Nieuws Technologie
Zo wil Eindhovense startup TIBO Energy problemen op stroomnet te lijf gaan
Als zonnepanelen, laadpalen en 'stroomslurpende’ machines de instrumenten zijn, is hun nieuwe systeem de dirigent. Althans, dat stellen Jeroen Althusius en Bram Cappers van de Eindhovense startup TIBO Energy.

Twee van de oprichters van TIBO Energy: Jeroen Althusius (links) en Bram Cappers. Foto: Juan Vrijdag/DCI Media
Klik. Het laptopscherm van Jeroen Althusius toont Eindhoven Airport, compleet met terminal, verkeerstoren en andere panden. ,,Hier kun je zien wat er op elke plek aan stroom wordt verbruikt en wanneer”, klinkt het, na een volgende muisklik. Dan, na de derde keer klikken: ,,En sleep ik een paar honderd zonnepanelen naar dat gebouw, dan zie ik meteen wat de aanleg daarvan voor impact zou hebben.”
Het is in een notendop het Energie Management Systeem (EMS) van TIBO Energy; een digitaal platform dat een overzicht geeft van een compleet energiehuishouden. ,,En waarbinnen je zelf kunt spelen. Wat gebeurt er met mijn kosten en CO2-uitstoot als ik meer stroom zelf opwek of mijn verbruik anders inricht?”, zegt medeoprichter Bram Cappers tegen het AD.
Lees ook: Zonder dit Eindhovense bedrijf loopt het internet finaal vast: oprichter doet stap terug
‘Zonder training in elkaar klikken’
TIBO Energy - gevestigd op de campus van de TU/e - bestaat een jaar en telt inmiddels twaalf medewerkers. Komende zomer verhuist het bedrijf naar een grotere ruimte, in het gebouw Disruptor.
,,We zijn niet de enige die hiermee bezig zijn, maar wel de meest gebruiksvriendelijke. Het idee is dat iemand het zonder training zo bijeen kan klikken”, aldus Cappers, die ook één dag per week op de universiteit doceert in Visual Analytics. ,,En dat biedt nieuwe inzichten. Want veel zonnepanelenboeren houden met hun advies geen rekening met de warmtepomp, en hoe je laadpalen voor elektrische auto’s samenhangen met het verbruik van je machines heb je anders ook niet scherp voor ogen.”
''Ik vergelijk het met een orkest. Als je alles dat stroom verbruikt of opwekt ziet als een instrument, is dit systeem de dirigent''
Het systeem gaat ook aansturen met behulp van artificial intelligence
Het EMS-systeem wordt momenteel gefaseerd ingevoerd. Naast Eindhoven Airport gebeurt dat bijvoorbeeld ook op het GreenEnergy-park in Brussel en op de TU/e. Van zonnepanelen tot de luchtafvoer in diverse laboratoria, álles is opgenomen in een digital twin oftewel een digitale kopie.
,,Daarmee kun je nu al simulaties draaien. De volgende stap is dat het systeem ook gaat aansturen, met behulp van artificial intelligence”, stelt Althusius. ,,Ik vergelijk het met een orkest. Als je alles dat stroom verbruikt of opwekt ziet als een instrument, is dit systeem de dirigent.”
Lees ook: Shamrock Ventures lanceert impactfonds gericht op tech-startups
Krapte op stroomnet als aanleiding
TIBO Energy mikt nadrukkelijk op complexe energiesystemen, zoals die op campussen of bedrijventerreinen. ,,Omdat daar de uitdagingen het grootst zijn, en ook het meeste te winnen valt”, vertelt Althusius. Hij geeft als voorbeeld het maximale verbruik dat in energiecontracten voor grootverbruikers is opgenomen. ,,Daar komt een bedrijf vaak maar één of twee keer per dag aan. Haal die pieken eruit en er blijft tot wel dertig procent ruimte over, hebben we al ervaren.”
Die onbenutte capaciteit kan dan worden teruggegeven aan de netbeheerder, die daarom zit te springen vanwege capaciteitsproblemen op het stroomnet. Cappers: ,,Of je kunt het natuurlijk gebruiken voor uitbreidingsplannen, die anders misschien niet mogelijk zouden zijn vanwege die huidige krapte. Dat was voor ons ook aanleiding om hiermee aan de slag te gaan. Dit systeem is wat dat betreft een quick win.”
Lees ook: Startup geeft consument macht over persoonlijke data terug: schuifje dicht, gegevens veilig