf de groepen hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten en bijzondere voedingsproducten tot werkelijkheid gebracht.
Food Parfume
Een parfum die je over je eten kan spuiten, waardoor de smaak van het eten een extra boost krijgt. Smaakparfum wordt soms al gebruikt in sterrenrestaurants, maar bij de consument in Nederland is het nog vrij onbekend. De studenten van Food Parfume willen dit bij hen introduceren. De directeur van de groep, Stefan Hentzen, kwam op het idee door zijn werkervaring bij een distilleerderij. ,,We kregen nu de kans vanuit school om mee te doen aan jong ondernemen en we hebben nu juist een vangnet als het fout gaat. Dus we dachten: waarom niet?”, zegt Hentzen tegen het AD.
De smaakparfum is op basis van alcohol. ,,De parfum werkt bij bijvoorbeeld desserts goed. Voor de chocoladeparfum gebruiken we pure chocola. Dat doe je samen met water en pure alcohol in een vat en laat dat een tijdje staan. Vervolgens wordt het gedistilleerd zoals dat bijvoorbeeld ook met een gin gebeurt”, vertelt Hentzen.
Chitroen: combi van chiazaad en citroen
Chitroen: de naam zegt het al. Dit product is een combinatie tussen chiazaad en citroen. ,,Wij maken een soort jam, qua structuur lijkt het daar op. We mogen het eigenlijk geen jam noemen, omdat dat voor 55 procent uit suiker bestaat. Onze ‘jam’ bevat maar drie procent suiker, die van de citroen zelf komt”, zegt Ashley Foekens van Chitroen. Gezond is de jam wel, want het heeft Nutri-Score A. ,,Er is nog geen zoet broodbeleg dat Nutri-Score A heeft, dus daar willen wij graag de leiding in nemen”, zegt Foekens.
Lees ook: Hoe deze ondernemer studenten een mkb-mentaliteit aanleert
Lactose- en glutenvrij poffertje
Anouk Brantjes, de directrice van Tummy Foods, past vaak op een kind dat een glutenallergie heeft en kwam erachter dat het voor kinderen met een voedselallergie lastig is ergens een lekker feestmaal te kopen tijdens een uitje.
,,Vaak moeten ze het eten tijdens een dagje uit zelf meenemen en daarbij zijn die dingen niet altijd lekker”, zegt Brantjes. Daar moet iets op verzonnen worden, dacht ze. Dus maakte de groep een lactose- en glutenvrij poffertje, die wél lekker is. Hun product is gericht zowel op verkoop bij horecagelegenheden in bijvoorbeeld pretparken en speelparadijzen als op consumenten.
Het bananenbrood van Banana Peely Bread. De bananenschillen zijn niet te zien én niet te proeven. Foto: Instagram Banana Peely Bread
Banana Peely Bread
Er zijn ook studenten die zich inzetten tegen voedselverspilling. De studenten van Banana Peely Bread maken een duurzaam bananenbrood van de gehele banaan, dus óók de schil. ,,In Nederland wordt er bijna niet met bananenschillen gewerkt, terwijl er best een grote reststroom is,” zegt Agnieszka Neeven.
,,We drogen en reinigen de schillen en zorgen ervoor dat alle pesticiden worden verwijderd. De schillen verwerken we tot poeder en dat wordt gebruikt in het bananenbrood.” De smaak van de bananenschillen is volgens Neeven neutraal. ,,Je proeft en ziet de schillen niet.”
Lees ook: Online leerplatform Kimo rondt investeringsronde succesvol af: AI inzetten bij studeren
Peel Liqueur
Volgens Marsha Moest van Peel Liqueur is bij alcoholische dranken een duurzame productie nog niet zo heel gangbaar. Daar ligt hun focus dus wél op. ,,Ons product is een sinaasappellimoncello, oftewel een narancello”, zegt Moest. Peel Liqueur gebruikt bij het maken de sinaasappelschillen uit supermarkten, die anders zouden worden weggegooid. De schillen worden fijngemalen en verwerkt in de likeur.
Wel moeten alle startups het nu hebben van hun omgeving: familie, vrienden en van mond-tot-mondreclame. ,,We moeten het vooral van onze eigen contacten hebben”, zegt Moest. Maar de studenten hebben er alle vertrouwen in dat dit na de lockdown gaat veranderen.