Nieuws Marketing

Ondernemers maken van oud ketelhuis woon-werkruimte

Ondernemerspaar Hester Belderbos en Michael Wolbers geven industrieel erfgoed in Almelo een nieuwe bestemming. Waar ooit pompen en trafo's zoemden ten behoeve van de textielproductie bij Ten Cate worden straks bijzondere tuinen ontworpen, schrijft Tubantia.

Alphons Huiskes | Foto: Lenneke Lingmont 20 februari 2017

Ketelhuis ten cate almelo lenneke lingmont

De oude gele tegels aan de wanden, de deels vervallen ijzeren ramen en de leidinggaten in de muren: ze roepen niet spontaan de gedachte op dat hier wat moois van te maken is. Maar tuinarchitecte Hester Belderbos en haar partner Michael Wolbers denken toch anders over het oude ketel- en transformatiehuis aan het Kalverstraatje op het Indiëterrein. "We houden niet van standaard."

Zo'n zeven jaar geleden begon Belderbos een eigen bedrijf : BuitenZin Tuinontwerp en Realisatie. Door de totaalaanpak van ontwerp tot realisatie en het concept BuitenFit, dat zich richt op de zorg, is BuitenZin uit zijn jasje gegroeid. "Toen we op zoek naar wat anders ook hier een kijkje kwamen nemen, waren we meteen enthousiast", zegt Wolbers. Het creatieve karakter van de straat en wijk past bij de stijl van de twee en het concept van BuitenZin.

100 jaar oud

"We willen niet standaard werken en wonen, dus dit is perfect. Ook vinden we het belangrijk dat zo'n 100 jaar oud gebouwtje op deze historische plek behouden blijft en een nieuwe toekomst krijgt." Het 36 meter lange en 6 meter brede gebouwtje wordt van binnenuit geïsoleerd en krijgt extra ramen voor meer lichtinval. Al het installatiewerk wordt vernieuwd, maar de industriële look blijft.

"Een deel van de ijzeren balken blijft zichtbaar, van een oud onderdeel van een pompinstallatie maken we een lamp en we passen 'ouderwets' bakelieten schakelmateriaal toe. Ook gebruiken we een oude deur en wat oude ramen elders uit het fabriekscomplex voor de inrichting", aldus Wolbers. Ze waren een cadeau van Ter Steege Vastgoed, de ontwikkelaar van het Indiëterrein. Die kan zich goed vinden in de nieuwe bestemming van het ketel- en trafohuis. Het past in de visie van de ontwikkelaar, die op het Indiëterrein wonen en werken wil combineren en het oude industriële karakter van het gebied in herinnering wil houden.

Pioniers

"Dat is juist de kracht van Indië", zei regiomanager Erwin Tijhof van Ter Steege daar al eens over. Zo is het de bedoeling de gevels langs het Kalverstraatje, waarover de arbeiders naar de fabriek gingen, te behouden en daarachter wonen en creatieve bedrijvigheid te combineren. Belderbos en Wolbers zijn in dat opzicht pioniers. "We lopen voorop en hopen te laten zien dat je er iets heel moois van kunt maken", zegt Wolbers daarover. "Ook duurzaamheid hebben we hoog in het vaandel staan. Daarom gebruiken we oude elementen uit de gesloopte fabriek van Ten Cate."

Het tweetal streeft ernaar de verbouwing voor de bouwvak klaar te hebben. Het oude ketel- en transformatorhuis moet dan getransformeerd zijn tot kantoor, showroom en woning met tuin. Het ontwerp is gemaakt in nauw overleg met het architectenbureau Building Design. De entree van BuitenZin komt aan het Kalverstraatje te liggen, het privégedeelte aan de andere kant.