Podcast Aandachtstrekkers

Waarom grote bedrijven succesvoller kunnen zijn door zich te profileren als klein bedrijf

Wat is het voordeel van een heel groot of juist heel klein bedrijf? En hoe kun je daar slim mee spelen in je marketing? Je hoort in de dertiende aflevering van de podcastreeks Aandachtstrekkers dat er niks mis mee is je bedrijf kleiner of juist groter voor te doen dan het is. ,,Dat kun je best een beetje faken.”

Klein groot bedrijf unsplash

Wie kleiner overkomt dan hij in werkelijkheid is, scoort meer sympathie. Foto: Unsplash

Presentatie: Michel Ariëns en Patrick Wessels 23 november 2021

Je kent het vast als ondernemer: dat je je als klein bedrijf groter voordoet dan je bent, maar ook dat je als grote keten juist de indruk wekt een vertrouwde lokale speler te zijn. Want groot is goed en klein is sympathiek. Aan het begin van deze podcast stelt presentator Michel Ariëns hardop de vraag of relatief kleine bedrijven niet altijd zouden moeten nastreven een heel groot en bekend merk te hebben, omdat grote bedrijven nu eenmaal doorgaans het meest succesvol zijn.

Lees ook: Aandachtstrekkers, nieuwe podcastserie over online trends

Co-host Patrick Wessels schetst vervolgens de keerzijde: ,,Klein zijn levert juist heel veel voordelen op, want dat levert sympathie op. Mensen gaan gemakkelijker een persoonlijke band met je aan en andersom kun jij je klanten ook echt beter leren kennen. Bepaalde bedrijven doen zich daarom juist voor als kleiner dan ze eigenlijk zijn. Dat kun je een klein beetje faken in de manier waarop je daarover communiceert.”

Persoonlijk contact is slimme consumentenpsychologie

Er zit veel slimme psychologie achter de inzet van bedrijven om een persoonlijke band aan te gaan met hun klanten, schetst consumentenpsycholoog Wessels. Zo spreekt het internationaal actieve Booking.com zijn gebruikers heel amicaal aan met de voornaam en serveren de verkopers van Rituals-winkels heel gezellig een kopje thee. Tegelijk zijn er grote bedrijven die gewoon alles voor iedereen willen bieden, zoals de webwinkels Amazon en bol.com, maar ook ketens als Albert Heijn of McDonald’s. ,,Natuurlijk kunnen dit soort bedrijven je gepersonaliseerde aanbiedingen doen, maar ze zullen nooit een echt warme band met je opbouwen”, aldus Wessels.

"Natuurlijk kunnen grote bedrijven je gepersonaliseerde aanbiedingen doen, maar ze zullen nooit een echt warme band met je opbouwen"

Patrick Wessels, consumentenpsycholoog

Hoe Marcel’s Green Soap zich profileert als klein bedrijf

Voor bepaalde sectoren of producten is het bij uitstek interessant om zichzelf kleiner voor te doen dan ze zijn. Al brainstormend komen de twee presentatoren uit bij fabrikanten van natuurlijke producten. ,,Je kunt je dan profileren als de allergrootste speler ter wereld met het beste aanbod of juist als een kleine partij die speciaal voor jou een product heeft ontwikkeld”, zegt Wessels. ,,Wat je ziet is dat die tweede positionering waardevoller is voor de gemiddelde consument.”

Lees ook: Aandachtstrekkers over... aandacht trekken en aandacht vasthouden

Als voorbeeld bespreekt het duo het duurzame zeepmerk Marcel’s Green Soap, dat zich profileert als klein bedrijf, maar een grote speler is in meerdere landen en zelfs een aantal merken heeft overgenomen van Unilever. ,,Bij natuurlijke producten werkt deze aanpak psychologisch heel goed: een jong bedrijf associëren we met puur, nog niet beïnvloed en ook niet volledig geautomatiseerd. Terwijl Unilever-merk Andy volgens de productinformatie meer natuurlijke elementen zou bevatten dan Marcel’s Green Soap.”

AANDACHTSTREKKERS

In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En zij adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.

Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details