Een veelbesproken tekortkoming van Nederland onder techondernemers is het vestigingsklimaat van ons land. Steeds meer ondernemers vertrekken, zoals Robert Vis, topman van Bird. Hij uitte op LinkedIn zijn frustraties over hoe ondernemerschap niet wordt beloond. Gaal, die meerdere techbedrijven heeft opgericht en verkocht, zoals Quest en Wakoopa, ziet dit als een oproep tot verandering.
Lees ook: Hybride werken nog grote uitdaging voor mkb: ‘Niet alleen tools, ook cultuuromslag nodig’
,,Twaalf jaar geleden verhuisde ik naar de VS toen het vestigingsklimaat hier me dwarszat”, begint Gaal zijn verhaal op LinkedIn. ,,Toch kwam ik weer terug naar Nederland, want het is hier te gek. Tenminste, als je maar je eigen vestigingsklimaat bouwt.” Hij benadrukt dat dit begint met het opbouwen van een sterk netwerk van talent, oprichters, dienstverleners en investeerders die begrijpen wat nodig is om internationaal succes te behalen. ,,Fuck de aasgieren. Negeer de mafkezen. Bouw je eigen vallei.”
Fuck de aasgieren. Negeer de mafkezen. Bouw je eigen vallei.
,,Dat betekent even je mouwen opstropen”, aldus Gaal. ,,Ten eerste door een netwerk te maken: met talent dat je op korte en lange termijn kunt inhuren, met andere oprichters die oprechte kritiek of lof met je delen, met de dienstverleners en investeerders die het wél begrijpen, en met iedereen die hulp kan bieden om iets te bouwen voor een wereldpubliek. Niet alleen in Nederland, maar juist daarbuiten, vanuit Nederland.”
Tegengeluid op gemopper over Nederlands vestigingsklimaat
,,Het betekent ook dat je moet navigeren wat niet werkt, omleidingen pakken, en de weg vrij maken voor de toekomst. De optiewetgeving is daar een perfect voorbeeld van. Iedereen in Nederland heeft een STAK (stichting die aandelen van een bv beheert, red) als omweg, en dat werkt zelfs internationaal prima. In 2023 is de wetgeving eindelijk aangepast op basis van een batterij aan feedback van de industrie. Het kostte ooit ook 18.000 euro om een bv op te richten, maar nu kan het voor 300 euro online.”
Er is nog een lange weg te gaan, op meerdere vlakken, maar we komen er wel, als we blijven.
Het is aan ons om niet alleen een ander geluid te laten horen, maar ook om met technologie een andere toekomst mogelijk te maken. Dus vertrek ik niet nog een keer. In de laatste week heb ik dat een paar keer moeten zeggen, en gelukkig voelden anderen zich ook zo. Daarom wil ik toch een tegengeluid laten horen voor het gemopper, en concreet aan oplossingen werken. Als er daarnaast meer aandacht is voor de beginnende ondernemer, dan is het doel bereikt.”
WijBlijven.tech als platform voor uitdagingen
WijBlijven.Tech is Gaal’s initiatief om een positief geluid te laten horen en oplossingen te bieden. Het platform wil ondernemers verenigen die ondanks de uitdagingen in Nederland willen blijven en bijdragen aan een beter vestigingsklimaat.
,,Robert Vis: Je bent ook van harte welkom want ik hoop dat je blijft. Je hulp met het binnenkomen bij Y Combinator was voor mij onmisbaar. Dat een lulletje uit de polder nu een startup heeft is mede dankzij mensen zoals jij die mij een kans gaven, en daar ben ik dankbaar voor. Het zou jammer zijn als andere ondernemers dat soort hulp moeten missen. En stroopwafels in het buitenland zijn niet te vreten, toch?”
Lees ook: Wat moet je doen na een ransomware-aanval? Zeven stappen
In augustus 2024 komen deze ondernemers samen in Amsterdam om het Nederlandse vestigingsklimaat te vieren en gezamenlijk te verbeteren. De bijeenkomst is bedoeld voor alle techondernemers, zelfs de grootste critici, om samen te werken aan een sterkere toekomst. ,,Er is nog een lange weg te gaan, op meerdere vlakken, maar we komen er wel, als we blijven.”