Ze waren allebei nog maar 21, toen de twee broers op 9 september 2020 hun eerste restaurant openden in Deventer. Personeel wierven ze in de sportschool bij hun vriendengroep en in de Albert Heijn waar Robert werkte. ,,We hebben jongens met talent gezocht, jongens die niet de erkenning of waardering kregen die ze verdienden.”
Het ging steeds beter, meldt de Stentor. Uiteindelijk leidde dat tot een tweede vestiging, die twee jaar later opende in Raalte. Weer op 9 september. Exact een jaar later volgde ook Zutphen. Het concept slaat immers aan. ,,We brengen Japanse sushi met een Hollandse twist. Doen het anders dan de rest, willen opvallen.”
We doen het anders dan de rest, willen opvallen
Alexander Eising Sushi Brothers
De hele branding is in turquoise, de bezorging wordt gedaan met opvallende, felblauwe voertuigen. ,,De presentatie moet goed zijn, je moet die feestelijke restaurantsfeer thuis kunnen krijgen”, zegt Alexander. ,,We hebben een breed aanbod, verrassende smaakcombinaties. En je kunt je eigen box samenstellen.”
Alle drie de vestigingen zaten op het industrieterrein. Handig voor de bezorging. Maar de Raalter vestiging verhuist nu naar het centrum, naar het voormalige pand van Bakkerij van der Most op Nieuwe Markt 9. ,,Delivery blijft de basis”, benadrukt Alexander, ,,maar er komt ook een restaurant en een terras, dat mensen ook bij ons kunnen eten. Er komt ook ijs bij. Het is een soort pilot voor andere vestigingen.”
Dromen waarmaken
,,Vorige maand kregen we een belletje van Jop van Haaren”, sluit Robert aan. ,,Dat is de stiefvader van Tijs Stob, die al bij ons werkte. Tijs ging een ondernemersopleiding doen en wilde later meer doen bij ons, zei Jop. Hij is een grote ondernemer in Raalte en had ideeën hoe we het nog beter konden doen.”
We kunnen zulke dromen waarmaken
Alexander Eising Sushi Brothers
Van Haaren wilde een pand in Raalte kopen en daar samen met Stob en een collega franchisenemer worden. En zo geschiedde. Stob wordt met zijn 16 jaar de jongste ondernemer van Raalte. Niet vreemd voor Alexander en Robert, die Sushi Brothers zelf al op jonge leeftijd begonnen. Ook de franchisenemer in Zutphen, Jorik Greven, is met zijn 20 jaar nog jong.
,,Mensen die vroeger piloot wilden worden, komen bij ons binnen en willen zelfstandig ondernemen”, zegt Robert. ,,Succes is niet een kwestie van dromen, maar van doen. Die omslag moet je creëren.” Alexander: ,,Klantervaring heeft de focus. Maar we vinden het ook superleuk om jongens een kans te geven, om van bezorger of keukenhulp naar ondernemer te gaan. We kunnen zulke dromen waarmaken.”
Geen tijd voor school
,,Het voelt heel vereerd dat ze dit zo voorleggen aan mij”, reageert de 16-jarige Stob, die al twee jaar werkt bij Sushi Brothers. ,,Het is bijzonder dat ze dit soort dingen aandurven. Het is heel speciaal, maar ik heb er enorm veel zin in en veel vertrouwen dat het goed gaat.”
,,Dat andere mensen van mijn leeftijd hier niet mee bezig zijn, motiveert mij juist. De meeste mensen van mijn leeftijd gaan in het weekend lekker op stap, maar ik ga liever werken. Ik wil gewoon geld verdienen, haal er niet veel plezier uit om mezelf helemaal levenloos te zuipen. Zoals anderen dat soms wel hebben. En dat is denk ik wel bijzonder.”
Stob is inmiddels gestopt met zijn ondernemersopleiding. ,,De laatste drie weken ben ik maar één keer naar school gegaan. Ik had er gewoon geen tijd voor.” Daarom gaat hij nu een bbl-opleiding horeca doen, waarbij hij één dag per week naar school gaat en vier dagen kan werken. In zijn eigen Sushi Brothers-vestiging. ,,Dat is perfect.”
Ondernemingsplan
Zelf deden de tweelingbroers ook al vroeg ervaring op. ,,We begonnen vanuit huis met sushi maken”, zegt Robert. ,,Alex had de droom om een kiprestaurant te openen. Hij is geniaal in de keuken, was altijd al veel bezig met koken.”
Onze moeder vond al die rijst op een gegeven moment niet meer zo leuk
Robert Eising Sushi Brothers
,,Al vanaf mijn veertiende ben ik steeds beter aan het worden”, zegt Alexander daarover. ,,We gingen experimenteren. Sushi met ossenhaas, perfect medium gegaard. Dat brachten we naar de buren als presentje en dat werd goed ontvangen.”
Vanuit daar gingen ze steeds verder, in hun eigen keuken. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd. ,,Onze moeder vond al die rijst op een gegeven moment niet meer zo leuk.” Daarom moest groter worden gedacht.
Robert schreef voor zijn studie technische bedrijfskunde eerder al een ondernemingsplan, voor Alexanders kiprestaurant. Maar toen Robert ook mee ging helpen met sushi snijden en bezorgen, ontstond een ander idee. ,,Ik heb dat plan stiekem omgeschreven naar een sushirestaurant. Dat liet ik op vakantie in Duitsland zien. Alex vond het geweldig.” De naam was vervolgens snel gevonden door de tweelingbroers.
Spontaan en organisch
,,We vinden dat we een uniek concept hebben”, zegt Robert. ,,Het zou egoïstisch zijn als we deze sushi voor onszelf zouden houden. We willen van elkaar leren en samen leuke dingen creëren. Nu hebben we een solide basis.”
,,Alles gaat spontaan en organisch”, vervolgt hij. ,,Onze ambitie begon met het creëren van de beste sushi in de stad, nu is onze droom om de beste sushi door het land te verspreiden.” Hoe? ,,We hebben leuke plannen voor 9 september.”
Lees ook: Het gepeperde succes van ‘Sambalmeisje’ Shirley (23): ‘Dit ben ik. Dit doe ik. Dit is mijn product’