Nieuws Technologie

Gekke tijden zorgen voor groei Mapiq: graag naar kantoor om elkaar te ontmoeten

Het massaal thuiswerken versnelde de groei van smart office-platform Mapiq. Raar? Inderdaad verrassend, zegt oprichter Sander Schutte: ,,Vorig jaar maart was het wel even slikken met al die lege kantoren. Het zijn gekke tijden.”

Eduard Voorn 26 maart 2021

Sander Schutte van Mapiq

Mapiq werd in 2013 opgericht door Sander Schutte (foto) en technisch directeur Jasper Schuurmans, beiden afkomstig van de TU Delft. Foto: Mapiq

Het Delftse Mapiq, opgericht in 2013, levert een softwaredienst (Software as a Service) waarmee werknemers een werkplek op kantoor, een parkeerplaats kunnen reserveren of een gezamenlijk vergadering kunnen organiseren. Het programma faciliteert wat ‘vroeger’ het nieuwe werken werd genoemd. Deze wereld werd vorig jaar maart wreed verstoord als gevolg van de coronapandemie: werkers moesten vanuit huis gaan werken.

Kantoor (bijna) overbodig door Zoom en Teams

Met Zoom en Teams werd het kantoor overbodig, bijna overbodig corrigeert Schutte. ,,Wat we hadden verwacht van 2020 viel al begin van dat jaar in duigen. We varen als startup scherp aan de wind. Veel geld gaat zitten in ontwikkeling en het verder uitbouwen van het bedrijf. Het is voorfinancieren, omdat we pas verdienen als we abonnementen kunnen afsluiten”, vertelt hij rustig.

,,We hebben ons gestort op het ontwikkelen van nieuwe diensten. Met resultaat. Onze omzet steeg met 200 procent - ik kan niet vertellen hoeveel, is concurrentiegevoelig – en we zijn gegroeid naar 75 medewerkers. Winst maken we nog niet. Groeien kost geld.”

''Aan alleen thuiswerken kleven ook nadelen. Ontmoeten, samenwerken en complexe problemen oplossen gaan gemakkelijker face-to-face''

Sander Schutte, mede-oprichter Mapiq

Mapiq ging redelijk goed gefinancierd de coronapandemie in. Vorig jaar april haalde het bedrijf 3,4 miljoen euro op bij het Zuid-Hollandse energie-innovatiefonds Energiiq, een aantal particuliere investeerders en bestaande aandeelhouders. Het geld is deels gestoken in een feature waarmee grote organisaties werknemers kunnen helpen met een veilige terugkeer naar de werkvloer.

,,Aan alleen thuiswerken kleven ook nadelen. Ontmoeten, samenwerken en complexe problemen oplossen gaan gemakkelijker face-to-face”, verklaart Schutte de groei van zijn onderneming. ,,Daarom grijpen veel organisaties juist de crisis aan om te kijken hoe ze hun kantoorruimtes in de toekomst zo veilig en optimaal kunnen inrichten.”

Geld besparen op vastgoed en toch een kantoor hebben

Via Mapiq kunnen werknemers makkelijk aangeven wanneer zij naar kantoor komen door een shift te boeken op de dag die hen het beste uitkomt. Bedrijven kunnen zo de bezetting in hun kantoor over de week uitspreiden, een veilige capaciteit bewaken en ontdekken welke zones en faciliteiten juist wel of niet gebruikt worden.

,,De donderdagpiek kan je zo verplaatsen naar bijvoorbeeld woensdag als het rustiger is”, geeft Schutte als voorbeeld. ,,Hiermee besparen ze geld zonder de werkbeleving van werknemers te belemmeren. Inmiddels zijn wereldwijd 1 miljoen boekingen via deze feature gedaan.”

Lees ook: 'Het gaat om de mensen, niet om de technologie'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws