Nieuws Jonge Ondernemers

Supporterbier startte als studentenbedrijf: nu ligt het biertje bij de grote supermarkten

Het is een uit de hand gelopen opdracht van school. Vier studenten van ROC van Twente begonnen samen het bedrijf Supporterbier en blijven ook na hun studie brouwen.

Corine Engelbarts (AD) 2 juni 2023

Dyke van Eerden Sander Wilbers supportersbier

Dyke van Eerden (l.) en Sander Wilbers (r.) hebben samen met twee andere Saxion-studenten als opdracht het bedrijf Supporterbier opgericht en 1000 liter bier bij Eanske laten brouwen. Foto: Lars Smook

Sander Wilbers uit Glanerbrug zit in het laatste jaar van de versnelde opleiding Ondernemer Retail van het ROC van Twente. Samen met drie anderen kreeg hij van zijn docenten de opdracht om een bedrijf te starten. „Sommigen gingen kaarsen maken en zetten die op Instagram. Wij begonnen een bierbrouwerij en brouwden 1.000 liter weizen.” Daarvoor konden ze terecht bij Eanske, de Enschedese brouwerij op het oude Polaroidterrein.

Ook de financiering maakte deel uit van de opdracht. De kosten bedroegen zo’n 5.000 euro, maar de school had er een voorwaarde gesteld aan de financiering: per aandeelhouder twee aandelen van maximaal 20 euro per stuk, valt in het AD te lezen.

''De meeste sportkantines hebben contracten met Grolsch, je komt er niet zo makkelijk tussen. Daar hebben we ons wat op verkeken''

Sander Wilbers

Aandeelhouders Supporterbier echt niet alleen ouders en vrienden

Wilbers en zijn mede-ondernemers zouden daarmee 130 aandeelhouders nodig hebben. Dat zou in de korte tijd die ze hadden ooit lukken. Ze kregen een vrijbrief van de school. Inmiddels hebben ze 70 aandeelhouders, waarmee de kosten gedekt zijn. Niet alleen ouders en vrienden. „Op de open dag van de school hebben we ook flink wat aandeelhouders kunnen werven.”

Er rolden de afgelopen weken 3000 flesjes van de band. Daarvan zijn er nu 1.600 à 2,75 euro verkocht, onder meer via enkele Albert Heijn-vestigingen, de Zuivelhoeve en de Jumbo in de Melkhal. De kosten zijn er bijna uit, de rest is winst. De reviews zijn volgens Wilbers lovend. „Een fris biertje voor in de zomer en iets minder bitter en zoeter dan andere weizen.”

Lees ook: Trouwe crowdfinanciers helpen brouwerij De 7 Deugden door moeilijke coronajaren

Beetje op contracten verkeken

Supporterbier wil een bier maken dat geschonken wordt in sportkantines. Het maakt niet uit of dat om voetbal, tennis of andere sporten gaat. „De meeste sportkantines hebben contracten met Grolsch, je komt er niet zo makkelijk tussen. Daar hebben we ons wat op verkeken.” Toch is hun bier te koop bij LSV in Lonneker.

En nu? Afstuderen en werk zoeken, want een zelfstandig inkomen halen de vier studenten er niet uit. maar ze gaan door. „We gaan een Kamer van Koophandel-nummer aanvragen en verder. We willen wel een lekkere 0.0 weizen maken.” Waar die gebrouwen moet worden is nog onduidelijk. Eanske is na tien jaar gestopt.

Lees ook: Bier van eigen gerst: een unicum van Serge en Sebastiaan Poppe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws