Nieuws Technologie

Deze ondernemer wil van Rotterdam de nieuwe hoofdstad van Nederland maken

De Rotterdamse ondernemer Rob Lagendijk heeft een ambitieus plan: van de havenstad de nieuwe hoofdstad van Nederland maken. Met een burgerinitiatief moet deze droom werkelijkheid worden. Maar of Rotterdammers er zelf oren naar hebben?

De Ondernemer | Foto: ANP 22 augustus 2018

Rob lagendijk

Amsterdam is volgens Lagendijk de stad van het verleden. Het veelzijdige en innovatieve Rotterdam is de toekomst. "De prachtige skyline, die nieuwe torens; het enige dat we nog missen is een paleis", vertelt hij aan RTV Rijnmond. Wat Lagendijk betreft krijgt koning Willem-Alexander een penthouse in het iconische gebouw De Rotterdam.

Lees ook: Waarom Rotterdam zo snel mogelijk meer hotels nodig heeft

Grondwetswijziging

In theorie kan Rotterdam daadwerkelijk de nieuwe Nederlandse hoofdstad worden, maar daar is wel een grondwetswijziging voor nodig. In de grondwet staat niet dat Amsterdam de hoofstad van Nederland moet zijn. Wat er wel in staat, is dat de koning in hoofdstad Amsterdam moet worden beëdigd.

Optimistisch

"Een hele dikke kluif", noemt Lagendijk die benodigde grondwetswijziging. Maar hij is optimistisch: hij wil peilen hoeveel medestanders hij heeft, een burgerinitiatief opzetten en met 40.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer stappen.

Toeristen

Of Rotterdammers zelf zin hebben in de nieuwe status van hun stad is nog maar zeer de vraag. De drommen toeristen die momenteel vooral Amsterdam overspoelen, mogen daar wat hen betreft vooral blijven. Bovendien moet de havenstad voor zijn inwoners gewoon betaalbaar blijven.