Nieuws Innovatie

Twents bedrijf bouwt met hologram: via bril zien wat eindresultaat wordt

De showroom van sprinklerbedrijf Aquaplus in Goor moet nog worden gebouwd, maar de eigenaren kunnen nu het eindresultaat al zien. Hoe dat kan? Ze kijken door een geavanceerde 3D-bril.

Bert Hellegers | Foto: Emiel Muijderman 30 september 2016

Hologramgoor Emiel Muijderman

Boven de vergadertafel lijkt een afbeelding van het nieuwe pand van Aquaplus te zweven. Kijkend door de Microsoft Hololens stappen Lucas en Fons Haafkes er al rond. „Star Wars in Twente”, lachen de eigenaren van het aannemingsbedrijf uit Goor en Enschede.

Hologram

Met hulp van softwarebedrijf Smart2it uit Hengelo zijn bouwtekeningen verwerkt tot hologrammen. Ze worden zichtbaar met de hololens. Het hologram kreeg bekendheid door sciencefictionseries als Star Trek en doet nu zijn intrede in de wereld van het bouwen. „Deze technologie maakt de bouw 30 procent sneller en 10 procent goedkoper.”

Virtueel door nieuwbouw

Gebruik van de hololens maakt het mogelijk, nog voordat de fundering is geslagen, met alle betrokken partijen de nieuwbouw tot in detail vast te leggen. „Je zit aan tafel met architect, constructeur, interieurarchitect, installateur en schilder en gaat samen virtueel door de nieuwbouw die boven je lijkt te hangen. De opdrachtgever krijgt een perfect beeld van hoe de werkelijkheid zal zijn. Het voorkomt dat je tijdens de bouw zaken moet aanpassen”, aldus Lucas en Fons Haafkes.

Het duo presenteert de nieuwste techniek op het gebied van bouwen woensdag als Nederlandse primeur tijdens de viering van het 90-jarige jubileum van hun bedrijf. Daarmee steken ze bouwers als BAM en Dura Vermeer de loef af.

Amerika

De hololenzen, geavanceerde 3D-brillen, zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar. Smart2it haalde er zelf een paar uit Amerika. Behalve voor Aquaplus in Goor maakt Haafkes er gebruik van voor de laatste fase van het nieuwe Twickel College in Hengelo en verbouw van het oude Polaroidgebouw in Enschede. Ook de eerste particulier heeft zich al gemeld.

De Microsoft Hololens wordt verder onder meer door VolkerWessels gebruikt bij de aanleg van de N18 tussen Groenlo en Enschede. Dat is te zien op het filmpje hieronder.

%VIDEOWIDGET%