Nieuws Technologie

Nederlandse start-up Tunga speurt naar Afrikaans tech-talent voor westerse bedrijven

Afrika ontpopt zich tot een regio met een groot potentieel voor software-ontwikkelaars. Technologiegiganten als Google en Microsoft verwelkomen graag Afrikaans tech-talent. De Nederlandse start-up Tunga speelt hierop in door de Afrikaanse talentenpool te ontsluiten voor Westerse bedrijven die in eigen land moeilijk gekwalificeerde software ontwikkelaars kunnen vinden. Dat gaat zo goed dat er nu een tweede kantoor op het Afrikaanse continent wordt geopend.

De Ondernemer 8 januari 2020

Tunga oprichters tech

Ernesto Spruyt, Bart Leijssenaar en Reinier van Scherpenzeel van Tunga. (Foto: Hans van der Beek)

Tunga is in 2015 opgericht als een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse sociaal ondernemer Ernesto Spruyt en de non-profitorganisatie Butterfly Works. ,,Afrikaanse software-ontwikkelaars bieden een uitstekend alternatief voor de moeilijk te vinden westerse techneuten. We werken in Afrika met buitengewoon gemotiveerde lokale ontwikkelaars in gebieden waar een hoge werkloosheid heerst en scherpen we hun vaardigheden aan zodat ze topkwaliteit techneut worden. Dat is natuurlijk voor alle partijen goed nieuws. We zijn in Afrika dan ook behoorlijk populair, als merk”, vertelt Spruyt.

Andere voordelen? ,,Engels is meestal de eerste taal, Lagos ligt in dezelfde tijdzone als Europa, de snelheid waarop we Afrikaanse collega’s kunnen inzetten is hoog en ook de continuïteit is een voordeel. Bovendien liggen de uurtarieven in Afrika echt veel lager dan die in Europa en Amerika.''

''Afrikaanse software-ontwikkelaars bieden een uitstekend alternatief voor de moeilijk te vinden westerse techneuten''

Ernesto Spruyt, sociaal ondernemer

Kantoor in Lagos

Kampala, Oeganda is de thuisbasis van Tunga’s eerste kantoor in Afrika. In Lagos ontstaat nu ook een booming techscene. Spruyt: ,,Omdat veel van onze Afrikaanse ontwikkelaars uit Nigeria komen hebben we besloten ook in Lagos een kantoor te openen. Wij investeren hierbij in het opleiden van jonge Afrikaanse techneuten tot medior- en senior-ontwikkelaars en dan is het handig vanuit een lokale hub te werken. We nemen projecten als geheel aan maar ook werken we veel met gedetacheerde collega’s, die op afstand meewerken aan een projectteam. Er blijkt ook behoorlijk veel vraag te zijn naar deze vorm van samenwerken”.

Lees ook: Hoe het Nederlandse Swinkels de Afrikaanse biermarkt verovert

De Afrikaanse technici zijn volgens Spruyt slim, bekwaam en professioneel, maar hebben desondanks zeer beperkt toegang tot uitdagende, goed betaalde banen. ,,Tunga brengt hier verandering in door op een snelle en betaalbare manier kwalitatief hoogwaardige software te leveren die is ontwikkeld door Afrikaanse experts en deze experts in staat te stellen te groeien, succesvol te zijn en hun plek te veroveren in de internationale tech-sector.''

Meer weten over de werkwijze van Tunga? Bekijk hieronder de twee Startup Stories die wij in 2019 met het bedrijf maakten.

Lees ook: Over de Grens (4): zo laat African Clean Energy Afrika en Azië schoon en duurzaam koken