Nieuws Technologie

Deze geniale ondernemer is de eerste Nederlandse bitcoin-miljardair

Marc van der Chijs heeft als eerste inwoner van ons land de magische grens van één miljard dollar geslecht met bitcoin investeringen. Zo meldt Want.nl op basis van verder niet gespecificeerde bronnen. Een profiel van deze on-Nederlands succesvolle ondernemer uit het Overijsselse Ommen.

De Ondernemer| Foto: Ruud van Zwet 17 januari 2018

Marc van der chijs

Dat cryptovaluta dé toekomst zijn is voor Van der Chijs al jaren een gegeven. Voor de grote hype van de afgelopen tijd voorspelde hij al een gouden toekomst voor de bitcoin. Eind vorig jaar voorzag hij nog dat in 2021 de bekendste online munt het niet bescheiden bedrag van 150.000 dollar per stuk waard is.

Tudou

Die woorden spreekt Van der Chijs ondertussen als autoriteit op het innovatie-vlak. Hij verhuisde in 2002 naar China en startte daar drie jaar later Tudou, een platform om zelf filmpjes op te delen. Dat riekt erg naar de Amerikaanse tegenhanger YouTube. Toch is dat geen inspiratie voor Van der Chijs geweest: Youtube is in hetzelfde jaar opgericht en stond nog in de kinderschoenen toen Tudou in China aan het groeien was.

Lees ook: Hoe werkt bitcoin?

Na een fusie met concullega Youku werd de onderneming uiteindelijk overgenomen door e-commerce gigant Alibaba voor een bedrag van 4,3 miljard dollar. Aangezien de webwinkel van Jack Ma al een gedeelte van de aandelen had werd Tudou Youku verkocht tegen een waarde van 5,4 miljard dollar.

Extreem rijk

Dankzij de overname werd de bankrekening van Van der Chijs stevig gespekt. Tegen Quote vertelde hij begin 2016 dat het maar goed is dat de uitkoop hem geen miljardair maakte. ‘Bij miljardairs om mij heen zie ik dat de drive weg is. Ze hebben geen interesse meer in bedrijven waar een paar miljoen in moet. Eigenlijk is het een voordeel dat ik niet extreem rijk ben. Daardoor denk ik anders. Ik heb nog steeds de incentive om te investeren en daaraan te verdienen'. Later doorbreekt hij wél de grens van negen nullen op zijn bankrekening.

Risico

Wat dat verschil is, is niet heel ingewikkeld. ‘Als je niet bereid bent al je geld te verliezen, is het heel lastig om rijk te worden.’ Zo vertelt hij in onderstaand interview van ABN Amro-platform Financial Focus.

Lees ook: Blockchain-pionier: waarom de bitcoin geen blijvertje is

Futurist

Sindsdien investeert Van der Chijs als Venture Capitalist in bedrijven en technieken waarin hij toekomst ziet. Om te weten hoe de wereld van morgen in elkaar zit leest de ondernemer drie tot tot uur per dag en houdt hij ‘stuk of vijftig weblogs’ bij, vertelt hij in hetzelfde Financial Focus interview.

De theorieën die hij op basis van dat leeswerk heeft ontwikkeld hebben hem tot nog toe geen windeieren gelegd. Hoeveel geld hij ondertussen heeft claimt hij niet te weten. De grote vraag blijft of bitcoin over drie jaar écht 150.000 dollar per stuk waard is.

Als je niet bereid bent al je geld te verliezen, is het heel lastig om rijk te worden

Marc van der Chijs