Nieuws Technologie

Gamen en ontwerpen in 3D zonder speciale bril? Dat kan dankzij deze technologie uit Veldhoven

Je moet het zien om het te geloven. Ga achter een laptop met technologie van Dimenco zitten en plop, ineens wordt het beeld 3D. Mooi spul, vinden ze bij multinational Asus, dat er zijn laptops mee uitrust.

Merlijn van Dijk (AD) 10 januari 2023

Gamen Veldhoven 3 D bril Dimenco

Jochem Taminiau, de commerciële man bij Dimenco, is aan het gamen terwijl algemeen directeur Maarten Tobias toekijkt. Het 3D-beeld is alleen voor de gebruiker zichtbaar en dus niet op de foto te zien. Foto: Doris van Gool/DCI media

De chipmachines van ASML zijn niet het enige technologische hoogstandje dat vanuit Veldhoven naar Taiwan verscheept wordt. Op hetzelfde bedrijventerrein als ASML, maar dan wat dichter bij Eindhoven, zit Dimenco. Dat bedrijf heeft met Asus een tweede grote Taiwanese klant binnen gehengeld, na Acer in 2021.

Asus gaat een deel van zijn laptops uitrusten met de 3D-technologie van Dimenco. Dat maken beide bedrijven donderdag bekend op de Consumer Electronics Show (CES), een grote technologiebeurs die van start gaat in Las Vegas.

Lees ook: Wie kent oldskool videogamemerk Atari nog? Het is terug, en hoe

Net of de auto uit beeldscherm springt

Op de beurs kunnen bezoekers in een speciale racestoel met stuur kruipen en een racespel spelen. Tot dusver niets nieuws. Alleen speelt het scherm de beelden in 3D af, zonder dat de gebruiker daarvoor een speciale 3D-bril nodig heeft.

Het resultaat is een beeld dat uit verschillende lagen lijkt te bestaan. De auto op het scherm is dichterbij dan de rest. Je kunt er zelfs omheen kijken. Het is net of de auto uit het scherm springt en net ervoor zijn rondjes rijdt. De neiging ernaar te grijpen is haast onweerstaanbaar. Toch is het laptopscherm zo plat als een dubbeltje.

"Uiteindelijk richten we ons ook op de markt voor games. Maar dat gaat minder snel omdat nog niet voldoende spellen volledig uitgerust zijn om te werken met onze technologie"

Dat kan omdat Dimenco een speciale lens heeft ontwikkeld. ,,We maken een glasplaat met een lens erin om het licht te breken”, zegt Jochem Taminiau, de commerciële man bij Dimenco, in het AD. ,,Die plaat leg je over het beeldscherm van een laptop heen.” Camera’s in het frame van de laptop volgen de ogen en hoofdbewegingen van de gebruiker, zodat het beeld altijd accuraat blijft. Speciale software doet de rest.

3D-techniek voor TV kwam niet van de grond

Dimenco ontstond in 2010 en ontwikkelt sindsdien technologie die bedacht werd bij Philips. Ooit wilde dat Eindhovense bedrijf televisies uitrusten met de 3D-tech. ,,Maar dat kwam niet van de grond”, zegt Taminiau. ,,Dat kwam ook omdat er nog weinig 3D-films waren.”

Het feit dat vaak meerdere mensen tegelijk televisie kijken, maakte het eerste concept ook ingewikkeld. De technologie is sindsdien toegerust om één persoon een 3D-beeld voor te schotelen. Wie vanaf de zijkant toekijkt, ziet het scherm steeds verspringen.

Lees ook: Ondernemen in de VS: hoe Expivi 'de betere online klantbeleving met 3D' naar de VS brengt

Tomb Raider en God of War

Met laptops heeft Dimenco tot dusver meer succes, zo lijkt het. In 2021 kondigde het een samenwerking met Acer aan. Daar komt nu dus de samenwerking met Asus bij. Die twee bedrijven krijgen een licentie van Dimenco voor het gebruik van de technologie.

In eerste instantie richten de twee Taiwanese techreuzen zich op creatieve professionals zoals ontwerpers en ingenieurs. ,,Die werken al vaak in 3D-omgevingen en hebben dus meteen iets aan de technologie”, zegt Maarten Tobias, algemeen directeur van Dimenco. ,,Uiteindelijk richten we ons ook op de markt voor games. Maar dat gaat minder snel omdat nog niet voldoende spellen volledig uitgerust zijn om te werken met onze technologie.”

Lees ook: Dit Nederlandse bedrijf laat politici wereldwijd rampscenario’s zien in virtual reality

Die spellen zijn er overigens al wel. Acer bracht een paar maanden terug een gamelaptop uit waarin de technologie van Dimenco zit. Gebruikers kunnen daarmee ongeveer vijftig spellen spelen met 3D-beeld. Daar zitten bekende games tussen zoals Tomb Raider en God of War.

10 miljoen van de Europese Unie

Niet alleen technologiebedrijven zien brood in Dimenco. Het Veldhovense bedrijf kreeg onlangs een beurs van 2,5 miljoen euro van de Europese Unie. Taminiau: ,,Daar zit nog een voorwaardelijke toezegging van 7,5 miljoen euro bij voor een volgende investeringsronde.”

Daar is het Veldhovense bedrijf dan ook nog volop mee bezig, investeren. Winst maken is iets voor de (verre) toekomst. Wie zo’n laptop wil kopen, moet daar overigens wel een behoorlijk bedrag voor neerleggen. Het exemplaar van Acer kost 3500 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws