Aangeboden door Vechtdal Ondernemersverkiezing 2021

Branded Content Technologie

Apps for Tableau uit Hardenberg verkozen tot starter van het jaar

Tableau is een IT-systeem dat organisaties helpt om data te analyseren en begrijpen. Apps for Tableau voegt daar met speciale apps extra mogelijkheden aan toe, waarmee bedrijven de juiste vervolgacties kunnen ondernemen op basis van die data.

Anke Derkse 23 december 2021

APPS for TABLEAU 2

Richard van Wijk (links) en Merlijn Buit: ,, We willen in 2023 een kantoor openen in New York.” Foto's: Lenneke Lingmont

Wereldwijd maken zo’n 100.000 bedrijven gebruik van het Amerikaanse Tableau, dat bedrijfsdata omzet in overzichtelijke tabellen en grafieken. De Hardenbergse start-up Apps for Tableau voegt daar innovatieve extensies aan toe, die bedrijven op een gebruiksvriendelijke manier meer inzicht geven in data waardoor bedrijfsprocessen verbeterd worden. Ze hebben daarmee de Starter van het Jaar award gewonnen van de Vechtdal Ondernemersverkiezing 2021.

Lees ook: ‘Adèle wordt geperst met pvc-korrels uit Hardenberg’

Een journalist kan met de app ShowMeMore zijn verhaal verduidelijken en een bedrijf als Scapino kan met de app PictureThis de afbeeldingen van zijn producten filteren, sorteren en analyseren. Met de app WriteBackExtreme stimuleer je de samenwerking in je bedrijf, doordat iedere medewerker op elk gewenst moment commentaar kan invoeren in je dashboard.

Van hackathon tot wereldleider

Oprichters Richard van Wijk en Merlijn Buit begonnen in 2018 met een hackathon, maakten er in 2019 een project van dat in januari 2021 uitmondde in de oprichting van een B.V. Nu al is Apps for Tableau wereldmarktleider die deze diensten aanbiedt. Het geheim van deze razendsnelle groei zit volgens het tweetal in de juiste combinatie van passie, focus en drive. Dagelijks gaan ze op zoek naar nieuwe oplossingen en toepassingen waar bedrijven verder mee komen. Buit is de creatieve geest en Van Wijk houdt zich meer bezig met de bedrijfsvoering. ,,Op programmeergebied bedenk ik graag innovatieve oplossingen”, vertelt Buit met veel enthousiasme. ,,Vooral als iedereen zegt dat iets niet kan, kom ik in actie. Ik ga net zo lang door tot de perfecte oplossing is gevonden. Het is in dit werk enorm belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt. Bij de ontwikkeling van nieuwe IT-toepassingen kom je vaak in een dip. Dan doorgaan maakt het verschil.”

"In IT is het heel belangrijk dat je een doorzetter bent"

Merlijn Buit, mede-oprichter Apps for Tableau

Internationaal en divers team

Van Wijk verbaast zich nog iedere dag over wat Buit telkens weer bedenkt. Maar de heren doen het zeker niet allemaal alleen. Van Wijk: ,,We hebben inmiddels een heel divers en internationaal team om ons heen van allemaal creatieve geesten. Van de twintig mensen die bij ons werken is de helft student en komt uit landen als India, Oekraïne, Engeland, Bulgarije en Nederland. Jong en oud, man en vrouw, alles is bij ons vertegenwoordigd. We hebben bovendien een zeer inspirerende werkplek: de gymzaal van de kleuters in Startershuis DOEN! te Hardenberg.” Daar willen de heren graag een lans voor breken. ,,Het startershuis heeft ons echt geholpen om verder te komen met ons bedrijf”, stelt Buit. ,,Het enorme netwerk waar je gebruik van kunt maken is echt geweldig. Vooral aan Peter Zwartscholten als grote verbinder hebben we veel te danken.”

Over een jaar kantoor in New York

Samenwerking met bedrijven in de regio vinden ze bij Apps for Tableau heel belangrijk. ,,Dat begint al door allerlei kruisbestuivingen van bedrijven hier in het Startershuis Doen. Dat is zó belangrijk, want samen kom je verder en inspireer je elkaar. Wij zijn altijd op zoek naar organisaties in de buurt om weer een volgende stap te zetten”, aldus Van Wijk.

Maar het blijft niet bij de regio alleen. Ook met bedrijven en organisaties in de rest van Nederland en daarbuiten wil deze startup samenwerken. De klanten van Apps for Tableau komen voor 5 procent uit Nederland en voor 50 procent uit de VS. Reden voor de heren om groot te denken. ,,We willen in 2023 een kantoor openen in New York. Vandaaruit kunnen we de Amerikaanse markt nog beter bedienen. Met een kantoor in New York nemen de Amerikanen je meteen een stuk serieuzer. Nu al werken we samen met enkele Amerikaanse partners die onze producten verkopen.”

Als één van de dertig ‘Tableau Zen Masters’ op de wereld heeft Buit trouwens zijn sporen al verdiend. Hij is de enige Nederlander met dit predicaat, dat uitsluitend is weggelegd voor de topcreatievelingen binnen Tableau. Overigens, Nederland hoeft niet bang te zijn dat ze een mooi bedrijf gaan verliezen aan Amerika. Van Wijk: ,,Ons hoofdkantoor blijft gewoon in Hardenberg.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Vechtdal Ondernemersverkiezing 2021; een initiatief van gemeente Hardenberg, gemeente Ommen, Ondernemershuis voor het Vechtdal, Startershuis DOEN! en Vechtdal Projecten.

Richard van Wijk (links) en Merlijn Buit, de oprichters van Apps for Tableau. Foto's: Lenneke Lingmont