Nieuws Technologie

Gerrit doet geniale uitvinding: twee telefoonnummers op één mobieltje

Met twee telefoonnummers bellen vanaf één toestel. Het voordeel: nooit meer met en je werk- én je privétoestel op pad. Klinkt doodeenvoudig, maar wat ze bij het Alphense Dubline hebben bedacht, is niet zomaar wat: het bedrijf dingt naar een plek in de KVK Innovatie Top 100.

Terence Garnier (AD) 8 december 2021

Twee telefoonnummers op één mobiel

Gerrit Loopstra is een van de twee initiatiefnemers van Dubline. Foto: Merel Klijzing.

,,Kijk, ik zal het even voordoen. Wat is jouw nummer?” Gerrit Loopstra opent op zijn telefoon de app van Dubline. Een paar tellen later rinkelt de mobiel van de verslaggever. Een 06-nummer staat in het scherm. ,,Wacht.”

Loopstra tuurt weer op zijn eigen telefoon en voert wat dingen door in de app. Tring! Opnieuw gaat de telefoon van de verslaggever. Nu staat er geen 06-nummer, maar een 0172-nummer, het netnummer van Alphen aan den Rijn waar Dubline gevestigd zit, in het scherm. En even later doet Loopstra het nóg eens, en dan belt hij zelfs vanaf een ánder 06-nummer.

"Mensen in de zakenwe­reld willen niet zomaar hun privénum­mer aan iedereen geven"

Gerrit Loopstra

Dit is Dubline in een notendop. Vijf jaar geleden begonnen Loopstra en zijn kompaan Frank de Jong met de bel-app. Uit frustratie. Veel mensen lopen met een zakenmobiel én privé-telefoon rond. Dat is volgens Loopstra onhandig en bovendien niet duurzaam.

Maar ja, werkgerelateerde zaken op je privétoestel, tussen de appjes van vrienden en familie door, is ook niet optimaal. En andersom natuurlijk ook niet. ,,Bovendien willen mensen in de zakenwereld niet zomaar hun privénummer aan iedereen geven’’, zegt Loopstra tegen het AD.

Lees ook: Miljoenen voor app Oneteam dat zakelijk gebruik Whatsapp overbodig maakt

Appen via twee verschillende nummers op één telefoon

Je kunt het werknummer ook gewoon ‘uitzetten’ als je onbereikbaar wil zijn. Twee 06-nummers, hoe zit dat qua SIM-kaart? Een extra kaart is niet nodig, iets dat door slimme techneuten is ontwikkeld. Moraal van het verhaal: je hebt geen twee telefoons meer nodig. Je kunt ook gewoon appen via twee verschillende nummers op één telefoon, benadrukt de oprichter: zo heb je WhatsApp for Business, een zakelijke variant van de populaire berichtendienst, die je naast WhatsApp kunt gebruiken.

Dubline richt zich vooral op kleine zelfstandige ondernemers of freelancers, voor wie een telefooncentrale, receptionist of doorschakelsysteem duur of onhandig is. Neem een taxichauffeur of rijschoolhouder. Die zijn vaak onderweg en bellen dus veel mobiel, maar het komt een stuk professioneler over als daar een vast netnummer aan gekoppeld is, zegt Loopstra.

Lees ook: Is Apple magie kwijt sinds overlijden Steve Jobs?

,,Als je een Rotterdams bedrijf bent, wil je met een 010-nummer kunnen bellen.” Ook kunnen meerdere werknemers van een bedrijf via één zakelijk nummer bellen of gebeld worden.

En wat dacht je van een sportclub of kinderboerderij - die zouden een stuk beter bereikbaar worden omdat er nu eenmaal niet altijd iemand is om de vaste telefoon op te nemen. ,,En neem thuiszorgorganisaties. Vanwege de 24-uurs-bereikbaarheidsdienst moeten tot nu toe vaak fysieke telefoons worden doorgegeven. Erg omslachtig.”

Scheelt drie miljoen toestellen

Loopstra noemt het bedrijf ‘het Airbnb van de telecomwereld’. Daarmee wil hij zeggen dat Dubline, waar naast de eigenaren twee werknemers actief zijn, geen telecom of telefonie bezit maar een platform is om bellen mogelijk te maken. Bovendien is het een stuk duurzamer om maar één telefoon te hebben, zegt hij.

"Een mooie erkenning. Niet alleen jonge mensen zijn met innovatie bezig"

Gerrit Loopstra

,,Als één op de vier Nederlanders Dubline zou gebruiken, scheelt dat drie miljoen toestellen. Dat scheelt een hoop chips en het gebruik van schadelijke grondstoffen. Al zal Apple niet blij zijn met dit bericht’’, lacht de geboren Brabander, die dertig jaar in Alphen woont.

Dubline, waarvan het gebruik van de app 4,95 per maand kost, verdubbelt elk jaar. ,,We hebben nu 5000 accounts, 7000 nummers en de app is 10.000 keer geïnstalleerd’’, zegt Loopstra. Dubline is inmiddels actief in alle 141 netnummerregio's. Het bedrijf wil de grens over.

De ontwikkelingen aan de Henry Dunantweg beginnen op te vallen. Zo is Dubline in de race voor de titel ‘meest innovatieve mkb-er van Nederland’. Het bedrijf staat als enige uit onze regio op de kandidatenlijst voor de KVK Innovatie Top 100. Op 2 februari maakt een jury de uiteindelijke Top 100 bekend. ,,Een mooie erkenning, niet alleen jonge mensen zijn met innovatie bezig’’, lacht Loopstra (64).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws