Nieuws Technologie

Leer van het nieuwe pinnen: betalen met horloges en sleutelhangers

Draadloos betalen kan al een tijdje, maar het moet nog steeds met een bankpas. Niet lang meer: de wearables komen er aan, aldus de Volkskrant.

Remco Andersen | Foto: Guus Dubbelman 12 februari 2018

Draadloos pinnen bankpas wearables ABN Amro

'Pinnen?' De barkeeper in de Amsterdamse eet- en drinkgelegenheid de Foodhallen trekt zijn wenkbrauwen op als René Lücken (51) zijn linkerringvinger omhoog houdt, bij wijze van antwoord. Met een brede zwarte ring die niet misstaat tussen de twee Harley-Davidson-emblemen rond zijn andere vingers, betaalt Lücken voor een Amstel Radler. Hij duwt zijn vuist tegen de pinautomaat, en piep: klaar is Kees. 'De toekomst', verklaart de barkeeper. 'Wow.'

Lees ook: Deze Hollandse gadgets schitteren op 's werelds grootste elektronicabeurs

Chip

Dat denkt ook ABN Amro, de bank die vorige week een proefprogramma begon met 'wearables': sieraden of accessoires die dezelfde chip voor contactloos betalen bevatten als moderne pinpassen. Een contactloze pinpas, maar dan zonder de pas eromheen.

Het is slechts een klein stapje vooruit in de ontwikkeling van nieuwe betaalmethoden, maar wel een in het oog lopend stapje. Nieuwe betalingsmogelijkheden, per chip of met de mobiele telefoon, vinden rap hun weg naar de consument. Nog even en de fysieke portemonnee kan in het museum.

Stukje hageslag

Contactloos betalen met de vertrouwde pinpas is mogelijk dankzij een chip die erin zit. Deze NFC-chip, die ook de ov-chipkaart mogelijk maakt, is zo groot als een enkel stukje hagelslag en kan daarom ook in allerlei andere dingen gestopt worden - al moet er ook een iets grotere antenne in passen.

Dat kan bijvoorbeeld in een armband, ring, horloge of sleutelhanger. ABN Amro selecteerde vijfhonderd gretige proefkonijnen die vier maanden met een van deze NFC-accessoires rond willen lopen. Zij geven feedback die de bank helpt bepalen hoe de wearable (Engels voor 'draagbaar') het beste aan het grote publiek kan worden aangeboden. Of en wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk.

Early adopters

Begin februari kregen de eerste 250 ABN Amro-proefkonijnen in Amsterdam hun wearable uitgereikt. De bank heeft alvast 15 euro op de rekening van deze early adopters gestort, zodat gebruikers even kunnen oefenen. Dat bedrag is trouwens snel op; de testlocatie zijn de Foodhallen - een Amsterdams yuppieparadijs waar de gemiddelde gin & tonic meer dan 10 euro kost.

De proefpersonen vormen een gemêleerd publiek: jong en oud, man en vrouw, een tengere student en een potige Harley-Davidsonrijder - met een frons van concentratie of een grijns van plezier doen ze de eerste betaling van één cent. Volgens ABN Amro is het horloge de populairste van de vier draagbare accessoires, maar woensdag lopen vrijwel alle proefkonijnen met een ring weg. Gevraagd wat het nou toevoegt, zo'n ring in plaats van een pinpas, hebben de testpersonen hun antwoord klaar.

Niet meer contant

'In de kantine op mijn werk kun je niet meer contant betalen, en ik laat mijn tas met portemonnee steeds bij mijn bureau liggen.' Een ander: 'Ik houd van hardlopen, en soms bedenk ik pas halverwege dat ik op weg naar huis een pak melk of koffie wil meenemen.' Motorrijder Lücken zegt: 'Bij het tanken moet ik steeds allerlei kledingstukken loshalen op zoek naar mijn portemonnee en pinpas. Een ring lijkt me ideaal: altijd om, altijd paraat.'

'Zo'n wearable verhoudt zich tot een pinpas als een smartwatch tot een smartphone', zegt Sander Zeedijk, een 37-jarige managementspecialist die een NFC-ring heeft buitgemaakt. 'Het is geen vervanging, maar een aanvulling. De meest basale functies heb je dan snel bij de hand, als je meer wilt moet je alsnog je portemonnee of telefoon uit je zak halen.'

Lees ook: 500 mkb-bedrijven profiteren van innovatie-investeringen multinationals

Prepaidmodel

ABN Amro is niet de enige bank die zo'n wearable aanbiedt. De Australische Bankwest stelde eind januari de 'Kerv-ring' ter beschikking aan al zijn 1,1 miljoen klanten. De Kerv-ring kan net als de ABN Amro-wearable betalingen afschrijven van de bankrekening. Een woordvoerder van de Bankwest wil geen cijfers geven, maar zegt dat het product erg populair is. Wearables die werken op basis van een prepaidmodel, dus waar de drager vooraf een saldo op zet, bestaan al langer.

Rondom de ABN Amro-stand waar de bankmedewerkers woensdag de betaalaccessoires uitdelen klinken alvast wat goedbedoelde adviezen voor verbetering. 'Ik heb nog niet zoiets van: dat móét ik hebben,' zegt Jaylee van der Beek (25). 'Maar als ik straks zelf een accessoire kan kopen dat ik mooi vind en daar dan een chip in kan laten zetten, wordt het wel heel interessant.'

Multifunctioneel

Haar collega Britt van Alpha (21) vult aan: 'Het zou ook mooi zijn als je er meer mee kunt dan alleen betalen, bijvoorbeeld het slot van je voordeur openen. Dat doe ik nu ook allang met een app.'