Nieuws Technologie

Dankzij dit bedrijf kunnen cruiseschepen coronavirusvrij varen

Food Design Solutions, dat innovatieve oplossingen voor de voedselindustrie aanbiedt, zet dezelfde techniek in voor bestrijden van virussen in de lucht zoals corona. Het eerste cruiseschip in Italië is er al mee uitgerust.

Lizette van Neer (AD) 16 augustus 2020

Food Design Solutions

Oprichters/eigenaars van Food Design Solutions Jan van Deursen en dochter Ingrid. Foto: Food Design Solutions/Dave van Hout

De Deurnese onderneming maakt gebruik van de machines van het Deense bedrijf Jimco waarvoor het de officiële importeur voor de Benelux is. De Denen zijn sinds 1993 gespecialiseerd in luchtzuivering voor het verwijderen van geuren en vetten in de commerciële keuken en gebruiken daarvoor speciale lampen die ultraviolet (uv-C) licht produceren en ozon. Dat blijkt zo effectief te zijn dat het volgens Ingrid van Deursen, mede-eigenaar van Food Design Solutions en het in oprichting zijnde Puur Air Concepts, ook virussen zoals corona elimineert.

''Alle lucht die door het ventilatiesysteem komt, wordt direct gedesinfecteerd en zo komt uit de roosters in elke cabine zuivere lucht''

Ingrid van Deursen, mede-eigenaar Food Design Solutions

Ozon als desinfectiemiddel

Van Deursen tegen het ED: ,,Simpel uitgelegd: het produceert ozon met behulp van uv C-licht in plaats van een elektrische lading. Op deze manier komen er geen vervuilende stoffen vrij dus het is milieuvriendelijk. Ozon is het sterkste desinfectiemiddel dat er bestaat. Het verbindt zich aan stoffen en laat die verbranden waardoor micro-organismen zoals virussen, schimmels en bacteriën verdwijnen. Het is honderd procent effectief gebleken bij listeria en salmonella, daarom wordt het in de voedselindustrie al lang gebruikt. Op ons verzoek is het nu ook in een onafhankelijk Duits medisch laboratorium succesvol getest bij het desinfecteren van oppervlaktes." Dat proces kan volgens Van Deursen ook in ventilatiesystemen worden toegepast om aerosolen uit te schakelen.

Van Deursen: ,,Ozon zorgt dat alles in de lucht oxideert. We hebben de techniek onlangs als testopstelling geïnstalleerd in het bestaande luchtventilatiesysteem van een Italiaans cruiseschip. Alle lucht die door het ventilatiesysteem komt, wordt direct gedesinfecteerd en zo komt uit de roosters in elke cabine zuivere lucht.”

Lees ook: Tropisch en thuiswerken: recordverkoop airconditioning

Technologie desinfecteert lucht en alle oppervlakten

Behalve inbouw produceren de Denen ook mobiele apparaten die in een industriële ruimte geplaatst kunnen worden of compacter als luchtreiniger in huis. Maar hoe weet je of het werkt? ,,De apparaten meten de ozonwaardes in de lucht en die gegevens worden gedocumenteerd. De technologie desinfecteert de lucht en alle oppervlakten. Als het apparaat klaar is, meet je alleen nog zuurstof. Mensen met longaandoeningen zoals COPD of kinderen met allergieën hebben er thuis ook baat bij. Ik ben opgegroeid in de Verenigde Staten waar airco's doodnormaal zijn. Ik denk dat luchtzuiveringssystemen straks dat net zo zijn."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.