Podcast De Zo Genaamde Podcast

Hoe deze Amsterdammer van Brabantsche Worstenbroodjes een keilekker succes maakt

Voor deze negende aflevering van De Zo Genaamde Podcast gaan we naar het verre zuiden. Nou ja, Noord-Brabant om precies te zijn. De provincie bekend om zijn nachten, het carnaval, steden als Eindhoven en Tilburg en... Het worstenbroodje. Presentator Floris Hülsmann ontvangt in zijn studio Remco Beekman van Brabantsche Worstenbroodjes. Keilekker! Maar die naam, val je als ondernemer wel genoeg op? Luister naar het inspirerende ondernemersverhaal en je weet het binnen een kwartier.

Presentatie: Floris Hülsmann 1 december 2021

Om met de deur in huis te vallen. Remco Beekman is net zo Brabants als Heineken en Friese nagelkaas. De ondernemer is een Amsterdammer, maar ging wel met het smakelijke Brabantse erfgoed aan de haal. Met succes, zo vertelt de broodjesbakker aan Namarama-oprichter Floris Hülsmann. Zijn hobby werd na zijn verhuizing naar Den Bosch het werk.

,,Ik begon low-profile met een oventje en een deegkuipje. Dat was in 2015. Ik kwam net uit een faillissement van mijn vorige bedrijf. In 2016 heb ik Brabantsche Worstenbroodjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel'', memoreert Beekman. ,,Of ze het een goede naam vonden? Nee, de KVK vond het wel erg generiek. Ze adviseerden het niet te doen, ook al was de naam niet verboden.''

Remco Beekman (links) met Floris Hülsmann in de podcaststudio.

Hoe Brabantser dan Brabants wil je het hebben?

Beekman was eigenwijs en zette door met de naam. De 'sch' in Brabantsche Worstenbroodjes gaf het merk een hint van authenticiteit mee. Het viel letterlijk in de smaak bij liefhebbers van de hartige lekkernij. Een ouderwets gevoel. Maar we zijn er niet met dit verhaal, zo hoor je in deze De Zo Genaamde Podcast. Hoe Brabantser dan Brabants wil je het hebben? Beekman maakt ook slim gebruik van de kreet 'Keilekker', onder meer in het nostalgische logo en de URL van zijn onderneming. Hallo keilekker.nl.

Helaas, dat internetadres was al eigendom van een ander. De Amsterdammer zat niet bij de pakken neer en wist de originele eigenaar over te halen het online adres aan hem te verkopen. In de vorm van een wel heel bijzondere deal, zo vertelt Beekman in bovenstaande podcast aan host Hülsmann.

'Er is meer dan worstenbrood! Wie bakt ze? Het juiste team van bakkers. Een team dat voor een deel bestaat uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt'

Doe-het-zelfpakketten Brabantsche Worstenbroodjes werden hit in de lockdowns

,,In Brabant vieren we met worstenbrood'', benadrukt Beekman nog maar eens. ,,Elk feest.'' Elke dag dat stukje cultuur meemaken is voor de ondernemer steeds weer een mooi moment. En om toch op te vallen speelt Beekman met vegan varianten of in deze herfstmaanden met bijvoorbeeld een speciaal truffelworstenbroodje. Maar er is meer dan worstenbrood! Wie bakt ze? Het juiste team van bakkers. Een team dat voor een deel bestaat uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. De Amsterdammer legt uit waarom dat zo belangrijk is voor zijn onderneming. ,,Belangrijker voor mij dan alleen maar heel goede winstcijfers.''

Luister verder naar de volgende businessplannen van Beekman, een droombakkerij en onder meer grotere inzet op de supermarkt en de speciale corona-aanpak van Brabantsche Worstenbroodjes. Doe-het-zelfpakketten werden een hit in de lockdowns. Kortom, een keilekker ondernemerssucces.

Lees ook: Expert Floris Hülsmann (Namarama): 'Meerwaarde merknaam wordt enorm onderschat'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details