Mede-bedenkers Eline Oei en Joep Dortmans vertellen in De Ondernemer Live over dat ingenieuze systeem. Het Jelt Cup Cleaning Station is een soort zuil die bedrijven in hun kantoor kunnen plaatsen en dat werkt als centraal punt waar de kopjes snel en eenvoudig schoongemaakt kunnen worden. Geen gedoe meer met een volle vaatwasser die niemand aanzet en die lang over z’n programma doet of natte rugzakken als je jouw kopje mee naar huis neemt.
Geen vieze beker meer in de tas
Vanaf 1 januari van dit jaar is het niet meer toegestaan om wegwerpbekers te gebruiken. „Dat leidde op de TU Delft tot frustratie bij de koffiedrinkers”, vertelt Joep (samen met Eline, Lindy Kok en Tessa Bruins Slot de ondernemers achter Jelt, red.). „Op de universiteit hebben mensen niet de beschikking tot een keukentje waar je het eventueel kunt afwassen of waar een vaatwasser is. De enige optie daar is dus een herbruikbare beker die mensen graag zelf meenemen. Die ging vaak vies in de tas en dat is niet prettig. Soms maakten mensen de beker schoon op het toilet, maar daar is die natuurlijk niet voor ingericht. En zelfs dan heb je te maken met druppels in je tas.”
Lees ook: De groene missie van Zustaina: 1 miljoen duurzame cadeauboxen in 2030
Ingebouwde droogfunctie
Onhandig dus. De bedenkers - het team van Jelt bestaat inmiddels uit zes studenten van industrieel ontwerpen - kwamen erachter dat het probleem van de herbruikbare bekers zit bij het schoonmaken. In plaats van het vervoeren van de bekers naar een bedrijf dat de bekers schoonmaakt of het zelf uitspoelen met veel water, werd de Jelt bedacht. In De Ondernemer Live laat Eline het bovenste stuk van het prototype zien. Het product lijkt op de spoelfunctie die kroegen ook hebben om bierglazen mee schoon te maken. Maar de V2 van Jelt, die momenteel op de TU Delft wordt getest, heeft ook een ingebouwde droogfunctie. „Zo heb je niet meer die waterdruppels in je tas”, zegt Eline.
Eindproduct dit jaar op de markt
Joep: „Het is niet een heel vernieuwende technologie, maar het zijn componenten die samen komen op een nieuwe manier. Waardoor het wel een probleem van nu aanpakt. We willen de uitkomsten van de pilot van de tweede versie gaan uitwerken in een derde versie. Die willen we uiteindelijk op de markt gaan brengen en verkopen aan bijvoorbeeld kantoorpanden, universiteiten en ziekenhuizen. Ons doel is om het product eind van de zomer op de markt te brengen. En waarschijnlijk gaat hij dan ongeveer 2.000 euro kosten.”
Of ze bij Jelt nog op zoek zijn naar investeerders? Zeker! „Die kunnen altijd mailen naar info@jeltdesign.nl”, zegt Joep.
Lees ook: Coffee Free Coffee: koffieboonloze koffie zonder de bittere nasmaak van ontbossing