Nieuws Innovatie

Techbedrijf Neways schiet met scherp

Techbedrijf Neways uit Son ziet de winst, omzet én orders groeien in het eerste halfjaar van 2016, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Miel Timmers | Foto: 31 augustus 2016

Chinzen

Tevredenheid alom bij Neways. Het technologieconcern uit Son heeft de omzet het afgelopen jaar met 4,7 procent zien groeien naar 197,9 miljoen euro. De nettowinst is met ruim 29 procent gestegen naar 4,4 miljoen euro, door operationele verbeteringen en lagere financieringskosten. Het orderboek is met elf procent gegroeid, en is uitgekomen op 184,4 miljoen euro.

Met scherp schieten

Nieuwe orders, vooral in de automotive, defensie en halfgeleider, stuwen de resultaten. In die automobielindustrie plukt de producent van elektronische schakelingen vooral de vruchten van de toegenomen vraag naar toepassingen voor elektrische mobiliteit. Het bedrijf rekent zogeheten e-mobiliteit tot prioriteit. "Wij schieten met scherp: de dingen die we doen, doen we goed", stelt topman Huub van der Vrande bij de presentatie van de halfjaarcijfers, gisteren in Amsterdam. "In iedere Duitse auto die je kent, zitten componenten van Neways, bijvoorbeeld de stekker voor het opladen of het managementsysteem."

Neways ziet de vraag in deze sector niet alleen in Europa groeien, maar ook in Azië. "De regering in China beschikt over een miljoen auto’s die op brandstof rijden voor onder meer ambtenaren. Binnen een paar jaar wil ze die omgebouwd hebben naar elektriciteit. Neways schroeft ook zelf de investeringen op in elektrische mobiliteit."

Toeleverancier

Het beursgenoteerde Neways, met veertien werkmaatschappijen in binnen- en buitenland, ontwikkelt zich steeds meer van toeleverancier, bijvoorbeeld voor ASML, Philips en VDL, naar een technologiebedrijf. Neways blijft toeleveren, maar neemt ook initiatief. Zo start de verkoop van een nieuwe, eigen sensor, onder meer aan ASML en FEI, binnen enkele weken. Dit universeel inzetbare instrument meet de temperatuur in een machine tien keer nauwkeuriger. Temperatuurwisselingen in een machine zijn immers een grote vijand van betrouwbaarheid.

De productiviteit van Neways is toegenomen doordat automatisering werknemers heeft vervangen. Het personeelsbestand is het afgelopen jaar met bijna twee procent gekrompen naar 2.543 medewerkers; 26 procent is actief in Oost-Europa en Azië. Een kwestie van dagen en Neways telt vijftig medewerkers minder. Het concern staat op het punt Neways Micro Electronics (NME) in het Chinese Wuxi te verkopen aan een Chinese firma. Bij die andere fabriek van Neways in Wuxi wordt uitgebreid. De planning is om de productie daar voor het vierde kwartaal op te starten.

Omzetgroei

Neways liet een jaar geleden omzetgroei zien door de in 2014 aangekochte Duitse BuS Group. De omzet van dat onderdeel, actief in de Duitse automotive, is sinds de overname met vijftien procent gestegen. Donderdag treedt in Riesa een nieuwe directeur aan bij het bedrijf dat Neways Riesa gaat heten. Neways heeft in Oost-Duitsland moeten opboksen tegen de lokale cultuur van ‘je mag best processen slimmer inrichten, maar je stuurt geen mensen naar huis’. Toch werken er zeker honderd medewerkers minder dan twee jaar terug.

Neways verwacht verdere verbetering van de resultaten in het tweede halfjaar. Met voorspellingen blijft de top voorzichtig. Financieel topman Paul de Koning: "De groei van het orderboek steunt op vertrouwen." En dat vertrouwen is broos in de politieke instabiliteit waarin de wereld verkeert, ziet ook topman Van der Vrande. "Als in Nederland al Turkse kinderen van school worden gehaald, waar gaat het dan naartoe?"