Nieuws Technologie

Vraag naar crypto-personeel explodeert; dit is waarom

Het aanbod van banen in de cryptocurrency-industrie is vorig jaar verviervoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Er ontstaan steeds meer bedrijven die zich bezighouden met dienstverlening rondom crytocurrency’s en blockchain.

De Ondernemer 20 februari 2018

Cryptocurrency industrie blockchain bitcoin banen 2

Voor het onderzoek gebruikte Indeed de eigen database en bekeek men het groeipercentage van vacatures in de crypto-industrie, waarin de term ‘blockchain’ voorkwam. Men denkt dat deze technologie binnen aanzienlijke tijd gebruikt wordt voor het verwerken van medische dossiers, digitale bankzaken zo’n beetje al het andere wat een geavanceerde, beveiligde database nodig heeft. Bitcoin is tenslotte ontworpen als een veilige en anonieme manier om voor dingen te betalen. De opkomst heeft ervoor gezorgd dat ondernemers door blockchain interessante functies kunnen aanbieden.

Lees ook: Hoe werkt bitcoin?

Nieuwe functies

De functie voor ‘blockchain developer’ wordt in de crypto-industrie het meest gevraagd. ‘Senior consultant payments & blockchain' en ‘solution architect met blockchainfocus’ zijn twee andere functies die veel gezocht worden. Het is duidelijk dat steeds meer mensen zich met deze tak van sport bezighouden waardoor het aantal specialisten toeneemt.

,,Blockchain-technologie laat steeds meer potentieel zien”, vertelt Sander Poos namens Indeed. ,, Ook bedrijven zien dat en gaan hierin mee. Daarom investeren er steeds meer in personeel en vaardigheden om nieuwe toepassingen voor blockchain te ontwikkelen. Hoewel het aantal vacatures en zoekopdrachten dat met cryptocurrency te maken heeft, nog relatief klein is, laat de data van Indeed zien dat bedrijven steeds meer op zoek zijn naar experts op dit gebied. En werkzoekenden spelen hier snel op in.”

Financieren

Binnen onze landsgrenzen zijn er ook ondernemers die serieus brood zien in deze industrie. Dirk Scheringa is daar een voorbeeld van. De Noord-Hollander is door ICO Headstart aangetrokken als ceo. Dit bedrijf wil geld verdienen met het selecteren van succesvolle cryptomunten en heeft daar half december 2017 naar eigen zeggen ruim 10 miljoen dollar mee opgehaald. Met dit geld wil men projecten financieren die gebruik maken van de blockchain-technologie.

Nieuwe functies in de crypto-industrie zijn niet het enige dat deze technologie met zich meebrengt. Je kunt sinds kort ook een werkplek of kantoor huren met cryptovaluta als betaalmiddel. Het is mogelijk bij community co-working space Merkspace in Amsterdam. Met de introductie van dit betaalmiddel wil het Israëlische bedrijf innovatie stimuleren en onderdeel worden van de blockchainrevolutie. Merkspace-founder Sapir Shpigel: ,,We staan aan het begin van een technolische revolutie. Als community die voor een groot deel bestaat uit tech-startups, kunnen wij niet achterblijven.” Merkspace accepteert niet alleen de bekendste cryptovaluta Bitcoin, maar ook Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin en Ripple.

Lees ook: Zo word je cryptomiljonair

Beschikbaar stellen

Naast een werkplek biedt het concept business development support aan de start- en scale-ups in haar community. Met de introductie van cryptovaluta als betaalmiddel wil Merkspace alle mogelijke betaalmethodes beschikbaar stellen aan haar members. Tegelijkertijd biedt het deze grote groep startups, die middels ICO’s in bezit zijn gekomen van cryptovaluta, een manier om dit geld te besteden.