Nieuws Technologie

Startup Clear haalt nieuwe investering op voor diabetes-zelfhulptool

Health-techstartup Clear heeft opnieuw een succesvolle financieringsronde van 1 miljoen euro opgehaald bij food & agriculture VC Future Food Fund, een aantal prominente angels en de Rabobank. Samen met de 1,1 miljoen euro ronde van afgelopen november overbrugt de startup de periode totdat Clear door de verzekeraars wordt vergoed.

Van onze redactie 15 maart 2022

Clear Madelon Piet Hein

Piet Hein van Dam en Madelon Bracke richtten Clear in 2019 op. Foto: Clear

Clear is in 2019 opgericht door Piet Hein van Dam en Madelon Bracke. De startup biedt een gezondheidsprogramma met een glucosesensor, een slimme app en een échte coach. De kracht van het programma zit volgens de oprichters in 100 procent persoonlijk voedingsadvies en een AI-voedingsrecommender. Beide essentieel voor een gezonde lifestyle, aldus de ondernemers.

Via de sensor en app analyseert Clear de glucosewaarden om individuele reacties op voedsel te detecteren. Daarna krijgen gebruikers real-time gepersonaliseerd voedingsadvies. Zo kunnen gebruikers hun maaltijden aanpassen om de bloedsuikerspiegel en gezondheid te verbeteren en leefstijl gerelateerde ziekten zoals diabetes te voorkomen. Inmiddels realiseert meer dan de helft van de deelnemers aan het Clear-programma al binnen twee weken een meetbare verbetering van hun gezondheid.

''Diabetes 2 is een aandoening die vaak gerelateerd is aan leefstijl. Wat is er dan logischer om te kijken of je het ook kan verhélpen met je leefstijl?''

Piet Hein van Dam, ceo Clear

Dankzij app Clear directe zichtbaarheid in wat voeding met je doet

Uit een studie in 2021 naar het effect van Clear personalized nutrition met diabetes type-2-patiënten bleek dat zowel de gemiddelde bloedglucosewaarden als de BMI van de deelnemers omlaag gingen, en bij een aantal deelnemers kon in overleg met hun zorgverlener de medicatie verlaagd worden.

Ceo Piet Hein van Dam: ,,Diabetes 2 is een aandoening die vaak gerelateerd is aan leefstijl. Wat is er dan logischer om te kijken of je het ook kan verhélpen met je leefstijl? Voordat je medicatie gaat nemen of verder het zorgsysteem in gaat, proberen wij thuis met jou uit te zoeken wat je kan verbeteren. Met een eenvoudige app. Door simpele aanpassingen, de hulp van onze coaches en vooral directe zichtbaarheid in wat voeding met je doet (in de app). Zo zien we dat onze deelnemers zelf uit de gevarenzone kunnen komen.”

Lees ook: Coaching-app Lyvup geeft chronisch zieken steun in de rug

Rotterdam staat in de top 3 van regio’s met de meeste gebruikers van diabetesmiddelen

Samen met Diëtistenpraktijk HRC en huisartsen van Gezondheidscentrum Nieuwe Westen is Clear met het project gestart in Rotterdam. Diabetesproblematiek is wisselend per regio en wordt beïnvloed door leefomgeving, demografische, socio-economische factoren en lokale zorgcapaciteit. Zo staat Rotterdam in de top 3 van regio’s met de meeste gebruikers van diabetesmiddelen in Nederland.

Het project is opgezet in samenwerking met verzekeraar Zilveren Kruis en heeft als doel om Clear als digitale zelfhulptool klaar te maken voor het gebruik door huisartsen en diëtisten onder grote groepen patiënten. Zilveren Kruis heef het project in Rotterdam ondersteund met innovatiegelden.

Daarnaast heeft Zilveren Kruis meegedacht over de inrichting van het project. Bijvoorbeeld over hoe inzicht te krijgen in de (positieve) invloed van Clear op de gezondheid van diabetespatiënten. Maar ook de impact van de app op de (diabetes)zorg die huisartsen en diëtisten leveren en de bijdrage van Clear aan het toegankelijk houden van de zorg op lange termijn.

Lees ook: Techleap.nl breidt Rise-programma uit met tien nieuwe scale-ups

Na Rotterdam gaat Clear het digitale diabetes programma verder uitrollen in andere regio’s, in samenwerking met de lokale gezondheidspraktijken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws