Nieuws Technologie

Twentse it-bedrijven in trek bij investeerders: 'Eten of gegeten worden'

Het is een trend die steeds sneller lijkt te gaan, Twentse informatietechnologie-bedrijven die worden overgenomen door branchegenoten, of investeringsmaatschappijen. Zo is het aantal nog zelfstandige Twentse it-ondernemers in de regio in vijf jaar tijd flink gedaald.

Gerben Kuitert 26 juli 2022

Twente Sqills Enschede Siemens it bedrijf Twente

Directieleden Bart van Munster (r) en Alexander Mul (l) van Sqills in Enschede, waarvoor Siemen vorig jaar een half miljard euro betaalde. Foto: Annina Romita

Zeker twintig grote en middelgrote it-bedrijven in de Twentse regio zijn niet meer in handen van de oorspronkelijke oprichters. De meeste daarvan zijn begin deze eeuw opgericht en voortgekomen uit de Universiteit Twente. Al met al ging het de laatste vijf jaar om overnames waar rond de 1800 werknemers bij betrokken waren.

Opmerkelijk is dat Twentse it-bedrijven nauwelijks zelf overnames doen, maar worden overgenomen. „Het is in de it-wereld eten of gegeten worden. Als je niet op overnamepad bent, dan ben je zelf al snel prooi”, zegt Peter Langela, die namens de organisatie Novel-T uit de UT ontstane it-startups begeleidt, tegen Tubantia. „Het is moeilijk om als klein it-bedrijf te overleven. Zeker nu er moeilijk aan mensen te komen is, die vormen toch je belangrijkste kapitaal.”

Lees ook: Sqills voor half miljard verkocht aan Siemens, 'vette bonus' voor 160 medewerkers

Het lijkt de conclusie te wettigen dat veel Twentse it-ondernemers kennelijk zelf geen groeiambities hebben. Langela van Novel-T: „Misschien zijn ze niet bereid grote risico’s te nemen, of in staat om kapitaal aan te trekken.”

50 miljoen nodig voor bestaansrecht op lange termijn

Het vinden van groeikapitaal is zeker een probleem. Van alle deals voor een kapitaalinjectie die er jaarlijks in Nederland worden gesloten, vindt gemiddeld slechts 2 tot 4 procent plaats in Twente, constateerde het Enschedese bedrijf Golden Egg Check, dat jonge technologiebedrijven begeleidt bij het vinden van risicokapitaal.

Investeerder Arjan Hoop: „Het Financieele Dagblad schreef vorig jaar dat je in de it globaal een omzet van 50 miljoen euro nodig hebt om op lange termijn te kunnen bestaan. Of je moet in een echte marktniche actief zijn. Een bepaalde schaalgrootte is nodig om aantrekkelijk te zijn voor personeel en om te kunnen blijven investeren."

"Een bepaalde schaalgrootte is nodig om aantrekkelijk te zijn voor personeel en om te kunnen blijven investeren”

Arjan Hoop van Quadrum Capital

Door bundeling groot genoeg om aan grote aanbestedingen mee te doen

Hoop is partner bij investeringsmaatschappij Quadrum Capital in Almelo, die in de achterliggende jaren voor een kleine 500 miljoen euro investeerde in mkb-bedrijven en nog 450 miljoen op de plank heeft liggen voor nieuwe overnames. Quadrum verwierf bijvoorbeeld de meerderheid in de Enschedese it-bedrijven Fundaments, Excite en Sigmax.

De eerste twee zijn met zes branchegenoten van buiten Twente ondergebracht in de Interstellar Group met als doel: samen staan we sterker. Hoop: „Die it-bedrijven blijven gewoon zelfstandig, maar zijn samen groot genoeg om bijvoorbeeld aan grote aanbestedingen mee te doen. We gaan daarvoor een tenderdesk opzetten.”

Lees ook: Lukt het deze Brabantse bedrijven ons uit de klimaatcrisis te innoveren?

Overigens is overgenomen worden voor de verkopers ‘geen ramp’, zoals Peter Langela het eufemistisch uitdrukt. „Er zijn forse bedragen neergeteld voor Twentse bedrijven.” Zo betaalde Siemens vorig jaar zelfs een half miljard euro voor het 160 werknemers tellende Sqills in Enschede, bouwer van software voor onlineverkoop van (trein)kaartjes. Ook voor andere regionale it-bedrijven werden tientallen miljoenen betaald.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws