Nieuws Jonge Ondernemers

Meike (21) van 1.85 meter kon nooit kleren vinden: nu verkoopt ze die zelf

Jarenlang irriteerde het haar mateloos. Meike van Zutven uit Beek en Donk kon door haar lengte bijna geen geschikte kleren vinden, vooral broeken. Ze nam het heft in eigen handen en biedt lange meiden met Inches een oplossing.

Sam van Ierssel (AD) 8 augustus 2023

Kledinglijn Meike van Zutven blauwe hemel

Meike van Zutven is een kledinglijn begonnen voor lange meiden, Inches the label. Foto: René Manders/DCI Media

Van jongs af is Meike van Zutven al groter dan het gros van haar leeftijdgenootjes. Met haar 21 jaar tikt ze nu de 1.85 meter aan. Ze weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om leuke kleding te vinden die ook als gegoten zit. ,,Een spijkerbroek inkorten als je kleiner bent kan nog wel, maar hem langer maken is natuurlijk geen optie,” stelt de Beek en Donkse in het AD.

Ze weet dat ze niet de enige is die er last van heeft. ,,Vooral in het vinden van broeken. Dan zag ik andere meiden in pantalons lopen die ik ook graag zou willen dragen, maar die broeken zijn altijd te kort voor mij. Ik heb weleens kleding laten namaken bij een naaister. Als je dat altijd moet doen gaat dat op een gegeven moment wel irriteren.”

''Op stap zag ik dat veel meiden hetzelfde probleem hadden. Broeken zijn onvindbaar en voor sommigen is armlengte ook nog een uitdaging''

Meike van Zutven, ondernemer

‘Geen fatsoenlijke blazer te vinden’

Met lange leeftijdgenoten heeft Van Zutven veel gesproken over de eindeloze zoektocht naar kleding. Die hebben immers dezelfde soort ervaringen. ,,Op stap zag ik dat veel meiden hetzelfde probleem hadden. Broeken zijn onvindbaar en voor sommigen is armlengte ook nog een uitdaging. Zij kunnen zelfs geen fatsoenlijke blazer vinden. Daar heb ik geen last van, maar ik ben er zo wel steeds meer achter gekomen dat het daadwerkelijk een probleem is.”

Alleen bij vaststellen en klagen heeft ze het niet gelaten, ze wilde er ook iets aan doen. Ze heeft ook altijd de wens gehad om ondernemer te worden met haar marketing-achtergrond, dus waarom dan niet een eigen kledingmerk opzetten? ,,Zo is Inches the label geboren. Ik ben het maar gewoon gaan doen. Sindsdien is het allemaal snel gegaan.”

''Inches moet staan voor zelfverze­kerd­heid in maat en lengte. Dat miste ik toen ik nog jonger was''

Meike van Zutven, ondernemer

‘Die meiden zijn zo blij’

De lange broeken en tops vliegen de deur uit. Van Zutven reisde zelfs al naar Ibiza om haar nieuwe collectie te shooten (fotograferen, red.). Ondertussen helpt de Beek en Donkse lange meiden een weg te banen door het modelandschap. De kledinglijn wordt dan ook met open armen ontvangen en de lovende berichtjes van lange meiden blijven maar binnenstromen.

Die berichten komen vooral via sociale media. ,,Van meiden die een Insta-pagina volgen waar je alleen op mag als je boven de 1.80 bent, ontvang ik mooie reacties. Die meiden zijn zo blij met de kleding. Sommigen hebben zelfs de hele nieuwe collectie besteld. Dan zie je maar hoe groot het probleem voor ons is.”

Er zijn nog wel meer kledingmerken die zich richten op de langere vrouw, maar minder op de lengte- en leeftijdgenoten van Van Zutven. ,,Die kleding was niet echt van nu. Dat moderne miste ik bij andere webshops. In mijn omgeving hoor ik dat ook. Daarmee probeer ik me nu dan ook te onderscheiden.”

Grote dromen heeft de Beek en Donkse zeker. Het liefst zou ze heel lang Nederland blij maken met haar kleding. ,,Maar ik hoop in de toekomst ook mensen met andere maten blij te maken. Kleiner, voller of juist slanker bijvoorbeeld. Inches moet staan voor zelfverzekerdheid in maat en lengte. Dat miste ik toen ik nog jonger was.”

Meike van Zutven met een deel van haar kledingcollectie. Foto: René Manders/DCI Media

Lees ook: Jonge ondernemers Noëlle (26) en Yanissa (26) gaan voor revolutie in modeland met zelfontworpen lingerie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws