Nieuws Marketing

Amersfoortse bakkers spelen in op The Passion

Amersfoortse bakkers en patissiers maken zich op voor het tv-spektakel van donderdagavond op het Eemplein: The Passion. Passionbrood, kruisbollen, passietaart en gebak, de Amersfoorter kan bij meerdere bakkers in de stad in Passionstemming komen met allerlei lekkernijen.

Rachel van Kommer 23 maart 2016

The passion brood bakker amersfoort

Sjouke Boersma, van bakkerij Boersma aan de Zuidsingel, bedacht voor het tv-programma over de lijdensweg van Jezus de Nederlandse variant op een Engelse traditie. "De crossbun wordt bij de Engelsen traditioneel op Goede Vrijdag gegeten. Het is een bruine bol met een wit kruis. Het kruis staat symbool voor de kruisiging van Jezus. Wij kennen de krentenbol en ik heb daar mijn eigen variant op gemaakt met cranberry, chocolade en suikerklontjes: de kruisbol."

TrotsBoersma vertelt dat zij er inmiddels al een hoop heeft verkocht. "Wij zullen onze bollen ook leveren bij de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort in het klooster aan de Zuidsingel."

De processie loopt donderdagavond tijdens de live-uitzending van The Passion langs bakkerij Van der Meer aan de Utrechtseweg. Janny van der Meer: "Daar zijn wij natuurlijk erg trots op. Toen we hoorden dat The Passion naar Amersfoort kwam, zeiden we direct tegen elkaar: hier moeten we iets mee. Zo kwamen we op het idee van onze passietaart, een kwarktaart van passievrucht met het logo van The Passion. Daarnaast hebben we de passiester, een briochebrood met amandelspijs en passievrucht. Wij zijn klaar voor The Passion."

Iets bijzondersBij de drie vestigingen van De Bakkende Bakkers Groenendijk aan het Euterpeplein, Neptunusplein en het Emiclaerhof, zijn sinds afgelopen weekend Passionbroden te koop. Eigenaar Evert Groenendijk is er erg enthousiast over. "Het is zuurdesembrood met rode wijn. De rode wijn geeft het brood na het bakken een lichtpaarse gloed. Ook zorgt het voor een bijzondere structuur van het brood. Je proeft de wijn niet, maar het doet iets met het deeg."

Ook Groenendijk wilde graag iets bijzonders voor The Passion bakken. "Toen kregen we ook nog eens de vraag of we het opbouwteam van het podium van The Passion aan het Eemplein drie dagen lang van brood willen voorzien. Zij zullen van ons ook het Pas- sionbrood krijgen. We hebben al veel broden verkocht. Je merkt echt dat het leeft in de stad."

LentetaartBij Patisserie Nijtmans aan de Arnhemseweg hebben ze gekozen voor een lentetaart voor The Passion. "Onze vrolijke, gele lentetaart Le Passion", vertelt eigenaar Marco Nijtmans trots.

"We hebben gekozen voor een smaakbeleving. Calamansi is een vrucht die qua smaak tussen de citroen en de passievrucht in ligt. In combinatie met de mangocompote zorgt het voor een frisse, zure smaak waar ik zelf fijn kippenvel van op mijn rug krijg. De stad is natuurlijk in rep en roer door The Passion en een mooie, handgemaakte, ambachtelijke taart hoort daar, vinden wij, echt bij."