Nieuws Technologie

Brainport kan belangrijke slag slaan met voertuigbatterijen van de toekomst

Elektrische auto's zijn aan een opmars bezig. Daarna volgen andere elektrische voertuigen, zoals vrachtwagens, bussen en landbouwmachines, maar ook elektrische vliegtuigen. Zij zijn allemaal afhankelijk van batterijen die steeds beter moeten presteren. Nederland loopt daarin niet voorop. Brainport ziet dat graag heel snel veranderen.

Patrick Wiercx (ED) 17 mei 2021

Brainport batterijen toekomst

Bas Verkaik (ceo ELEO Technologies): ,,Uiteindelijk zal alles wat je ziet bewegen, rijden op batterijen.'' Foto: Shutterstock

Er staan er al meer dan dertig op het programma: megagrote batterijenfabrieken, verdeeld over Europa. Vooral Duitsland, gesteund door de auto-industrie, zet de vaart er in. Dit soort fabrieken is nu alleen nog maar te vinden in Aziatische landen. Dat maakt de Europese industrie veel te afhankelijk, vinden velen.

Nederland is daar vooralsnog een betrekkelijk kleine speler in, schrijft ED. Een batterijenfabriek staat hier niet op de planning. ,,De batterij behoort niet tot de kern van wat Brainport doet, maar wij vinden dat dat wel zou moeten”, zegt Rutger van Poppel, projectleider Batterijen bij Brainport Development. ,,Andere landen stampen gigantische fabrieken uit de grond. Dat is niet ons straatje. Er is meer dan alleen maar het produceren van batterijen. Wij willen een nieuwe generatie batterijen ontwikkelen. Dat we ze misschien alsnog gaan produceren zou kunnen, maar is niet het uitgangspunt.”

Tekst gaat verder onder de foto van Rutger van Poppel. Foto: Max Kneefel

Lees ook: Duurzame doorbraak: eerste elektrische 50 tons trekker-oplegger op Nederlandse weg

Het belang van batterijen neemt in razendsnel tempo toe. Van Poppel: ,,Wij hebben hier veel industrie die automotive eindprojecten ontwikkelt. Dat moet efficiënt. Dat gebeurt nog met een zuinige verbrandingsmotor, maar dat kerncomponent gaat eruit. Dat worden batterijen die dunner worden en nauwkeuriger moeten werken.”

'Laten zien dat we met toffe technologieën bezig zijn'

De nieuwe Europese batterijfabrieken borduren straks voort op technologie van gisteren, is de inschatting van Ewout Lubberman van de Eindhovense startup Leyden-Jar. Dat bedrijf zit volop in de batterijenontwikkeling. ,,Onze specialiteit is dat we werken aan batterijen met een capaciteit die meer dan zeventig procent groter is dan wat er nu in de top van de markt te vinden is. Dat is nogal wat.”

Leyden-Jar is nu nog klein. Naar verwachting groeit het personeelbestand in twee jaar van twintig man naar zestig, zeventig. De aandacht uit het buitenland is er. ,,Wij praten met grote bedrijven in Amerika en Duitsland. Dat loopt goed.” In het land zijn er zes startups zoals Leyden-Jar. Nederland neemt nu geen positie in. ,,Maar we moeten laten zien dat we met heel toffe technologieën bezig zijn. Dáár zou Nederland een sleutelrol in kunnen innemen. Reken maar dat China, Japan en Korea daar ook druk mee bezig zijn.”

''Er gaan miljarden euro’s aan Europese subsidies in om. Wij praten daar niet over mee. Het zou goed zijn als dat verandert''

Ewout Lubberman, Leyden-Jar

Voor Leyden-Jar is het belangrijk dat Brainport de batterijenindustrie op de kaart weet te zetten. ,,Zeker als wij als land de volgende generatie batterijen kunnen ontwikkelen. Dat is ook voor de regio Eindhoven van belang. Het signaal naar Den Haag mag best een stuk krachtiger zijn. Vijf jaar geleden had Nederland nog geen traditie in de ontwikkeling van batterijen, maar dat is echt veranderd. Den Haag kiest er nu voorlopig voor om niet aan te sluiten bij Europese ontwikkelingen op dit gebied. Dat is onverstandig. Er gaan miljarden euro’s aan Europese subsidies in om. Wij praten daar niet over mee. Het zou goed zijn als dat verandert.”

Tekst gaat verder onder de foto van Ewout Lubberman.

Batterijen zijn cruciaal in een duurzame industrie

Bas Verkaik is ceo van ELEO Technologies, een Helmondse startup. In de transitie die de industrie naar duurzaamheid moet maken, zijn volgens hem batterijen cruciaal. ,,Het is bepalend voor de prestaties van het voertuig. In een auto met een benzinemotor heb je een tank en die zit vol of half vol, dat maakt niet uit. Als een batterij iets te groot is, dan betaal je er te veel voor en neemt die te veel plaats in beslag. Is ie iets te klein, dan presteert ie minder. Dus dat luistert erg nauw.”

Verkaik stelt dat ‘heel de wereld’ aan het onderzoeken is hoe je meer energie op een batterij kan opslaan. ,,Elektrische voertuigen worden steeds gewoner in de samenleving. Dat is een kwestie van opschalen. Wij werken aan machines voor de landbouw en de bouwsector. Al die voertuigen hebben een batterijbehoefte. Overal moeten batterijen in een bepaalde ruimte passen.”

Brainport kan internationale rol in gigantische markt pakken

Brainport moet daarom, vindt Verkaik, onderstrepen dat batterijen ‘onwijs belangrijk’ zijn. ,,Uiteindelijk zal alles wat je ziet bewegen, rijden op batterijen. Dat is cruciaal voor onze regio. Bedrijven als DAF en VDL werken aan die volgende stap. Maar die volgt ook voor kleinere machines en voertuigen. Brainport moet proberen daar internationaal iets in te betekenen. De markt die hierom vraagt, is gigantisch. Als het ergens kan, is het hier in de regio.”

Tekst gaat verder onder de foto van Bas Verkaik. Foto: Max Kneefel

Lees ook: Hoe deze ondernemer laadpalen nóg slimmer maakte

Van Poppel bevestigt dat graag. ,,Er liggen kansen die om grote investeringen vragen. Hier hebben veel bedrijven mee te maken. Je moet een strategie bepalen die Den Haag bereikt. Het liefst vormen we een kenniscentrum voor deze sector, een publiek-private samenwerking. Landelijk beleid moet aansluiten op de behoeften van de industrie. De volgende stap is dat onze inspanningen de programma's van de landelijke topsectoren bereiken. We moeten laten zien dat het van belang is.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws