Nieuws Innovatie

Zo bescherm je jezelf tegen ransomware

In 2016 is er een flinke stijging te zien in het aantal slachtoffers van ransomware, waarbij je losgeld moet betalen voor je gegijzelde data, meldt WINMAG Pro. Leverancier van beveiligingssoftware Trend Micro, die de cijfers in bezit heeft, laat weten dat vooral de Benelux een favoriet doelwit is van cybercriminelen. Hoe bescherm je jezelf tegen deze malware?

Eveline Meijer 30 maart 2016

Ransomware Voorkomen

In februari zijn er meer ransomware-infecties aangetroffen dan in het laatste halfjaar van 2015. De Benelux neemt zes procent van het wereldwijde aandeel in, bij andere landen is dat rond de één à twee procent.

Wat is ransomware? Bij traditionele ransomware wordt je computer geblokkeerd totdat je een bepaald bedrag betaalt. Maar vooral crypto-ransomware is in opkomst, waarbij de data gegijzeld wordt. Al je data wordt versleuteld en de criminelen dreigen deze publiekelijk te maken als je het gevraagde bedrag in Bitcoins niet overmaakt.

Als je computer geïnfecteerd is met ransomware, is er weinig dat je kunt doen. Eén oplossing is het opnieuw installeren van je pc, een ander is de crimineel betalen. In het eerste geval ben je echter al je data kwijt, in het tweede geval een flink geldbedrag. Om die reden is het van belang om goede maatregelen te nemen zowel binnen je bedrijf als in je eigen huis, waarmee je ransomware-infecties kunt voorkomen.

Bescherming tegen ransomware Stappen die je kunt ondernemen om ransomware te voorkomen:

Alle updates en patches van je software en besturingssysteem direct installeren. Geen bijlages downloaden en URL’s openen die van bronnen komen die je niet kent, en programma’s alleen uitvoeren als die van vertrouwde bronnen komen. Je medewerkers aanmoedigen om het beveiligingsteam te waarschuwen als ze verdachte e-mails of bestanden ontvangen. Anti-virussoftware gebruiken die geen ‘signatures’ nodig heeft om ransomware te vinden en te verwijderen. Je beveiligingssoftware regelmatig updaten en real-time (dus altijd) laten scannen. Ervoor zorgen dat je medewerkers alleen goedgekeurde applicaties gebruiken op hun werktelefoons. Regelmatig je werknemers inlichten over het beveiligingsbeleid.

Tot slot is er nog één stap die een ransomware-infectie niet voorkomt, maar je wel beschermt tegen dataverlies: back-ups maken. Mocht je systeem toch geïnfecteerd worden, dan kun je met een gerust hart je computer opnieuw installeren en vervolgens je data via een back-up terugzetten. Meest verstandig is om de back-up volgens de 3-2-1-methode te doen: maak minimaal 3 kopieën, op 2 verschillende soorten media (CD-rom, de cloud etc.), waarvan er 1 niet in je kantoorpand ligt.