Nieuws Technologie

Schaatser Ted-Jan Bloemen krijgt als eerste sporter ooit betaald in cryptomunten

De Nederlands-Canadese schaatser Ted-Jan Bloemen gaat naar de Olympische Winterspelen met een wel heel bijzonder sponsorcontract op zak: hij laat zich uitbetalen in cryptomunten. Bloemen zou de eerste sporter ooit zijn. Dat meldt het AD.

Natasja de Groot | Foto: ANP 2 februari 2018

ANP 54751360

Bloemen (31) is de kersverse wereldrecordhouder op de vijf kilometer, werd Nederlands kampioen langebaanschaatsen in 2012 en komt sinds 2014 uit voor Canada. Hij wordt gezien als de grootste concurrent op de één na langste afstand voor Sven Kramer in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

In de rij

Sponsors staan ongetwijfeld in de rij voor deze topsporter. Toch heeft Bloemen, zo melden Canadese media, besloten om in zee te gaan met twee relatief onbekende partijen: ONG Social en CEEK VR. De eerste is een sociaal netwerk en een crypto-community. CEEK VR is een virtualrealityplatform. Nog bijzonderder is de manier waarop zij hem betalen: met cryptocurrency.

Lees ook: Loont het nog om in cryptomunten te stappen? Tips van een bitcoin-miljonair

Pieken

In ruil daarvoor moet hij zijn belevenissen op de Olympische Spelen delen op het ONG-platform en wordt hij uitgerust met een VR-bril waarmee schaatsfans zijn trainingen kunnen volgen alsof ze er zelf bij zijn.

Progressie

,,Succes in het schaatsen heeft alles te maken met progressie en het ernaar toe werken om op het juiste moment te pieken. Ik vind het spannend om in de toekomst te stappen met ONG en CEEK. De manier waarop zij social media benaderen, met een VR-bril en cryptocurrency, geeft een totaal nieuw perspectief. En ik denk dat dit perspectief heel veel potentie heeft.”

Wat gaat dit opleveren?

Het is de vraag wat dit Bloemen, wiens vader een Canadees paspoort heeft, financieel gaat opleveren. De koers van cryptomunten is nogal flink omlaag gegaan. Tot hij werd benaderd door de twee Amerikaanse bedrijven, had Bloemen overigens weinig kennis van cryptomunten. ,,Voor zover ik weet, kan de koers naar beneden en naar boven gaan en vrij snel, dus dat is best spannend.”

Ik denk dat dit perspectief heel veel potentie heeft

Ted-Jan Bloemen