Nieuws Marketing

'Als Action het verkoopt vinden mijn klanten het niet meer interessant'

In haar pand, op huisnummer 16 aan de Bornsestraat, leeft de Almelose Francisca Stegehuis (54) sinds 3,5 jaar een droom na. "Vroeger wilde ik etaleur worden, maar dat zag m'n vader niet zitten."

Van onze redactie 11 oktober 2016

Nr16woonaccessoires Almelo Lars Smook

"Uiteindelijk heb ik jaren bij Huize Alexandra gewerkt. Totdat dat ging sluiten. En inmiddels doe ik iets dat ik altijd heb gewild. Creatief bezig zijn."

Uit het zicht

Ze was al een tijdje op zoek naar een geschikte locatie, maar toen haar dochter het 100 jaar oude pand 3,5 jaar geleden kocht en ging wonen op de bovenverdieping deed zich een ideale winkelgelegenheid voor op de begane grond. Inmiddels is het een winkel voor Almeloërs die op zoek zijn naar originele, landelijke woonaccessoires.

Al kostte dat wel even tijd. Want al ligt het pand pal tegen het centrum aan, een zichtlocatie is het niet. "We hebben er wel ons best voor moeten doen om klanten te trekken", vertelt Stegehuis. "Mensen die langsrijden houden vooral de bocht in de gaten, zien daardoor de winkel niet. Via van mond-tot-mondreclame en Facebook is het gaan lopen. En nog regelmatig hoor ik: 'Zit je hier nog maar net?'."

Typisch landelijk

Met haar man renoveerde ze de winkel grondig. Het oude stroplafond werd vervangen, maar oude elementen, zoals de entree, zijn bewaard gebleven. Volledig in lijn met haar wijze van ondernemen. Stegehuis probeert op inventieve wijze zo origineel mogelijk te zijn. Een groot deel van het zeer wisselende assortiment is uniek. Vanzelfsprekend zijn er ook producten van de groothandel, maar veel spullen scharrelt ze her en der zelf bij elkaar. "Typisch landelijk", omschrijft ze haar aanbod. "En aan voorraad doe ik niet. Elke keer ga ik weer op zoek naar nieuwe dingen. Alles wat ik heb staat in de winkel."

Zo zijn er veel unieke accessoires te vinden. Daarmee onderscheidt ze zich van grote winkelketens, die zich inmiddels ook op deze branche hebben gestort. "Als Action het verkoopt vinden mijn klanten het niet meer interessant", zegt Stegehuis over het aanbod, dat varieert van dienbladen en potten tot aan oude luiken en werkbankjes. "Die vind ik op diverse marktjes."

Geuren en kleuren

Stegehuis laat haar zeepassortiment zien. Te plaatsen op metalen houders, zoals je die vroeger in de toiletruimtes van scholen vond. Ze heeft ze in alle geuren en kleuren. ,,Ze komen uit Frankrijk. De vrouw die ze maakt is elk jaar weer blij om ons te zien." Daar combineert ze de zomervakantie vaker met de inkoop voor haar winkel. Zo werd de kofferbak en de ruimte in de caravan al eens gevuld met oude luiken. "We kregen een tip van mensen dat er een oud pand werd gesloopt. We hebben er zes louvredeuren gekocht. Die waren ook zo verkocht. Het is uniek, niet op elke straathoek te vinden."

Foto: Lars Smook