Nieuws Technologie

Lokale modezaak kan straks ook verkopen op Zalando

Zalando gaat, na een licht teleurstellend 2018, een tandje bijzetten in 2019. In Nederland moeten zo veel mogelijk lokale modezaken op de webshop van de Duitse online modegigant worden aangesloten, zegt Kenneth Melchior in het AD.

David Bremmer | Foto: ANP 27 december 2018

Lokale winkels verkopen op via zalando webshop

Lokale verkopers die via een grote webwinkel hun waar verkopen: Bol.com verzorgt dit al jaren met succes. Het is een win-win: de webwinkel strijkt een flinke fee op en wordt aantrekkelijker als platform, de kleine retailer heeft er ineens een gigantisch verkoopkanaal bij.

Platform

Zalando's nieuwe 'Connected Retail'-service is gebaseerd op dit concept, maar verfijnt het verder. ,,Als je in bijvoorbeeld Rotterdam of Amsterdam woont en een winkel daar op ons platform is aangesloten, kun je het daar bestellen. Dan heb je het sneller in huis", vertelt Kenneth Melchior, directeur Noord-Europa.

Lees ook: Deze winkeliers balen van reclame van webshops

In Duitsland blijkt het concept een succes en zijn sinds 2016 al zeshonderd modewinkels aangesloten. Welke winkels meedoen houdt Zalando nog even geheim. Een blik op Duitsland leert dat het om winkels van kleine en grote retailers kan gaan. Daar zijn vestigingen van Esprit, Tommy Hilfiger en Duitse moderetailers Seidensticker en Drykorn op 'Connected Retail' aangesloten.

Nederland

Het concept is volgens Melchior zeer geschikt voor Nederland. Webshoppen is al goed ingeburgerd en Nederland is dichtbevolkt. Daarom koos Zalando Nederland als eerste 'buitenland'.

Lees ook: Ondanks Zalando-concurrentie doen deze Zeeuwse modewinkel eigenaressen goede zaken

De online gigant wil in Nederland meer samenwerken met lokale ontwerpers en influencers. Verder overweegt het bedrijf om het assortiment te verbreden met de categorie home textiles. In Duitsland is het bovendien een beautyshop gestart.

Uitbreidingen

Alle uitbreidingen moeten Zalando het Alibaba van de mode maken. De online retailer wil de omzet binnen drie jaar verdubbelen ten opzichte van 2017, naar 10 miljard euro. De omzet dit jaar is met circa 20 procent naar zo'n 5,3 miljard euro gestegen, minder dan gehoopt. Volgens Zalando verlopen de laatste maanden van 2018 voorspoediger.