Podcast Aandachtstrekkers
Waarom grote bedrijven succesvoller kunnen zijn door zich te profileren als klein bedrijf
Wat is het voordeel van een heel groot of juist heel klein bedrijf? En hoe kun je daar slim mee spelen in je marketing? Je hoort in de dertiende aflevering van de podcastreeks Aandachtstrekkers dat er niks mis mee is je bedrijf kleiner of juist groter voor te doen dan het is. ,,Dat kun je best een beetje faken.”

Wie kleiner overkomt dan hij in werkelijkheid is, scoort meer sympathie. Foto: Unsplash
Je kent het vast als ondernemer: dat je je als klein bedrijf groter voordoet dan je bent, maar ook dat je als grote keten juist de indruk wekt een vertrouwde lokale speler te zijn. Want groot is goed en klein is sympathiek. Aan het begin van deze podcast stelt presentator Michel Ariëns hardop de vraag of relatief kleine bedrijven niet altijd zouden moeten nastreven een heel groot en bekend merk te hebben, omdat grote bedrijven nu eenmaal doorgaans het meest succesvol zijn.
Lees ook: Aandachtstrekkers, nieuwe podcastserie over online trends
Co-host Patrick Wessels schetst vervolgens de keerzijde: ,,Klein zijn levert juist heel veel voordelen op, want dat levert sympathie op. Mensen gaan gemakkelijker een persoonlijke band met je aan en andersom kun jij je klanten ook echt beter leren kennen. Bepaalde bedrijven doen zich daarom juist voor als kleiner dan ze eigenlijk zijn. Dat kun je een klein beetje faken in de manier waarop je daarover communiceert.”
Persoonlijk contact is slimme consumentenpsychologie
Er zit veel slimme psychologie achter de inzet van bedrijven om een persoonlijke band aan te gaan met hun klanten, schetst consumentenpsycholoog Wessels. Zo spreekt het internationaal actieve Booking.com zijn gebruikers heel amicaal aan met de voornaam en serveren de verkopers van Rituals-winkels heel gezellig een kopje thee. Tegelijk zijn er grote bedrijven die gewoon alles voor iedereen willen bieden, zoals de webwinkels Amazon en bol.com, maar ook ketens als Albert Heijn of McDonald’s. ,,Natuurlijk kunnen dit soort bedrijven je gepersonaliseerde aanbiedingen doen, maar ze zullen nooit een echt warme band met je opbouwen”, aldus Wessels.
"Natuurlijk kunnen grote bedrijven je gepersonaliseerde aanbiedingen doen, maar ze zullen nooit een echt warme band met je opbouwen"
Hoe Marcel’s Green Soap zich profileert als klein bedrijf
Voor bepaalde sectoren of producten is het bij uitstek interessant om zichzelf kleiner voor te doen dan ze zijn. Al brainstormend komen de twee presentatoren uit bij fabrikanten van natuurlijke producten. ,,Je kunt je dan profileren als de allergrootste speler ter wereld met het beste aanbod of juist als een kleine partij die speciaal voor jou een product heeft ontwikkeld”, zegt Wessels. ,,Wat je ziet is dat die tweede positionering waardevoller is voor de gemiddelde consument.”
Lees ook: Aandachtstrekkers over... aandacht trekken en aandacht vasthouden
Als voorbeeld bespreekt het duo het duurzame zeepmerk Marcel’s Green Soap, dat zich profileert als klein bedrijf, maar een grote speler is in meerdere landen en zelfs een aantal merken heeft overgenomen van Unilever. ,,Bij natuurlijke producten werkt deze aanpak psychologisch heel goed: een jong bedrijf associëren we met puur, nog niet beïnvloed en ook niet volledig geautomatiseerd. Terwijl Unilever-merk Andy volgens de productinformatie meer natuurlijke elementen zou bevatten dan Marcel’s Green Soap.”
AANDACHTSTREKKERS
In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En zij adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.
Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.