Nieuws Marketing

AH-Hamster na 20 jaar culticoon. Sofie (10) schrijft brief: ‘Waarom heeft -ie geen naam?’

Sofie (10) is idolaat van de hamster van Albert Heijn. Het beestje zonder naam fascineert haar. Alleen, waarom is de hamster eigenlijk naamloos? Het meisje klom in de pen en stuurde de supermarktketen een brief met de vraag een wedstrijd uit te schrijven.

Sandra Don (AD) 4 april 2023

Sofie hamster Albert Heijn buiten

Sofie Graafland toont trots haar 'Hennie Hammie de hamster', voor de deur van een van de AH-filialen in Pijnacker. Foto: Fred Leeflang

Op de tafel voor haar - thuis in Pijnacker - ligt het memory-spel van Albert Heijn uitgestrooid. Op alle kaartjes prijkt een andere hamster. De 10-jarige Sofie Graafland speelt het spel vaak en wint dan volgens haar moeder ‘vrijwel altijd’. Het meisje zit op een stoel en houdt haar hamster stevig vast. Sinds ze de knuffel donderdag kreeg, verliest ze het pluche beestje geen moment uit het oog. ,,Ik heb er vannacht ook mee geslapen”, vertelt ze trots. ,,En dat blijf ik doen.”

Haar moeder Nita Graafland kijkt vertederd toe. ,,Sofie vraagt al heel lang om een hamster van Albert Heijn. Ze is er gek van, heeft het er altijd over. Maar ze stikt van de knuffels. We hebben hele zakken vol, dus ik vond het wel even goed zo”, legt ze aan het ED uit. ,,Maar Sofie bleef er maar om zeuren en vooral ook die ene vraag stellen: 'Heeft de hamster eigenlijk een naam?'"

Lees ook: Albert Heijn plaatst eerste Dopper Water Tap op World Water Day

Handgeschreven brief Sofie met allerlei plaatjes van hamsters

Nita moest haar dochter het antwoord schuldig blijven. Maar, zo bedacht ze, waarom vraag je dat niet aan Albert Heijn zelf? ,,En bedenk dan ook gelijk een oplossing, zei ik nog. Nou, Sofie ging meteen aan de slag. Ze stelde een met de handgeschreven brief op en versierde die met allerlei plaatjes van hamsters. Ze was er de rest van de middag zoet mee. We hebben toen helaas geen foto gemaakt, maar de brief zag er echt heel mooi uit.”

Haar moeder deed de brief een paar weken geleden op de post. ,,Ik was het eigenlijk alweer vergeten totdat er donderdag ineens een pakketje was bezorgd voor Sofie met niet alleen een reactie op haar vraag maar ook een echte hamsterknuffel. Je had dat kind moeten zien, ze was zó ongelofelijk blij en trots.”

''Hennie klinkt als een meisjenaam en Hammie als die van een jongen. Dus zo heet mijn hamster vanaf nu''

Sofie (hamsterfan)

Het populaire Albert Heijn-figuurtje viert dit jaar zijn twintigste verjaardag

In dat schrijven is te lezen dat de hamster inderdaad anoniem is. ‘Er zijn zoveel verschillende hamsters dat wij ze geen naam kunnen geven. Dan zouden we voor elke nieuwe hamster weer een andere naam moeten verzinnen’, luidt de reactie. De prijsvraag die Sofie voorstelt lost dat probleem niet op, omdat er nóg meer nieuwe hamsters zullen volgen. Het populaire figuurtje viert dit jaar zijn twintigste verjaardag en daarmee gaat de grootgrutter flink uitpakken.

Sofie krijgt wel het advies haar fantasie te gebruiken en haar hamster een eigen naam te geven. Maar daar heeft het meisje allang over nagedacht. ,,Ik vond eerst Hammie van hammie jammie wel leuk”, vertelt ze. ,,Dat klinkt wel schattig toch? Maar eigenlijk vind ik Hennie Hammie de hamster nog leuker klinken. Want Hennie klinkt als een meisjenaam en Hammie als die van een jongen. Dus zo heet mijn hamster vanaf nu.”

Lees ook: Marketinglessen: jouw merk is belangrijk, maar ook weer niet zó enorm belangrijk

Limited edition-knuffelhamster over een paar weken verkrijgbaar

Nita vindt het jammer dat Albert Heijn geen prijsvraag wil uitschrijven. ,,Volgens mij is dat een gemiste kans. Ik zou dit volledig uitbuiten. Net zoals dat vroeger met de smurfen is gegaan. Die hadden ook allemaal een eigen naam en die herinnert iedereen zich nog. Het is nu bijna Pasen, dan zou je ook best het paashamstertje kunnen introduceren.” Sofie moet erom glimlachen en reageert direct: ,,Maar dan wil ik die wel hebben hoor mama!”

Ondanks het verzoek van Sofie komt er dus geen prijsvraag. Wel volgt er binnenkort nog een verrassing voor het meisje. ,,We vinden het leuk om te horen dat Sofie net zo’n grote fan is van de hamsters als wij”, reageert een woordvoerster van Albert Heijn. ,,Graag sturen we haar als eerste de limited edition-knuffelhamster die over een paar weken verkrijgbaar is. Die kan ze dan uiteraard Hennie Hammie de hamster noemen.”

Sofie Graafland met haar hamster, voor haar op de tafel ligt het memory-hamsterspel van Albert Heijn. Foto: Fred Leeflang

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws