Nieuws Technologie

Startup helpt bedrijven in coronatijd met app aan toegankelijke videocontent

De coronacrisis toont aan dat visueel en persoonlijker communiceren voor bedrijven steeds belangrijker wordt. Toch weten veel organisaties en medewerkers nog niet goed hoe ze zelf snel persoonlijke video’s kunnen maken. De startup Vormats speelt hier op in.

Van onze redactie 21 januari 2021

App vormats video

Jan-Jaap van den Hoek (rechts) en Arnold Bouwman van Vormats.

De Vormats-applicatie maakt de creatie van video’s voor zowel interne als externe communicatie volgens de makers toegankelijker en betaalbaarder. De startup ziet zijn business dan ook in rap tempo groeien de afgelopen maanden en ervaart nu ook internationale belangstelling.

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat een video 60.000 keer sneller door je hersenen wordt verwerkt dan tekst, dat het bereik van een videoboodschap met 70 procent wordt vergroot en dat 90 procent van de medewerkers het leuk vindt om met video te starten.

Lees ook: Hoe de IT'ers van Wolfpack ondernemers (nog) slimmer maken

Video in dezelfde tijd als e-mail

,,Het is toch raar dat mensen in hun vrije tijd de hele tijd op hun smartphone naar videocontent zitten te kijken en video’s maken en dan op de werkvloer overstappen op geschreven e-mails, nieuwsbrieven of Powerpoints. Daar zit niemand meer op te wachten”, stellen ceo Jan-Jaap van den Hoek en cto Arnold Bouwman van Vormats. ,,Daarom is het onze missie om video voor iedereen toegankelijk te maken, zodat wie dan ook met zijn of haar verhaal impact kan maken. Met onze app kun je een persoonlijke video maken in de tijd dat je een email tikt.”

'Groeipotentie app enorm'

Als videoproducent zag Van den Hoek dat een video maken veel tijd en geld kost, ingewikkeld is en daardoor voor veel bedrijven onbereikbaar. Samen met zijn vriend en IT-specialist Bouwman richtte hij daarom in 2018 Vormats op. Vorig jaar haalden ze tijdens een eerste investeringsronde 1 miljoen euro op en groeide het bedrijf met 500 procent. Dit jaar starten ze opnieuw een investeerdersronde om de app ook verder in Europa te kunnen lanceren, onder meer in Duitsland en Scandinavië. ,,Veel landen hebben een vergelijkbare bedrijfscultuur. Onze app kan net zo makkelijk door een miljoen als door honderd mensen worden gebruikt. De groeipotentie is enorm”, aldus het tweetal.

"Met onze app kun je een persoonlijke video maken in de tijd dat je een email tikt"

Jan-Jaap van den Hoek, ceo Vormats

De startup werkt al voor grote bedrijven als Unilever, ABN Amro, Nationale-Nederlanden, de Rijksoverheid en Oxfam Novib. Binnen deze organisaties communiceren veel directeuren, medewerkers en teams via Vormats-video’s met elkaar. Nu internationale reizen vanwege de corona-pandemie zo goed als onmogelijk zijn, rapporteren lokale projectleiders van Oxfam Novib in Azië bijvoorbeeld met behulp van Vormats per video over de stand van zaken. Het Amsterdam UMC zet de app in bij het werven van gespecialiseerd personeel, waar een groot tekort aan is.

,,Wie kunnen er beter vertellen hoe het is om ergens te werken dan je eigen medewerkers? Bovendien zien sollicitanten dan meteen het team waarin ze terecht komen. Zo’n video is veel echter en werkt veel beter dan een gelikte corporate video. Daar prikken mensen tegenwoordig doorheen”, zegt Van den Hoek.

Corona als video-vliegwiel

De wereldwijde coronapandemie versnelde noodgedwongen de digitalisering van veel bedrijven en daarmee de explosieve groei van Vormats. Medewerkers raakten in rap tempo gewend om achter een webcam of camera te zitten. En teamleiders werden aangewezen op hun videoskills om belangrijke managementkeuzes toch op persoonlijke wijze goed over te brengen aan medewerkers. Met Vormats-video’s worden bijvoorbeeld nieuwe medewerkers ingewerkt, sales-updates verstuurd, handleidingen gemaakt, vacaturevideo’s, tutorials, een dag- of weekverslag en andere middelen voor interne communicatie ontwikkeld.

Hoe werkt de Vormats-app?

Medewerkers zonder enige video-ervaring kunnen met Vormats binnen vijftien minuten met hun smartphone een professionele video maken voor collega’s, klanten of sollicitanten, zo beloven de makers. Zo loodst Vormats bedrijven sneller het video-tijdperk binnen.

De app biedt video-templates die gebruikers voorzien van een heldere video-opbouw, structuur en scriptsuggesties. De gebruiker filmt zelf, eventueel met behulp van de autocue-functionaliteit. Met een paar handelingen kan die zelf een logo, intro, outro en titels in huisstijl van het bedrijf toevoegen. Met een druk op de knop worden video’s automatisch gemonteerd. Verder biedt Vormats oefeningen en tips van experts, bijvoorbeeld om te leren zakelijk te vloggen.

Lees ook: Investeren in strategische HR-praktijken cruciaal voor innovatie

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.